Μια ομάδα από… ζόρικους χαρακτήρες και έντονες προσωπικότητες, που πέρα από το ταλέντο και την ποδοσφαιρική τους αξία βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα. Ισως όμως και αυτοί να το επεδίωξαν με τη γενικότερη συμπεριφορά τους.
Το χτύπημα του γερμανού τερματοφύλακα Τόνι Σουμάχερ στον Γάλλο Πατρίκ Μπατιστόν ήταν η φάση που δεν θα ξεχάσει κανείς στον καταπληκτικό ημιτελικό Δυτικής Γερμανίας – Γαλλίας στη Σεβίλλη στο Μουντιάλ του 1982. Ο Σουμάχερ έκανε έξοδο για να προλάβει την μπαλιά του Πλατινί στον Μπατιστόν. Ο γερμανός τερματοφύλακας έχασε τη φάση και έπεσε πάνω στον Μπατιστόν, χτυπώντας τον με το ισχίο στο πρόσωπο και στο στήθος. Ολοι στο Σάντσεθ Πιθχουάν πάγωσαν, καθώς ο γάλλος ποδοσφαιριστής έμεινε στο χορτάρι αναίσθητος. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου του χορηγήθηκε οξυγόνο και το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τρία δόντια και να σπάσει δύο πλευρά. Ο δράστης, που έγινε το πιο μισητό πρόσωπο στη Γαλλία, έμεινε ατιμώρητος. Ο ολλανδός διαιτητής Τσαρλς Κόρβερ έδειξε απλά άουτ!
Βερολίνο, 9 Ιουλίου 2006. Ιταλία και Γαλλία αναμετρώνται στον τελικό του Μουντιάλ που πλέον έχει μπει στην παράταση. Ηταν η τελευταία παράσταση του Ζινεντίν Ζιντάν σε μια φάση που χαρακτήρισε την καριέρα του. Φτάνοντας στο 110ο λεπτό, ο Μάρκο Ματεράτσι, σε ένα από τα πολλά μαρκαρίσματα στον Γάλλο, του τράβηξε τη φανέλα. Ξαφνικά ο Γάλλος ενώ απομακρυνόταν γύρισε και χτύπησε με κουτουλιά τον Ιταλό, που βέβαια έπεσε αμέσως στο χορτάρι. Ο Ζιντάν είδε την κόκκινη κάρτα, η Γαλλία έμεινε με δέκα παίκτες και έχασε τον τελικό στη διαδικασία των πέναλτι. Ο μετέπειτα προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης δεν μετάνιωσε ποτέ για αυτό που έκανε. Ο δε Ματεράτσι έλυσε τη σιωπή του ύστερα από αρκετά χρόνια, αποκαλύπτοντας τι πραγματικά είχε εξοργίσει τον Γάλλο. «Του είπα κάτι για την αδελφή του. Οχι για τη μητέρα του όπως έγραψαν. Εγώ την έχασα στην εφηβεία και δεν θα μπορούσα ποτέ να προσβάλω τη δική του».
Περί χτυπημάτων συνέχεια και γυρίζουμε μερικά χρόνια πίσω, στο Μουντιάλ του 1998. Η Αγγλία αντιμετώπιζε την Αργεντινή στη φάση των 16 και αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Δύο πράγματα έμειναν από εκείνο το ματς. Το καταπληκτικό γκολ του Μάικλ Οουεν και η αποβολή του Ντέιβιντ Μπέκαμ, στον οποίο ο αγγλικός Τύπος χρέωσε τον αποκλεισμό της Αγγλίας (στη διαδικασία των πέναλτι). Ο Ντιέγκο Σιμεόνε έπεσε πάνω στον άγγλο μέσο, ο οποίος απάντησε με μια κλωτσιά, την οποία είδε ο δανός διαιτητής Μίλτον Νίλσεν και φυσικά τού έδειξε την κόκκινη κάρτα. «Δέκα γενναία λιοντάρια και ένα χαζό αγόρι» έγραψε στην πρώτη σελίδα την επόμενη ημέρα η «Daily Mail».
Και από τα χτυπήματα πάμε σε… δαγκώματα, με τον Λουίς Σουάρες στον ρόλο του δράστη! Ηταν το Μουντιάλ του 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας και η Ουρουγουάη αντιμετώπιζε την Ιταλία. Ο Σουάρες που είχε πολλές μονομαχίες στη διάρκεια του ματς με τον Τζιόρτζιο Κιελίνι αποφάσισε να τον σταματήσει δαγκώνοντάς τον! Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε αυτό ο ουρουγουανός επιθετικός. Το είχε κάνει επίσης φορώντας τη φανέλα του Αγιαξ, αλλά και της Λίβερπουλ. Για τη φάση με τον Κιελίνι ο Σουάρες τιμωρήθηκε με αποκλεισμό εννέα αγώνων.
Η άνοδος και η πτώση του Ντιεγκίτο

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα είναι μόνος του ένα μεγάλο κεφάλαιο στον όρο «κακά παιδιά». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ένας φανταστικός ποδοσφαιριστής. Το 1986 πήρε από το χέρι την Αργεντινή και την οδήγησε στο τρόπαιο. Ωστόσο κι εκεί χρειάστηκε βοήθεια. Οχι μόνο από τους συμπαίκτες του, αλλά έπρεπε να βάλει και ο… Θεός το χέρι του.

Ολοι θυμούνται λοιπόν τον προημιτελικό με την Αγγλία στις 22 Ιουνίου 1986, στο στάδιο Αζτέκα, στην Πόλη του Μεξικού. Ο Μαραντόνα ανοίγει το σκορ στο 51′, χρησιμοποιώντας το χέρι του για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Σίλτον. Ο τερματοφύλακας της Αγγλίας σήκωσε αμέσως το χέρι του για να διαμαρτυρηθεί, ωστόσο ο τυνήσιος διαιτητής Αλι Μπιν Νασέρ δεν αντιλήφθηκε τίποτα και έδειξε σέντρα! «Εγώ έβαλα το κεφάλι μου και ο Θεός το χέρι του» είπε αργότερα ο Μαραντόνα και έτσι προέκυψε το «χέρι του Θεού». Βέβαια, τρία λεπτά αργότερα εξιλεώθηκε σημειώνοντας ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στα γήπεδα της Ρωσίας θα υπάρχει βέβαια η χρήση VAR. Τι θα συνέβαινε αν υπήρχε και τότε; «Θα με είχαν συλλάβει. Δεν μπορείς να κλέβεις μπροστά σε 80.000 ανθρώπους» παραδέχθηκε ο Μαραντόνα.
Το «κακό παιδί» Ντιέγκο υπήρξε αρνητικός πρωταγωνιστής και στο Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1994. Αγωνίστηκε μόλις σε δύο παιχνίδια, με Ελλάδα και Νιγηρία. Μετά το δεύτερο ματς ανακοινώθηκε ότι στον έλεγχο ντόπινγκ που υποβλήθηκε βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένες ουσίες. Ετσι, η FIFA αποφάσισε τον αποκλεισμό του από την υπόλοιπη διοργάνωση.
Ο Μαραντόνα παραδέχθηκε λοιπόν την κλοπή κόντρα στην Αγγλία, αλλά το ίδιο έπαθε και η Αργεντινή στον τελικό του 1990 με τη Δυτική Γερμανία. Αυτή τη φορά τον ρόλο του «κακού παιδιού» έχει ο Γιούργκεν Κλίνσμαν που έκανε μια θεαματική βουτιά σε απλό μαρκάρισμα του Πέδρο Μονζόν. Ετσι, ξεγέλασε τον μεξικανό διαιτητή Εντγκάρντο Κοντέσαλ Μέντεζ, ο οποίος απέβαλε τον ποδοσφαιριστή της Αργεντινής. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο 85′. Ο Φέλερ έκανε μια επίσης θεαματική βουτιά στην περιοχή και ο Μέντεζ έδειξε πέναλτι! Νικήτρια η Γερμανία…

Νάιτζελ ντε Γιονγκ

Χτύπημα με τις τάπες

Ο Ολλανδός Νάιτζελ ντε Γιονγκ ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής του τελικού το 2010 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Στο πρώτο μέρος, ο Ντε Γιονγκ χτύπησε με την τάπες τον Τσάμπι Αλόνσο στο στήθος και όλοι φοβήθηκαν για σοβαρό τραυματισμό. Ο Αλόνσο όμως συνέχισε κανονικά τον αγώνα. Ο ολλανδός ποδοσφαιριστής παραδέχθηκε το λάθος του λέγοντας μάλιστα πως φοβήθηκε ότι θα έφευγε από το ματς. Ο άγγλος διαιτητής Χάουαρντ Γουέμπ τού έδειξε απλά κίτρινη!

Χαλίντ Μπουλαρούζ

Η ιστορία ενός «κανίβαλου»

Ενας άλλος Ολλανδός, ο Χαλίντ Μπουλαρούζ, ήταν πρωταγωνιστής στον αγώνα –καρμανιόλα στο Μουντιάλ 2016, κόντρα στην Πορτογαλία. Ο Μπουλαρούζ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη για αντιαθλητικό χτύπημα στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος μάλιστα αντικαταστάθηκε. Στο ματς αυτό οι δύο ομάδες έμειναν με εννέα παίκτες, ενώ δόθηκαν συνολικά 16 κίτρινες. Οσο για το προσωνύμιο που τον ακολουθούσε στη διάρκεια της καριέρας του στο Αμβούργο, ε δεν ήταν τόσο κολακευτικό: «Κανίβαλος».

Σλάβεν Μπίλιτς

Ο κροάτης θεατρίνος

Μουντιάλ 1998 και ημιτελικός της Γαλλίας με την Κροατία. Εδώ ο δράστης παίζει… θέατρο. Οι Τρικολόρ προκρίθηκαν στον τελικό, παρότι έμειναν με δέκα παίκτες. Πώς έγινε αυτό; Μία θεατρική κίνηση του Σλάβεν Μπίλιτς, που προσποιήθηκε ότι τον χτύπησε ο Λοράν Μπλαν, παρέσυρε τον διαιτητή ο οποίος τον απέβαλε. Ετσι, ο Μπλαν δεν κατάφερε να αγωνιστεί στον τελικό με τη Βραζιλία. Η δε κόκκινη ήταν η πρώτη και μοναδική στην καριέρα του.

Ρόι Κιν

Ούτε οι Ιρλανδοί άντεξαν

Ο όρος «κακό παιδί» έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά εκτός γηπέδων. Ο Ρόι Κιν εκδιώχθηκε από την αποστολή της Ιρλανδίας λίγες ημέρες πριν από το Μουντιάλ 2002. Η ομάδα ήταν ήδη στη Σαϊπάν όταν ο Κιν άρχισε την γκρίνια για να πάντα. Από τις ρυθμίσεις των ταξιδιών ώς τις εγκαταστάσεις προπόνησης, καβγάδισε με τον προπονητή τερματοφυλάκων Πατ Μπόνερ, ενώ του έφταιγε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μικ Μακάρτι. Ετσι η ομοσπονδία αποφάσισε να τον στείλει πίσω στην Ιρλανδία.