Δεν είναι μόνο τα εκατό χρόνια του Δήμου Καβάλας. Είναι και που ο επί δέκα χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του, Θοδωρής Γκόνης, έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η περιφέρεια δεν χρειάζεται να στραβοκοιτάζει προς το κέντρο και να επιδιώκει αποκλειστικά συνεργασίες με μεγάλους θεσμούς και ονόματα. Κάπως έτσι, το πρόγραμμα του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από την επιλογή να επικεντρωθεί στην πόλη της Καβάλας, από μια κάποια ενίσχυση στο κομμάτι των τεχνών πλην του θεάτρου, αλλά και από την απαραίτητη παρουσία των σημαντικότερων σκηνών της χώρας και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Η συμπαραγωγή του τελευταίου με το τοπικό ΔΗΠΕΘΕ, οι «Χοηφόρες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη (με την Εύα Σαουλίδου στον ρόλο της Ηλέκτρας), θα συναντηθούν με το κοινό του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων στις 14 Ιουλίου, ακριβώς μία εβδομάδα μετά το σήμα εκκίνησης που θα δοθεί με την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και με πρωταγωνιστές τους Λένα Παπαληγούρα και Νίκο Κουρή.
Στις 18 και 19 Ιουλίου σειρά έχουν οι κατά Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη (με τους Μάκη Παπαδημητρίου, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Γιώργο Χρυσοστόμου), ενώ στις 21 του ίδιου μήνα ακολουθούν οι περσινοί «Πέρσες» με την υπογραφή του Αρη Μπινιάρη και τις ερμηνείες των Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, Χάρη Χαραλάμπους, Νίκου Ψαρρά κ.ά. Ακολουθούν οι «Βάτραχοι» διά χειρός Κώστα Φιλίππογλου (22-23 Ιουλίου, με Λάκη Λαζόπουλο και Σοφία Φιλιππίδου), ο «Αγαμέμνων» του Τσεζάρις Γκραουζίνις (25 Ιουλίου, με Γιάννη Στάνκογλου και Μαρία Πρωτόπαππα) και οι «Αχαρνής» υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κώστα Τσιάνου, με τους Πέτρο Φιλιππίδη και Παύλο Χαϊκάλη (27-28 Ιουλίου). Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού φέρνει στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων και την «Αντιγόνη» των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια (4-5 Αυγούστου), τον «Ορέστη» από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη (18 Αυγούστου) και την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Στο Φρούριο της παλιάς πόλης μπορεί κανείς να δει το «Οιδίπους – Ο μύθος του κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες» (30 Ιουλίου), μια σύνθεση των τραγωδιών που καταπιάνονται με τα του οίκου των Λαβδακιδών σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, ενώ στο Καρνάγιο, την παράσταση «Βάρδα Μπένε» (8-9 Αυγούστου) της Εύας Οικονόμου-Βαμβακά, για τα ψαροκάικα της Καβάλας και την ιστορία τους.
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ. Στο μουσικό πρόγραμμα οι πρώτες νότες θα ακουστούν από τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα και τον πρόσφατο δίσκο τους «Με στόμα που γελά», στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου (9 Ιουλίου), χώρο που την 1η Αυγούστου θα καταλάβει ο Κωστής Μαραβέγιας. Σειρά έχει, στις 11 του ίδιου μήνα, η «Συνάντηση» του Σταύρου Ξαρχάκου και της Αλκηστης Πρωτοψάλτη (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων), ενώ στις 23 και στις 27, το μεν σχήμα Kontrabando θα αναδείξει πολυπολιτισμικά ακούσματα από τη Βόρεια Ελλάδα (Ιμαρέτ), ο δε Δημήτρης Μυστακίδης θα παρουσιάσει ρεμπέτικα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από το άλμπουμ του «Αμέρικα» (7ο Δημοτικό – Φάρος). Και οι άλλες τέχνες που λέγαμε; Στον κινηματογράφο «Ζέφυρο», ο Λευτέρης Κελβερίδης θα επιλέξει αμερικάνικες ταινίες του ’40, του ’50 και του ’60 (27-29 Ιουλίου), ενώ ο Κοσμάς Χαρπαντίδης θα ανασύρει από τη λήθη την προσωπικότητα του Ιωάννη Κωνσταντινίδη, του κρητικού ποιητή που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Καβάλας (22 Αυγούστου, 7ο Δημοτικό – Φάρος). Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η δράση «Εικαστική διαδρομή στην πόλη» σε επιμέλεια Ιριδας Κρητικού θα δημιουργήσει έναν εικαστικό περίπατο με στάσεις σε αξιοθέατα και ιστορικά καταστήματα της πόλης, ενώ ο Κώστας Καρακίτσος, στο πλαίσιο της έκθεσης «Χρωματόδρομοι», θα επιλέξει τέσσερα σημεία της που θα χρωματιστούν από ομάδα δημιουργών, προκαλώντας ένα ενδιαφέρον ξάφνιασμα στους περαστικούς.
Επειδή όμως μιλάμε και για το δεύτερο μακροβιότερο φεστιβάλ αρχαίου θεάτρου της χώρας, ιδιαίτερη μνεία αξίζει και το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος (1-21 Αυγούστου) που προσκαλεί στις Κρηνίδες, γύρω από το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τον Γιάννη Καλαβριανό (θα στήσει μια παράσταση για τον μύθο του Βελλεροφόντη), τη Γεωργία Μαυραγάνη (θα προσεγγίσει τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου) και τη δημιουργική ομάδα των Θέμη Πάνου, Δημήτρη Σωτηρίου και Θανάση Δήμου, σε μια ανάγνωση του σοφόκλειου «Οιδίποδα τυράννου».