Το πολιτικοποδοσφαιρικό ζατρίκιο θα απλωθεί σήμερα στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδας φέρνοντας αντιπάλους την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ με τον μουσουλμανικό κόσμο που θα εκπροσωπήσει το Μαρόκο.
Ο συνασπισμός ΗΠΑ – Καναδά – Μεξικού εναντίον της βορειοαφρικανικής χώρας με έπαθλο την πρώτη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με 48 ομάδες που θα διεξαχθεί το 2026.
Σε επτά ερωτήσεις – απαντήσεις «ΤΑ ΝΕΑ» προσεγγίζουν αυτή την ιδιότυπη μονομαχία.
Ποια είναι τα βασικά επιχειρήματα των δύο αντιπάλων;
Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο με 48 ομάδες και 80 αγώνες αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα για τη FIFA και τους διοργανωτές. Το βασικό επιχείρημα -επισήμως τουλάχιστον –της βορειοαμερικανικής συμμαχίας είναι τα τεράστια έσοδα που θα παρουσιάσει η διοργάνωση αν την αναλάβουν. Τα υπολογίζουν κοντά στα 11 δισ. δολάρια, σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που προϋπολογίζει το Μαρόκο. Η βορειοαφρικανική χώρα προτάσσει τον ποδοσφαιρικό ενθουσιασμό.

Ποιος είναι το φαβορί;
Θεωρητικά η βορειοαμερικανική συμμαχία. Στην αξιολόγηση των δύο υποψηφιοτήτων από την ειδική επιτροπή της FIFA οι Αμερικανοί πήραν σχεδόν άριστα, 4,0 με άριστα το 5,0. Η υποψηφιότητα «United 2026» δεν παρουσίασε πρόβλημα σε καμία από τις 20 κατηγορίες. Το Μαρόκο αντίθετα έλαβε βαθμολογία 2,7, με την επιτροπή της FIFA να σημειώνει «υψηλό ρίσκο» σε πολλές από τις κατηγορίες. Η αξιολόγηση αυτή ωστόσο θα παίξει λίγο έως καθόλου ρόλο στην ψηφοφορία, όπως τουλάχιστον έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες ψηφοφορίες.

Ποιος θα ψηφίσει για το Παγκόσμιο Κύπελλο;
Μετά τα όσα συνέβησαν στη διπλή ανάθεση σε Ρωσία και Κατάρ για το 2018 και το 2022 τον Δεκέμβριο του 2010 από την εκτελεστική επιτροπή, για τη διοργάνωση του 2026 θα αποφασίσει η Ολομέλεια. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα μιας ψήφου. Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία και τα Νησιά Κουκ έχουν την ίδια δύναμη στην ψηφοφορία. Οι τέσσερις χώρες που διεκδικούν τη διοργάνωση δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Ετσι, θα κληθούν να ψηφίσουν 207 μέλη.

Πώς γίνεται η ψηφοφορία;
Από τα μέλη της FIFA θα ζητηθεί να επιλέξουν μεταξύ της βορειοαμερικανικής συμμαχίας, του Μαρόκου ή καμία από τις δύο υποψηφιότητες. Νικητής θα αναδειχθεί αυτός που θα έχει την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Αν για παράδειγμα δέκα ψήφοι κριθούν άκυρες, τότε για τον νικητή θα είναι αρκετές οι 99 ψήφοι.

Μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις;
Φυσικά. Αν η επιλογή «Καμία από τις δύο» συγκεντρώσει τον ίδιο αριθμό ψήφων ή περισσότερες από τις δύο υποψηφιότητες μαζί, τότε θα απορριφθεί η υποψηφιότητά τους. Στην περίπτωση που καμία από τις δύο υποψηφιότητες για το Μουντιάλ δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία στον πρώτο γύρο αλλά έχει τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό ψήφων με την τρίτη επιλογή, τότε επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μόνο με τις δύο υποψηφιότητες. Αν και σε αυτή την περίπτωση υπάρξει ισοπαλία, τότε τον λόγο έχει η Ειδική Επιτροπή της FIFA που έχει ήδη επιλέξει τους Αμερικανούς.

Ποια είναι η εικόνα ενόψει της ψηφοφορίας;
Το Μαρόκο στηρίζεται στις ψήφους της αφρικανικής συνομοσπονδίας που είναι 5 –ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός ψήφων στους κόλπους της FIFA. Από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, που έχει στο σακουλάκι της 55 ψήφους, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η Γαλλία θα ψηφίσει Μαρόκο όπως επίσης η Ρωσία και οι σύμμαχοί της. Οι Βορειοαμερικανοί υπολογίζουν στις 32 ψήφους της CONCACAF. Η μεγάλη μάχη θα δοθεί για τις 46 ψήφους της Ασίας και τις 11 της Ωκεανίας. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να παίξει ρόλο μπαλαντέρ που θα χαρίσει τη νίκη στους Αμερικανούς. Ο πρόεδρος της FIFA εμφανίζεται επίσης υποστηρικτής της Συμμαχίας.

Τι ρόλο παίζει η πολιτική;
Το αντιαμερικανικό κύμα που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ ίσως αποδειχτεί καθοριστικό στην τελική επιλογή. Είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν πως η συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θα παίξει τον δικό της ρόλο στη σκακιέρα.