Περνώντας κανείς σήμερα τις πύλες του προπονητικού κέντρου του Ολυμπιακού στου Ρέντη (και ενθυμούμενος παράλληλα τον χώρο πριν από μία δεκαετία) συμβουλεύεται άμεσα τον πλοηγό του (GPS) θεωρώντας ότι μάλλον έχει βρεθεί σε λάθος μέρος.
Αν μάλιστα κάποιος βρεθεί εντός των εγκαταστάσεων χωρίς να έχει δει τον εξωτερικό χώρο της περιοχής και τον στενό δρόμο που οδηγεί στην κεντρική είσοδο, θα στοιχημάτιζε άνετα ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κέντρο μεγάλης ομάδας του εξωτερικού.
«Μα είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης και δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε πάρει τα συγχαρητήρια από κορυφαίες ομάδες που το έχουν επισκεφτεί όπως η Τσέλσι, η Μίλαν αλλά και άλλες» θύμισε στους εκπροσώπους του Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιώργος Παύλου στη χθεσινή ξενάγησή τους στους χώρους.
Επένδυση – μαμούθ
«Το πετράδι του στέμματος» θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τίτλος που θα συνόδευε ένα κόσμημα πραγματικό που κάνει τη ζωή των παικτών πολύ πιο άνετη σε βαθμό –πολλές φορές –να μη βιάζονται να φύγουν ακόμα και αν έχουν τελειώσει τις υποχρεώσεις τους.
Αλλωστε οι μονομαχίες στο Playstation είναι επικές, ενώ η ξεκούραση στα ιδιαίτερα άνετα δωμάτιά τους είναι απόλαυση, όπως και μια βόλτα στο υπερσύγχρονο γυμναστήριο.
Οταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης διαδέχτηκε τον Σωκράτη Κόκκαλη στο τιμόνι των Ερυθρολεύκων η ομάδα παρέλαβε και ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο στου Ρέντη. Από το 2010 έως σήμερα ο νέος διοικητικός ηγέτης το απογείωσε, χωρίς υπερβολή, έχοντας επενδύσει πάνω από 40.000.000 ευρώ σε νέες κατασκευές, σε ανακαινίσεις αλλά και ανακατασκευές.
Το πιο εντυπωσιακό, ακόμα και για τα 130 άτομα που εργάζονται στο εν λόγω προπονητικό κέντρο είναι το γεγονός ότι πολλές φορές από μήνα σε μήνα, βλέπουν νέες αλλαγές και προσθήκες όπως για παράδειγμα πρόσφατα το γήπεδο του μπιτς σόκερ, το οποίο είναι κατασκευασμένο με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές (με ειδική άμμο από την Αίγυπτο η οποία δεν σβολιάζει), το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για την αποκατάσταση των παικτών.
Επόμενος στόχος είναι ένα γήπεδο futsal, για ποδόσφαιρο σάλας δηλαδή.
Συνολικά η Ακαδημία της ΠΑΕ Ολυμπιακός αποτελείται από 11 τμήματα στα οποία εκπαιδεύονται και αγωνίζονται 265 ποδοσφαιριστές ηλικίας από 8 έως 19 ετών. Επιπλέον υπάρχει και η ομάδα «Μαζί στη ζωή, μαζί στον Ολυμπιακό».
Πέρα από τον χώρο αναψυχής, τα δωμάτια και το εξαιρετικό εστιατόριο, οι παίκτες της πρώτης ομάδας έχουν την τύχη να έχουν τη φροντίδα σε ένα υπερσύγχρονο ιατρείο σε ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα κέντρα φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης στην Ευρώπη.
Είναι εξοπλισμένο με όλα τα μοντέρνα μηχανήματα για την πλήρη κάλυψη των αθλητών σε οποιοδήποτε πρόβλημα τραυματισμού προκύψει, υπό την επίβλεψη του επικεφαλής του ιατρικού τιμ Χρήστου Θέου και του επικεφαλής των φυσικοθεραπευτών Νίκου Λυκουρέση.
Φυσικά υπάρχουν η πισίνα αποκατάστασης καθώς και οι πισίνες κρυοθεραπείας, αλλά ακόμα και σάουνα, αφού πρώτα οι παίκτες έχουν την πολυτέλεια να χρησιμοποιούν τα πλέον υπερσύγχρονα ιατρικά μηχανήματα από τη μαγνητική αντλία (για γρήγορη απορρόφηση οιδημάτων) και το ShockWave (κρουστικός υπέρηχος), μέχρι το Zamar (για θερμοθεραπεία και κρυοθεραπεία) και το Sybex (για ισοκινητικό έλεγχο) και φυσικά πολλά άλλα.
Με δύο μεγάλα γυμναστήρια (ο Χρήστος Μουρίκης είναι ο επικεφαλής γυμναστής), όπου στο βασικό (400 τετραγωνικών μέτρων) φιλοξενούνται ομαδικά και ατομικά προγράμματα παικτών που καλύπτουν όλες τις ανάγκες (ενδυνάμωση, αποκατάσταση, μέγιστη δύναμη κ.λπ.)
Το εργομετρικό κέντρο σε συνδυασμό με τον χώρο αποκατάστασης αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο των παικτών, μαζί φυσικά με το εκπληκτικό τμήμα ανάλυσης (επικεφαλής του τμήματος ο Γιώργος Μαρτάκος) που παρακολουθεί και αναλύει τους αντιπάλους του Ολυμπιακού για λογαριασμό προπονητή και παικτών αλλά ακόμα και το πως αντιδρούν οι ίδιοι οι παίκτες μέσα σε έναν αγώνα.
Στο ημίχρονο κάθε αγώνα ή και νωρίτερα τα αποτελέσματα της ανάλυσης των παιχνιδιών φτάνουν στα χέρια του προπονητή ώστε να μπορεί να επέμβει όπου κρίνει απαραίτητο.
Υβριδικός χλοοτάπητας
Τα δύο υβριδικά γήπεδα (υβριδικός χλοοτάπητας) είναι η βιτρίνα του προπονητικού κέντρου στα πρότυπα που θα λειτουργήσουν τα μισά γήπεδα του Μουντιάλ της Ρωσίας αλλά και γήπεδα όπως της Μπαρτσελόνα και της Τσέλσι.
Πάνω από 700.000 ευρώ κοστίζει καθένα από αυτά τα γήπεδα, ενώ στον αθλητικό εξοπλισμό του προπονητικού κέντρου του Ρέντη περιλαμβάνονται επίσης άλλα δύο γήπεδα με φυσικό χλοοτάπητα και τέσσερα με συνθετικό, άρα σύνολο 8 γηπέδων.
Τα λυκειόπαιδα χτίζουν το μέλλον
Μικρά διαμαντάκια, όχι μόνο σε ποδοσφαιρική ποιότητα, αλλά (το κυριότερο) και σε χαρακτήρα φιλοξενούνται στους υπερσύγχρονους ξενώνες του Προπονητικού Κέντρου του Ρέντη.
Πενήντα παιδιά από όλη την Ελλάδα μένουν εκεί, ζώντας το δικό τους όνειρο (να παίξουν κάποια στιγμή και στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού), προπονούνται και ζουν σε ένα ιδανικό περιβάλλον, εφάμιλλο της πρώτης ομάδας των Ερυθρολεύκων.
«Το κίνητρο είναι πολύ μεγάλο και ο Ολυμπιακός μάς δίνει τα εχέγγυα για να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στις προπονήσεις αλλά και στα μαθήματά μας. Το ότι βλέπουμε στους τοίχους μέσα στους ξενώνες. Μεγάλους έλληνες παίκτες της ομάδας που βγήκαν από την ακαδημία, μας εμπνέει και μας δίνει κουράγιο» είπε ο νεαρός τερματοφύλακας (πρωταθλητής στο Αγρίνιο φέτος με την ομάδα της Κ17) Ηλίας Καραργύρης, μαθητής Α’ Λυκείου (με 19,8 μέσο όρο) που θέλει να σπουδάσει γιατρός.
«Γνωρίζω ότι άλλα παιδιά της ηλικίας μου έχουν άλλο τρόπο ζωής, με περισσότερη διασκέδαση κ.λπ. Δεν με ενδιαφέρει όμως, διότι εδώ βάζω έναν στόχο ζωής που είναι διπλός. Να επιχειρήσω να παίξω ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο και παράλληλα να σπουδάσω» κατέληξε ο νεαρός με την ώριμη και τεκμηριωμένη σκέψη του, παρά το μικρόν της ηλικίας του.