Ετοιμοι να κλωτσήσουν για μία ακόμα φορά το τενεκεδάκι των μέτρων για το χρέος φέρονται οι ευρωπαίοι εταίροι, αξιώνοντας παράλληλα σφιχτό κοστούμι μεταμνημονιακής εποπτείας και μεταρρυθμίσεις διαρκείας.
Εγγραφα τα οποία επικαλέστηκε χθες η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα με ένα μαξιλάρι δισεκατομμυρίων, αντί ενδεχόμενης ελάφρυνσης του χρέους. Λίγη ώρα αργότερα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ από την Αθήνα εξέφραζε προβληματισμό για το γεγονός ότι η συζήτηση επικεντρώνεται πολύ στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όταν κατά την άποψή του οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές οι οποίες εν τέλει θα πείσουν τις αγορές. Ο Ρέγκλινγκ μάλιστα, στο πλαίσιο δείπνου για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εφόσον αυτά χρειάζονται και υπό την προϋπόθεση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν ήδη μπει στο συρτάρι. Αναφορά στο λεγόμενο γαλλικό κλειδί δεν γίνεται από κανέναν τις τελευταίες εβδομάδες.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ. Πρακτικά, η Γερμανία επιδιώκει να είναι πλήρως καλυμμένη η εξυπηρέτηση όλων των δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα έως και το 2022 με ένα μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων, το οποίο θα μπορούσε να παραλληλίσει κανείς με μια παραλλαγή προληπτικής γραμμής πίστωσης. Η διαφορά είναι ότι η εκταμίευση των κεφαλαίων για το μαξιλάρι θα αυξήσει περαιτέρω το ύψος του χρέους σε αντιδιαστολή με την προληπτική γραμμή, η οποία θα οδηγούσε σε αύξηση του χρέους μόνο στην περίπτωση χρήσης των διαθέσιμων κεφαλαίων.
Στα έγγραφα τα οποία επικαλείται η «Sueddeutsche Zeitung» αναφέρεται ότι «εάν χρησιμοποιείται από το 2019 ένα τέτοιο μαξιλάρι (από την Αθήνα) για να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, μπορούν να συντμηθούν οι προγραμματισμένες ελαφρύνσεις του χρέους».
Γίνεται σε αυτά ένας απλός υπολογισμός: για κάθε 5 δισ. ευρώ που θα καταβάλλονται επιπλέον, θα μπορούσαν οι προβλεπόμενες ελαφρύνσεις –όπως για παράδειγμα η παράταση αποπληρωμής των δανείων να μειώνονται κατά δύο έτη. Αν δηλαδή η Ελλάδα πάρει τα 25 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα του ESM, η επιμήκυνση αντί για δεκαπέντε χρόνια θα είναι πέντε.
Ο Ρέγκλινγκ επισήμανε χθες ότι η πρόσβαση στις αγορές παραμένει εύθραυστη και «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προϋποθέτει πλήρη δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις» και ακόμα περισσότερο «μια διαρκή δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, απουσία της οποίας η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επιτύχει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, πόσω μάλλον να τις διατηρήσει».
Στο μέτωπο της εποπτείας «το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να διασφαλίσουμε στον μέγιστο βαθμό ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα» είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, για να καταλήξει πως επιπρόσθετα της κανονικής εποπτείας που ασκείται στις άλλες χώρες έπειτα από πρόγραμμα, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (Early Warning System), «δεδομένου ότι η Ελλάδα απαιτεί σημαντικά μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, η μεταμνημονιακή παρακολούθηση θα είναι πιο σφιχτή και πιο εντατική».