Επειτα από τον διήμερο καβγά Ιταλίας και Μάλτας, οι 629 διασωθέντες αφρικανοί μετανάστες του πλοίου «Aquarius» πυροδότησαν χθες ερήμην τους νέο καβγά ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γαλλία. Οξύτατη ήταν η αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης στην κριτική του Εμανουέλ Μακρόν περί «κυνισμού» και «ανευθυνότητάς» της. Πυρά όμως, ακόμα και από τους κόλπους του κόμματός του, δέχεται και ο γάλλος πρόεδρος για την αρχική σιωπή του –αντίθετα με την Ισπανία του Πέδρο Σάντσεθ, η Γαλλία ουδέποτε πρότεινε να δεχθεί εκείνη τους μετανάστες που αρνήθηκε πρώτα η Ιταλία και ακολούθως η Μάλτα. Στο μεταξύ, 629 ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά έγκυοι, έντεκα μικρά παιδιά και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι εξακολουθούν να θαλασσοδέρνονται.

Οι μετανάστες περισυνελέγησαν ανοιχτά των ακτών της Λιβύης νύχτα Σαββάτου και μετά την απόφαση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να απαγορεύσει στο «Aquarius» την είσοδο στα λιμάνια της χώρας, παρέμεναν, από την Κυριακή, παγιδευμένοι ανοιχτά της Μάλτας. Η αιφνιδιαστική προσφορά του λιμένα της Βαλένθιας από την ισπανική κυβέρνηση φάνηκε να διευθετεί την κρίση, ο καπετάνιος του «Aquarius», ωστόσο, δεν συζητούσε καν το να ξεκινήσει ένα τετραήμερο ταξίδι με ένα σκάφος χωρητικότητας 550 ανθρώπων φορτωμένο με 629 ανθρώπους –και δη με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει κύματα δύο μέτρων.

Τελικά αποφασίστηκε η μετεπιβίβαση 500 επιβαινόντων του «Aquarius» σε ένα πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και σε ένα της ιταλικής ακτοφυλακής, που θα συνοδεύσουν, κομβόι, το «Aquarius» μέχρι την Ισπανία. Οι οργανώσεις αρωγής, ωστόσο, μόνο ικανοποιημένες δεν είναι: «Το σχέδιο αυτό σημαίνει επιπλέον τέσσερις ημέρες ταξιδιού στη θάλασσα για ήδη εξαντλημένους ανθρώπους», διαμαρτυρήθηκαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και ζήτησαν «να μπει η ασφάλεια των ανθρώπων πάνω από την πολιτική».

Αλλά η Ρώμη ξεκαθάρισε πως εφεξής θα δέχεται μόνο πλοία του πολεμικού ναυτικού της με διασωθέντες μετανάστες. «Στην υπόθεση του “Aquarius”, επιδείχθηκε ο σωστός πολιτικός πραγματισμός που μέχρι τώρα δεν υπήρχε», διακήρυξε ο ιταλός υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι (Κίνημα Πέντε Αστέρων).

Προς υπεράσπιση της Ρώμης, και δη του ακροδεξιού Ματέο Σαλβίνι, έσπευσαν ο ούγγρος και ο σλοβάκος πρωθυπουργός. «Ηταν τόσο καταθλιπτικό να ακούμε για χρόνια πως είναι αδύνατον να προστατευθούν τα θαλάσσια σύνορα. Η δύναμη της θέλησης επέστρεψε στην Ιταλία» δήλωσε ο Βίκτορ Oρμπαν. Ο γάλλος πρόεδρος, αντιθέτως, στηλίτευσε χθες το πρωί, στο υπουργικό συμβούλιο, τόσο «το μερίδιο κυνισμού και ανευθυνότητας της ιταλικής κυβέρνησης» όσο και την «πολιτική χειραγώγηση», από την πλευρά της, μίας «δραματικής ανθρωπιστικής κατάστασης»: το διεθνές δίκαιο, σημείωσε, επιβάλλει την υποδοχή ενός πλοίου όπως το «Aquarius» στο πλησιέστερο λιμάνι. «Εμετική» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Γκαμπριέλ Ατάλ, εκπρόσωπος του κόμματος του Μακρόν (LREM), τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης.

Μιλώντας λίγο αργότερα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ εξήρε τη στάση της Ισπανίας και δήλωσε πως η Γαλλία είναι «έτοιμη να τη βοηθήσει» –καλώντας παράλληλα τη Ρώμη να αναθεωρήσει, έστω και τώρα, τη στάση της. «Κοίτα ποιος μιλάει, η Γαλλία», ήταν η πρώτη αντίδραση της Ιταλίας, και συγκεκριμένα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και ηγέτη των Γκριλίνι, Λουίτζι ντι Μάιο. Ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε στην απάντησή του ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, καταγγέλλοντας τη Γαλλία για υποκρισία, κυνισμό και ακαμψία. Τις ίδιες λίγο – πολύ κατηγορίες, ωστόσο, εκτοξεύουν εναντίον της κυβέρνησης Μακρόν όχι μόνο η γαλλική Αριστερά, αλλά ακόμα και βουλευτές του κόμματός του.

Η «Figaro» μιλούσε μάλιστα χθες για μια ιδιαίτερα θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του LREM. «Η Γαλλία έμεινε σιωπηλή, αφήνοντας να εκφυλιστεί η αρχή της άνευ όρων υποδοχής μεταναστών. Τι περιμένουμε για να δράσουμε;», διερωτήθηκε η βουλευτής Σονιά Κριμέλ.