Δύο μήνες πριν, κεντροαριστερά στελέχη συζητούσαν μεταξύ τους. Οι οργανωτικές διαφωνίες είχαν, τότε, δημιουργήσει εντάσεις στον νεότευκτο φορέα. «Ολα λύνονται» είπε κάποιος. «Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι το Σκοπιανό». Και πράγματι, οι προσεκτικές εσωτερικές διεργασίες που ακολουθούνται, σε συνδυασμό με τη διαρκή επικοινωνία των ανώτατων κλιμακίων, δείχνουν πως δεν είχε άδικο –η στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής (ακόμα κι αν η ψηφοφορία στη Βουλή τοποθετείται στις αρχές του 2019) θα αποδειχθεί ιδιαίτερα κρίσιμη, αν όχι για το μέλλον του, τουλάχιστον για τη φυσιογνωμία του.
Από τα δύο Πολιτικά Συμβούλια που συγκλήθηκαν χθες και την Τρίτη, αλλά και τις ευρύτερες συζητήσεις μέσα στην παράταξη, έγινε εμφανές πως η ανακοίνωση της συγκεκριμένης συμφωνίας προκάλεσε συζητήσεις. Οσοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους είχαν στο μυαλό τους δύο άξονες: ο πρώτος αφορούσε τη συμφωνία αυτή καθαυτήν, και κυρίως το σημείο της υπηκοότητας και της γλώσσας.
Ο δεύτερος, το αν και κατά πόσο πρέπει να στηριχθεί μια πρόταση συμφωνίας που δεν έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του όλου της κυβέρνησης, καθώς ο Πάνος Καμμένος έχει ξεκάθαρα εκφράσει την αντίθεσή του με τη χρήση του όρου Μακεδονία. Βουλευτές της ΔΗΣΥ από τη Βόρεια Ελλάδα συναντήθηκαν με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας την επιφυλακτικότητα των βουλευτών να στηρίξουν την εν λόγω συμφωνία.
H στάση. Από την άλλη πλευρά, η άποψη των τριών που παραβρέθηκαν στο Συμβούλιο της Τρίτης (Θεοδωράκης, Παπανδρέου και Καμίνης), αλλά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ήταν πως, εφόσον το τελικό κείμενο δεν έχει αποκλίνουσες διαφορές από τις πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα, οι όροι που έθεσε το Κίνημα Αλλαγής πληρούνται και, κατ’ επέκταση, η στάση που θα κρατήσουν πρέπει να είναι θετική.
Πρώτα το κείμενο, συμφώνησαν όλοι, και μετά θα αποφασίσουμε –γι’ αυτό και οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού ζητούσαν επιμόνως να δοθεί η συμφωνία στους αρχηγούς. Από τη στιγμή της ανακοίνωσής της ωστόσο, πέραν της παραφωνίας του καβγά μεταξύ των βουλευτών Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Σπύρου Δανέλλη, οι δημόσιες τοποθετήσεις είναι πολύ προσεκτικές, με τη Χαριλάου Τρικούπη να επιστρατεύει τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων για να αποκωδικοποιήσει τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας.
«Εχω ταχθεί πολλές φορές υπέρ της εθνικής γραμμής από το 1993» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος το απόγευμα είχε σύντομη συνομιλία με τη Φώφη Γεννηματά. «Αυτή προϋποθέτει τη συνολική αναίρεση του αλυτρωτισμού» ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως «η ιστορική αλήθεια δεν αρκεί να διασφαλίζεται μόνο στο όνομα, αλλά και στη γλώσσα και την εθνικότητα». Επισήμανε, δε, πως η κυβέρνηση χειρίστηκε ένα εθνικό θέμα «με τακτικισμούς για να δημιουργήσουν προβλήματα στην αντιπολίτευση», αναφερόμενος εμμέσως στις διαφορετικές απόψεις που ενυπάρχουν μέσα στο Κίνημα Αλλαγής.
Με τη δημοσιοποίηση του τελικού κειμένου, η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έγινε σε έντονο κλίμα. Μέχρι αργά το βράδυ, η συζήτηση τελείωσε χωρίς κοινή απόφαση. Η Γεννηματά τόνισε πως «πρόκειται για μια κακή συμφωνία», διατηρώντας επιφυλάξεις για τη στάση που πρέπει να κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής. Τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου άκουσαν τα υπέρ και τα κατά, επιμένοντας πως είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης αποχώρησαν. Σε κάθε περίπτωση, η Φώφη Γεννηματά θα διατυπώσει την άποψη του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής.