Μνημονιακό ψαλίδι στις παροχές του ΕΟΠΥΥ προβλέπει ο νέος Κανονισμός Παροχών Υγείας, που τέθηκε χθες το απόγευμα αιφνιδιαστικά προς έγκριση από το ΔΣ του Οργανισμού.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται επιβάρυνση των καρκινοπαθών καθώς επιβάλλεται 10% συμμετοχή για ακτινοθεραπεία σε ιδιωτικά κέντρα εφόσον η αναμονή σε δημόσια δομή δεν εγκυμονεί κίνδυνο για τον ασθενή, δημιουργούνται προβλήματα στους πάσχοντες για τη διενέργεια στεφανιογραφίας, ενώ οι διαβητικοί σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «εμπαιγμό» από το υπουργείο Υγείας.
Ειδικότερα και όπως αναφέρεται σε μια σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), «οι μηνιαίες ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες για τους τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενοι) μειώνονται από 200 σε 150. Ταυτόχρονα, οι βελόνες ινσουλίνης παραμένουν στις 100, παρά το πάγιο αίτημα των ασθενών για αύξηση της ποσότητάς τους».
«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, έχοντας στο στόχαστρο των περικοπών τον διαβήτη από το 2017, βάλθηκε να μειώσει τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τον σακχαρώδη διαβήτη, αγνοώντας όλους εμάς τους πάσχοντες, καθώς και τα κόστη και τις συνέπειες που θα έχουν οι προτάσεις και αποφάσεις του στην υγεία μας» καταγγέλλουν οι διαβητικοί ασθενείς.
Οι ίδιοι δε επισημαίνουν πως στον νέο Κανονισμό «δεν αναφέρεται πουθενά η αποζημίωση των διαβητικών θεραπευτικών υποδημάτων, αλλά ούτε και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο και το είδος υποδήματος που πρέπει να χορηγείται κατά περίπτωση», υπενθυμίζοντας ότι παγκοσμίως πραγματοποιούνται τέσσερις ακρωτηριασμοί ποδιών το λεπτό από επιπλοκές της νόσου.
Επιπλέον, μειώσεις προβλέπονται και στη χρηματική αποζημίωση για τοκετούς εκτός δημόσιου μαιευτηρίου ή μη συμβεβλημένου ιδιωτικού κατά τουλάχιστον 30%.
Σημειώνεται ότι ο Παύλος Πολάκης παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού προκειμένου να επιχειρηματολογήσει σχετικά. Εκεί ο νέος Κανονισμός έγινε αποδεκτός εν απουσία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν στο εξωτερικό.
Δεν έλειψαν μάλιστα και οι αποχωρήσεις μελών του ΔΣ, με τα ίδια να κάνουν λόγο για παράτυπη διαδικασία. «Ο τρόπος που ήρθε για ψήφιση ο Κανονισμός Παροχών ήταν τουλάχιστον ανορθόδοξος» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος, αντιπρόεδρος ΕΣΑμεΑ και μέλος του Συμβουλίου του Οργανισμού.
Ειδικότερα και χωρίς να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το τελικό σχέδιο τέθηκε άρον άρον προς έγκριση. «Επρεπε εντός 15 ωρών να γίνει ανάγνωση, να συζητηθεί με τις ομοσπονδίες και να ψηφιστεί. Ζητήσαμε τουλάχιστον μία εβδομάδα παράταση. Δεν εδόθη, οπότε δεν ήταν δυνατόν να το εγκρίνουμε».