Μπορεί να ξεκινήσατε το τρέξιμο για να ανακουφίσετε το άγχος της καθημερινότητας, να χάσετε κιλά ή να αποκτήσετε καλή φυσική κατάσταση. Αν είστε αρχάριος, υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που μπορεί να σας οδηγήσουν στο να χάσετε γρήγορα το κίνητρό σας και να τα παρατήσετε, καθώς το τρέξιμο μπορεί να αποδειχθεί σκληρότερο και πιο περίπλοκο απ’ ό,τι είχατε σκεφτεί. Παράλληλα θα πρέπει να υπερβείτε όλες τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει το σώμα σας, καθώς θα αντιμετωπίζει την κούραση και το σωματικό άγχος από την προπόνηση. Ας δούμε τις πιο κοινές «δοκιμασίες» που θα χρειαστεί να περάσετε και πώς θα γίνει αυτό πιο εύκολα.
Πόνος στα πλευρά
Μπορεί να έχετε αρκετή ενέργεια για να τρέξετε μια μεγάλη διαδρομή, αλλά οι «σουβλιές» στα πλευρά ίσως σας αναγκάσουν να κάνετε μεγάλα διαλείμματα περπατήματος. Το πρόβλημα αυτό συνήθως οφείλεται στο στομάχι και τον τρόπο που τρώτε πριν από την προπόνηση.
Συμβουλή: Προσπαθήστε να μη φάτε τίποτα δύο ώρες πριν από την προπόνηση. Αν κατά τη διάρκεια της προπόνησης αντιμετωπίσετε οξύ πόνο, περπατήστε πιέζοντας με τα χέρια σας έντονα το σημείο και αναπνέετε αργά. Μόλις περάσει ο πόνος, μπορείτε να συνεχίσετε το τρέξιμο.
Στομαχικά προβλήματα
Ενδεχομένως το στομάχι σας να αντιμετωπίσει δυσκολίες, όπως κράμπες, τόσο κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης όσο και μετά το τέλος αυτής, λέει ο γερμανός τριαθλητής και προπονητής Σάσα Ουίνγκενφελντ στην ιστοσελίδα Runtastic.com. Μην ξεχνάτε ότι το στομάχι ανακινείται αρκετά κατά το τρέξιμο, οπότε μπορεί να επηρεάσει την πέψη των τροφών που έχετε καταναλώσει.
Συμβουλή: Φάτε προσεκτικά πριν βγείτε για τρέξιμο. Αποφύγετε τροφές με λιπαρά, γλυκά ή πικάντικα φαγητά και ενυδατωθείτε αρκετά. Οταν η δραστηριότητά σας γίνει ρουτίνα, το σώμα θα μάθει να ανταποκρίνεται σωστά στις προκλήσεις που του βάζετε.
Πιάσιμο στους μυς
Οταν θα ξεκινήσετε τρέξιμο, είναι φυσικό οι μύες των ποδιών σας να πονάνε για κάποιες ημέρες και ίσως χρειαστούν κάποια αποκατάσταση. Συνήθως, ο πόνος ξεκινά κάποιες ώρες μετά την προπόνηση και μπορεί να κρατήσει και μία ολόκληρη εβδομάδα. Κυριότεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι η ίδια η άσκηση, καθώς δεν την έχουν συνηθίσει οι μύες, αλλά και η τεχνική που εφαρμόζει ο δρομέας.
Συμβουλή: Δεν υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από τον μυϊκό πόνο, ωστόσο μπορείτε να αυξήσετε αργά το εύρος και την ένταση της προπόνησης, ώστε να δώσετε τη δυνατότητα στο σώμα σας να προσαρμοστεί καλύτερα στις νέες συνθήκες.
Λαχάνιασμα και προβλήματα με τις ανάσες
Ενα από τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχάριοι δρομείς είναι η δυσκολία στην αναπνοή και το αίσθημα δύσπνοιας. Αυτό συμβαίνει γιατί η αναπνοή δεν συμβαδίζει με τον ρυθμό της προπόνησης, καθώς η ένταση του εκπνεόμενου αέρα δεν είναι ίση με την ποσότητα που εισπνέεται.
Συμβουλή: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον χρόνο που εκπνέετε ενώ προπονήστε, μετρώντας τα βήματα που κάνετε. Εισπνεύστε για δύο βήματα και στη συνέχεια εκπνεύστε για άλλα δύο, ούτως ώστε ο όγκος του αέρα που θα λάβετε να είναι ίσος με αυτόν που θα βγάλετε. Αν μπορέσετε να το κάνετε στην αρχή, μετά ο οργανισμός σας θα μάθει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.
Πόνοι στα πόδια
Το πρώτο σημείο του σώματος που καταπονεί ένας δρομέας είναι το κάτω μέρος των ποδιών, καθώς πέρα από τη δυσκολία κάθε άσκησης, αυτά κουβαλούν και το βάρος του αθλητή. Παράλληλα τα πόδια έχουν αρκετά σημεία που είναι ευαίσθητα σε τραυματισμούς ή χτυπήματα.
Συμβουλή: Επειδή τα πόδια δεν είναι εξοικειωμένα για αυτό το είδος της άσκησης καθημερινά, παρατηρεί ο Σάσα Ουίνγκενφελντ, σταθεροποιήστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την τακτική της προπόνησής σας, βοηθώντας τα πόδια να αναπτύξουν καλύτερα τους μυς που έχουν.
(Πολύ) χαμηλή ταχύτητα
Οι πρώτες προπονήσεις μπορεί να σας φανούν ιδιαίτερα νωθρές και εξοντωτικές, κάνοντάς σας να αισθάνεστε ότι δεν έχετε δύναμη και ρυθμό στην κίνησή σας.
Συμβουλή: Εκτιμήστε και βελτιώστε την τακτική σας. Οσο περισσότερη εμπειρία αποκτήσετε, τόσο πιο εύκολα θα ξεπεράσετε αυτή τη δυσκολία. Δοκιμάστε και άλλους τρόπους προπόνησης (όπως τρέξιμο χωρίς παπούτσια στο γρασίδι ή διατάσεις) που θα σας βοηθήσουν να διατηρηθείτε ευέλικτοι.
Μπορεί να τρέχετε για να μειώνετε το άγχος και την ένταση της καθημερινότητας, ωστόσο το σώμα σας να μην το εκτιμήσει δεόντως αυτό, αφήνοντάς σας ξύπνιους για ώρες έπειτα από μια βραδινή προπόνηση. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα εξακολουθεί να επικεντρώνεται στη δράση που έκανε για αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωσή της. Αυτό είναι κάτι που βοηθά ιδιαίτερα αυτούς που τρέχουν για να χάσουν κάποια περιττά κιλά, ωστόσο οδηγεί ορισμένες φορές κάποιους άλλους στο να χάσουν τον ύπνο τους.
Συμβουλή: Η διάρκεια που θα χρειαστεί το σώμα να ηρεμήσει μετά την προπόνηση εξαρτάται από την ένταση που θα έχει αυτή σε συνδυασμό με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Ετσι, καλύτερο είναι να προγραμματίζετε ευκολότερες διαδρομές για τις βραδινές προπονήσεις, αφήνοντας τις δυσκολότερες και με μεγαλύτερη ένταση διαδρομές για τις μεσημεριανές ή απογευματινές ώρες.
Πόνοι στη μέση
και την πλάτη
Η μέση κρατάει τον δρομέα όρθιο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά λειτουργεί και ως «αμορτισέρ» για όλα τα πατήματά του, ενώ ταυτόχρονα είναι το κέντρο ελέγχου για όλες τις κινήσεις τόσο του άνω τμήματος, όσο και των ποδιών. Συχνά, κάποια λάθη στην τεχνική της προπόνησης και η έλλειψη ευελιξίας μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη μέση.
Συμβουλή: Γυμνάστε περισσότερο τους μυς της μέσης και τους κοιλιακούς, που θα σας βοηθήσουν σε καλύτερη στήριξη της πλάτης, καταλήγει ο γερμανός κόουτς, ενώ αν χρειαστεί αλλάξτε την τεχνική στην προπόνησή σας.