Περιορισμένη επιμήκυνση ορισμένων δανείων, επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ, αλλά και μια δόση η οποία θα φτάνει τα 15 δισ. ευρώ για να μεγαλώσει το «μαξιλάρι» ασφαλείας, θα αποφασιστούν για την Ελλάδα στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Το αντάλλαγμα είναι η ενισχυμένη επιτήρηση της Ελλάδας και μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Bild».
Η λύση που περιγράφεται στη γερμανική εφημερίδα εκτιμάται από αναλυτές ότι δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα του χρέους αλλά μεταθέτει για μία ακόμα φορά τις κρίσιμες αποφάσεις εγείροντας σοβαρά ερωτηματικά για τις πιθανότητες βιώσιμης επανόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Το δημοσίευμα της «Bild» (φύλλο Πέμπτης) κάνει λόγο για μια χρηματοδοτική «ένεση» τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ (υπόλοιπα από το τρέχον πρόγραμμα του ESM), η οποία πρόκειται να βοηθήσει την Αθήνα να μη βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι στο Eurogroup θα αποφασιστεί επίσης ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας με τρία διαφορετικά μέτρα:
n Επιμήκυνση των παλαιών πιστώσεων του προσωρινού ταμείου EFSF για τουλάχιστον τρία χρόνια.
n Μείωση των επιτοκίων αυτών.
n Επιστροφή 5 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Για το ενδεχόμενο αθέτησης των υποσχέσεων ελάφρυνσης του χρέους και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης είχε ρωτηθεί νωρίτερα σε συνέντευξη στη γερμανική «Zeit» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση «τι θα συμβεί εάν δεν τηρηθεί η υπόσχεση για την ελάφρυνση του χρέους», εκτιμά επί της ουσίας πως σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς στα οικονομικά φύλλα της “Handelsblatt”, της “Wall Street Journal” και των “Financial Times” να μη γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Εάν συμβεί αυτό, προφανώς δεν θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές» δήλωσε.
Το δημοσίευμα της «Bild» αναφέρει πως ως αντιστάθμισμα αυτών των ελαφρύνσεων χρέους η ελληνική κυβέρνηση δέχεται να παραμείνει η χώρα υπό «ενισχυμένη επιτήρηση», προκειμένου να διασφαλιστεί η πραγματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί και να μην υπάρξει πισωγύρισμα στην εφαρμογή τους.
Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της στην «Bild» «έβρισε», όπως γράφει η εφημερίδα, λέγοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν ήταν καθόλου βοηθητική στη διαπραγμάτευση». Η προβλεπόμενη «ενισχυμένη επιτήρηση» πάντως δεν περιλαμβάνει κανενός είδους κυρώσεις, προσθέτει το δημοσίευμα παραπέμποντας σε «κύκλους της ΕΕ».
Οσο για το ΔΝΤ, αναφέρεται ότι δεν έχει συμμετάσχει χρηματοδοτικά ούτε με ένα ευρώ στο τρίτο πρόγραμμα.