Σε κατά μέτωπο σύγκρουση έχουν ήδη βρεθεί η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ εξαιτίας της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Αθήνα και τα Σκόπια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Η εσωτερική πολιτική ατμόσφαιρα στη γειτονική χώρα επιβαρύνεται επικίνδυνα ενόψει τόσο της υπογραφής της συμφωνίας όσο και της κύρωσής της, γεγονός που σε συνδυασμό με την άνοδο της πολιτικής θερμοκρασίας και στην Αθήνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Ο πρόεδρος Ιβάνοφ στο χθεσινό διάγγελμά του χρησιμοποίησε εμπρηστική γλώσσα, αφού προηγουμένως είχε σχεδόν «πετάξει» κακήν κακώς (μέσα σε δύο λεπτά όπως έγραψαν τα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα) από το Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, οι οποίοι είχαν πάει για να του δώσουν τη συμφωνία και να τον ενημερώσουν.
Ο Ιβάνοφ έφθασε στο σημείο να πει ότι «αυτό που έκανε η Ελλάδα στους “Μακεδόνες” στην Ελλάδα το κάνει και στους “Μακεδόνες” στη “Μακεδονία”»! Χαρακτήρισε δε ως μία «προσωπική συμφωνία» τον συμβιβασμό των πρωθυπουργών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, η οποία λόγω της erga omnes εφαρμογής του νέου ονόματος μέσω συνταγματικής αναθεώρησης «παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους».
Κατά τον σκοπιανό πρόεδρο, «η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να διαμορφώσει συναίνεση» στην κοινή γνώμη και από τη στιγμή που η συμφωνία αυτή διαγράφει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από κάθε σημείο του Συντάγματος, αυτός δεν πρόκειται να τη νομιμοποιήσει. Ο Ιβάνοφ επανέλαβε ότι ο στόχος της ΠΓΔΜ για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ δεν δικαιολογεί μία τέτοια συμφωνία.
«ΣΥΝΔΡΟΜΗ Ή ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ». Στα Σκόπια η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας όσο γίνεται ταχύτερα ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να ξεκινήσει τα βήματα προσέγγισης με ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η στάση Ιβάνοφ έχει προκαλέσει σφοδρή ενόχληση και όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές από τα Σκόπια ο πρόεδρος θα πρέπει να συνδράμει αλλιώς «να απομονωθεί από την πολιτική ζωή», καθώς «απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται μπροστά…». «Για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβανόφ, αλλά οι πολίτες», διεμήνυσε η πλευρά του Ζόραν Ζάεφ.
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν μπορεί να αλλάξει τη φορά των πραγμάτων. Ακόμη και αν αναπέμψει τη συμφωνία, η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για την κύρωση. Ενα προεδρικό βέτο μπορεί να ξεπεραστεί από το σκοπιανό Κοινοβούλιο με μια δεύτερη ψηφοφορία για τη κύρωση της συμφωνίας. Ανησυχία υπάρχει και για την καθυστέρηση που θα μπορούσε να προκαλέσει μία πολιτική επιπλοκή στην Ελλάδα λόγω της διαμάχης κυβέρνησης και ΝΔ –κάτι που θα είχε ως συνέπεια να χαθεί χρόνος στην υπογραφή της συμφωνίας.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΤΖΙΑ – ΛΑΒΡΟΦ. Την ίδια στιγμή, στη Μόσχα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη και συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ (σ.σ. θα επισκεφθεί την Αθήνα τον Σεπτέμβριο ώστε να προετοιμαστεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα), ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την έκβαση των συνομιλιών και το τελικό κείμενο της συμφωνίας. «Επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει τυπικά εδώ και 25 χρόνια αλλά τουλάχιστον 70 χρόνια στην πραγματικότητα: να σταματήσει η διαμάχη γύρω από το πρόβλημα του ονόματος για τη Βόρεια Μακεδονία». Οπως πρόσθεσε, «υπήρχαν βέβαια και ζητήματα αλυτρωτισμού, τα οποία με αυτήν τη συμφωνία τα τελειώσαμε».