H Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί πλέον πυρηνική απειλή, ούτε είναι «το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα» για τις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ μετά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον από τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη. «Ολοι πλέον μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς τώρα σε σχέση με την εποχή που ανέλαβα την προεδρία» πρόσθεσε ο Τραμπ για μια συμφωνία που έχει προκαλέσει πολλές απορίες καθώς οι περισσότερες λεπτομέρειες για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ δεν έχουν καν καθορισθεί ακόμα.
Τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ παρουσίασαν τη σύνοδο κορυφής ως μεγάλη επιτυχία, αναφέροντας ότι ο Τραμπ εξέφρασε την πρόθεσή του να διακόψει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας, προσέφερε εγγυήσεις για την ασφάλεια του Βορρά καθώς και άρση των κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας καθώς θα βελτιώνονται οι σχέσεις. Αφού οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ασαφείς, είναι πολλοί εκείνοι από την Ευρώπη αλλά και από τις ΗΠΑ που αναρωτιούνται για την έκβαση, τη βιωσιμότητά της και το πώς θα εφαρμοσθεί.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προσπάθησε να δώσει κάποιες διευκρινίσεις λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να επιτύχουν «σημαντικό αφοπλισμό» της Βόρειας Κορέας μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια. Αμέσως μετά τη Σιγκαπούρη ο Πομπέο μετέβη στη Σεούλ προκειμένου να καθησυχάσει τους Νοτιοκορεάτες που έμειναν εμβρόντητοι όταν άκουσαν για τη διακοπή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εγγυήσεις από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ ότι θα προχωρήσει η αποπυρηνικοποίηση, ο Πομπέο δήλωσε: «Είμαι σίγουρος ότι κατανοούν πως θα υπάρχουν διαρκείς και σε βάθος επιθεωρήσεις». Πρόσθεσε μάλιστα όταν ρωτήθηκε για το γενικόλογο ανακοινωθέν ότι σε αυτό δεν συμπεριλήφθηκαν πολλά από εκείνα που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.
«Στο τελικό κείμενο δεν αναφέρθηκαν όλα όσα συμφωνήσαμε. Ομως σε πολλά σημεία οι δύο πλευρές έφτασαν σε κοινή κατανόηση και έτσι δεν μπορούσαμε να τα περιορίσουμε γραπτώς. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει. Θα ξεκινήσουμε από το κοινό ανακοινωθέν και θα επιστρέψουμε σε διαπραγματεύσεις».
Στις ΗΠΑ πολλοί νομοθέτες –μεταξύ των οποίων και Ρεπουμπλικανοί –επέκριναν το ανακοινωθέν ως πολύ ασαφές, ενώ κατηγόρησαν τον πρόεδρο Τραμπ ότι έκανε πολλές παραχωρήσεις στους Βορειοκορεάτες. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ τόνισε πως είναι απαράδεκτο ο πρόεδρος να λέει πως σταματά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις επειδή κοστίζουν χρήματα. «Αυτή η δικαιολογία είναι γελοία» είπε στο CNN. «Είναι κάτι που φέρνει σταθερότητα, λειτουργεί προειδοποιητικά για την Κίνα ότι δεν μπορεί να καταλάβει όλη την περιοχή».
Μιλώντας στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ ανέφερε πως ελπίζει όλα τα μέρη να «εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για θετικές αλλαγές» στην Κορεατική Χερσόνησο και να προχωρήσουν σε εποικοδομητικά βήματα προς μια πολιτική λύση και την προώθηση της αποπυρηνικοποίησης. Τόνισε πως η διακοπή των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών από την πλευρά της Βόρειας Κορέας και ο περιορισμός των στρατιωτικών δράσεων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας ήταν το αρχικό σχέδιο που είχε προτείνει η χώρα του. Με τον τρόπο αυτόν οι Κινέζοι θέλουν να υπενθυμίσουν ότι είναι παρόντες στην περιοχή και επηρεάζουν το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Οι Νοτιοκορεάτες συνεχίζουν να ανησυχούν για το θέμα της διακοπής των κοινών γυμνασίων, και μάλιστα εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σεούλ επανέλαβε χθες ότι πρέπει να διευκρινισθεί τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί σχετικά με το θέμα αυτό.

Η νίκη της Βόρειας Κορέας

«Η Βόρεια Κορέα εξασφάλισε αυτά ακριβώς που ήθελε» σχολίασε ο επικεφαλής του Στρατηγικού Κέντρου Επανένωσης στη Σεούλ, Μουν Σονγκ Μουκ. «Πήραν μέρος σε σύνοδο ως πυρηνική δύναμη με τον Κιμ ισάξιο του Τραμπ και κατάφεραν τη διακοπή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Νότια Κορέα. Είναι μια νίκη για τον Κιμ».