Οι νέες και νέοι που διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουν ως επί το πλείστον δουλέψει σκληρά για να προετοιμαστούν κατάλληλα. Ομως το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα πτυχίο που να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη καριέρα, θα εξαρτηθεί δυστυχώς περισσότερο από την – ομολογουμένως υποβαθμισμένη – θέση των ΑΕΙ της χώρας σε διεθνείς αξιολογήσεις, παρά από οποιεσδήποτε προσπάθειες θα καταβάλουν ως φοιτητές / φοιτήτριες. Στην ερώτηση τι πραγματικά αξίζει ένα δίπλωμα από ελληνικό ΑΕΙ σήμερα στην αγορά εργασίας, η απάντηση είναι ότι έχει οριακή αξία.
Θα μου πείτε «τι μπορώ να κάνω εγώ για τη βελτίωση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα;». Το πρώτο που θα συμβούλευα είναι να αποφύγετε πάση θυσία τα κομματικά μαγαζάκια κατά την εγγραφή σας στο πανεπιστήμιο. Οι φοιτητοπατέρες είναι φερέφωνα των κομμάτων και δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν τη νεολαία – μόνο τους εαυτούς τους βοηθούν, και μάλιστα με κάθε ηθικό κόστος.
Τα αντίγραφα ερωτήσεων και απαντήσεων από προηγούμενες εξετάσεις με τα οποία θα «σας διευκολύνουν» δεν βοηθούν στην απόκτηση γνώσης – και η γνώση είναι το μόνο νόμισμα που αξίζει στη σημερινή κοινωνία.
Η κομματοκρατία έχει καταρρακώσει την ανώτατη παιδεία και μόνο αν εσείς οι φοιτήτριες και φοιτητές τούς αγνοήσετε, θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση – δεν μπορώ να φανταστώ κανένα κόμμα να το πράττει εθελοντικά. Το δεύτερο είναι να προσπαθήσετε να βρείτε τους άριστους ανάμεσα στους διδάσκοντες για να σας καθοδηγήσουν – δεν είναι τόσο δύσκολο να τους ανακαλύψετε. Και είναι τα καλύτερα πρότυπα για σας διότι έχουν ήθος και παράγουν έργο μέσα σ’ ένα ζοφερό περιβάλλον – είναι οι πραγματικοί πατριώτες και άνθρωποι της Ιστορίας μας.
Τέλος, σας υπενθυμίζω ότι είστε η μεγάλη πλειοψηφία που δουλέψατε σκληρά και εσείς και οι οικογένειές σας για να φτάσετε στην είσοδο των ΑΕΙ.
Μην αφήσετε τους «μπαχαλάκηδες» και «κομματοπατέρες» να καταστρέψουν τις προσπάθειές σας για μια σωστή μόρφωση με ένα δίπλωμα που θα εξασφαλίσει το μέλλον σας, ανεξάρτητα αν αυτό προκύψει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Μην ξεχνάτε ότι είστε η μεγάλη πλειοψηφία – πρέπει ωστόσο να μην παραμείνετε η «σιωπηλή» πλειοψηφία.