Μεγάλος θόρυβος γίνεται γύρω από την ηπατίτιδα C, ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για την… αθόρυβη νόσο. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι στην Ελλάδα περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι πάσχουν από ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν. Αιτία; Η συγκεκριμένη ασθένεια δεν παρουσιάζει συμπτώματα για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραμένουν αδιάγνωστοι.
Με κεντρικό μήνυμα «Κάνουμε θόρυβο για μια αθόρυβη νόσο», η εκστρατεία – η οποία υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ηπατος (ΕΕΜΗ) και τον Σύλλογο Ασθενών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας», υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας – έχει ως στόχο να βοηθήσει στη διάδοση του μηνύματος για ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση της ηπατίτιδας C.
Οπως σημειώνει ο καθηγητής Γ. Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος της ΕΕΜΗ και διευθυντής της πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Λαϊκό, με την πάροδο των χρόνων η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον ασθενή, όπως κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.
Πρόβλημα δημόσιας υγείας. Παράλληλα, η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού και ορισμένων διαγνωσμένων ασθενών για τη νόσο την καθιστά σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. «Η χώρα μας έχει δεσμευθεί για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηπατίτιδα C, σύμφωνα με το οποίο η εξέταση αντισωμάτων του ιού συστήνεται σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980» συμπληρώνει ο Γ. Παπαθεοδωρίδης.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η νόσος μπορεί να προσβάλει τον καθένα μας. Συγκεκριμένα, ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με την έκθεση σε μολυσμένο αίμα και συνήθως μέσω χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, μέσω μετάγγισης αίματος ή παραγώγων του ή μεταμόσχευσης οργάνου πριν από το 1992, μέσω χρήσης βελονών -συρίγγων ή οποιουδήποτε αντικειμένου-εργαλείου μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα και μέσω της αιμοκάθαρσης. Η νόσος μπορεί επίσης να μεταδοθεί με μικρή πιθανότητα (λιγότερο από 5%) μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς και κατά τον τοκετό, από τη μητέρα στο παιδί.