Ανέβηκε, χθες, στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και ξεκίνησε την ομιλία του με επισημάνσεις που το ακροατήριό του γνωρίζει από πρώτο χέρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στους τραπεζίτες για εκροή 40 δισ. ευρώ καταθέσεων, λουκέτα, capital controls, ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Ο λόγος που επέλεξε να αρχίσει με μια αναδρομή στο παρελθόν είναι γιατί στην ανάγνωσή του «τα λάθη τού χθες δείχνουν τι πρέπει να αποφευχθεί στο μέλλον».

Απώτερος στόχος της εν λόγω μητσοτακικής εισαγωγής ήταν να παρουσιάσει στους άμεσα ενδιαφερομένους τις τέσσερις κυβερνητικές προτεραιότητες του κόμματός του προκειμένου να ξαναγίνει εύρωστο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ποιες είναι αυτές; Οπως τις έθεσε ο ίδιος: Αποκατάσταση εμπιστοσύνης. Νέο Ασφαλιστικό. Νέα επιχειρηματικότητα με κοινωνική συνοχή. Επιστροφή καταθέσεων. Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Και ποιες λύσεις προτείνει η ΝΔ ώστε να τις κάνει πράξη;

Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, θέλει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα πενταετίας το οποίο «θα έχει προηγουμένως διευρύνει τη βάση του, μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και θα εξασφαλίζει αυξημένη συμμόρφωση». Για τη δεύτερη επανέλαβε τη νεοδημοκρατική υπόσχεση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ασφαλιστικό σύστημα.

ΚΑΘΑΡΗ ΡΥΘΜΙΣΗ. Ως προς την τρίτη πρότεινε μια «γενικευμένη και καθαρή ρύθμιση που θα κινητροδοτήσει την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είτε από το εξωτερικό είτε από την “Στρώμα Bank”, όπου βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένα». Και ζήτησε από την παρούσα κυβέρνηση να «εκμεταλλευτεί το αδιάθετο ποσό των 27,4 δισ. ευρώ το οποίο έχει περισσέψει σήμερα από το τρίτο Πρόγραμμα».

Με ένα μέρος αυτών των χρημάτων το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να μειώσει το βραχυπρόθεσμο δανεισμό του μέσω ρέπος και έτσι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης θα επέστρεφαν τα ποσά στις εμπορικές τράπεζες, αυξάνοντας ισόποσα την καταθετική τους βάση. Οσο για τα κόκκινα δάνεια τόνισε πως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν πρέπει να μπορούν υπαχθούν σε καμία ρύθμιση. Αντίθετα, σε αυτούς πρέπει να στρέφονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.