Αν ένα παιδάκι φάει μέλι μόλις έχει κατά λάθος καταπιεί κάποια μικρή στρογγυλή μπαταρία, μειώνεται ο κίνδυνος να υποστεί σοβαρή βλάβη από τα τοξικά υγρά της, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ωτορινολαρυγγολόγοι του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Laryngoscope», έκαναν πειράματα με ζώα για να δουν με ποιο τρόπο μπορεί να μειωθεί άμεσα ο κίνδυνος, αν ένα μικρό παιδί καταπιεί κάποια μπαταρία σε σχήμα κουμπιού.
Τέτοια περιστατικά – χωρίς πάντα οι γονείς να το παίρνουν είδηση- συμβαίνουν συχνά σε όλο τον κόσμο και εμφανίζουν αυξητική τάση, καθώς ολοένα περισσότερες μπαταρίες χρησιμοποιούνται σε διάφορες φορητές συσκευές, παιγνίδια κ.α. Σοβαρή βλάβη στον οισοφάγο ή στο στομάχι του παιδιού είναι δυνατό να υπάρξει περίπου δύο ώρες, αφότου καταπιεί την μπαταρία.
Όταν η μπαταρία αντιδράσει με το σάλιο και τον ιστό του σώματος, δημιουργεί ένα αλκαλικό διάλυμα πλούσιο σε υδροξείδιο, που είναι σε θέση να τραυματίσει τον ιστό. Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν διάφορα συμπτώματα, όπως πονόλαιμο, βήχα, πυρετό, δυσκολία, κατάποσης και αναπνοής κ.ά.
Σε μερικές περιπτώσεις, όσο καθυστερεί η αφαίρεση της μπαταρίας, είναι πιθανό να υπάρξουν ακόμη σοβαρότερες επιπλοκές, όπως διάτρηση οισοφάγου, παράλυση φωνητικών χορδών, βλάβη στους αεραγωγούς ή στα αιμοφόρα αγγεία κ.α.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χοίρους ως πειραματόζωα για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα διαφόρων υγρών και ρευστών τροφών που μπορούν να δράσουν προστατευτικά, δημιουργώντας αφενός ένα στρώμα ανάμεσα στην μπαταρία και στον ιστό του οισοφάγου και αφετέρου μειώνοντας την αλκαλικότητα της μπαταρίας.
Δοκιμάσθηκαν διάφοροι χυμοί, αναψυκτικά και άλλα, ώσπου διαπιστώθηκε ότι το καλύτερο είναι το μέλι, το οποίο κάνει τις όποιες βλάβες να είναι πιο τοπικές και πιο επιφανειακές. Ένα πλεονέκτημα είναι ότι, χάρη στη γλυκιά γεύση του, είναι εύκολο να πεισθούν τα παιδιά να φάνε το μέλι.
Όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής, ο παιδο-ωτορινολαρυγγολόγος Ίαν Τζέικομπς, «συμβουλεύουμε τους γονείς να δίνουν μέλι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εωσότου το παιδί τους μεταφερθεί σε νοσοκομείο για να γίνει αφαίρεση της μπαταρίας». Εξαιρούνται τα παιδάκια κάτω του ενός έτους που μπορεί να πάθουν αλλαντίαση (τοξική δηλητηρίαση εξαιτίας βακτηρίου μέσα στο μέλι), όσα παιδιά έχουν διαγνωσμένη σοβαρή αλλεργία στο μέλι και για όσα υπάρχει η υποψία σήψης ή διάτρησης του οισοφάγου.
Επίσης οι επιστήμονες συνιστούν στους γονείς να αποθηκεύουν τις μπαταρίες πάντα σε ασφαλές μέρος μακριά από τα παιδιά, να ελέγχουν κατά διαστήματα αν όλες οι μπαταρίες των διαφόρων συσκευών βρίσκονται στη θέση τους και εν γένει να έχουν το νου τους μήπως το παιδί τους καταπιεί καμιά μπαταρία σε ανύποπτο χρόνο.