Τα σενάρια πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να υποχωρούν, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ανάμεικτα αισθήματα. Που προέκυψαν από την συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν την Τρίτη στη Σιγκαπούρη. Τόσο στο Τόκιο όσο και στη Σεούλ γίνονται πολλές συζητήσεις για το μέλλον της περιοχής όταν πια οι ΗΠΑ δεν εγγυώνται την ασφάλειά της.
Η ανακοίνωση του Τραμπ για διακοπή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ – Νότιας Κορέας προκάλεσε έκπληξη τόσο στους Νοτιοκορεάτες όσο και στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι ΗΠΑ ήταν η ηγετική δύναμη στην Ανατολική Ασία έχοντας στην ομπρέλα της τόσο την Ιαπωνία όσο και τη Νότια Κορέα. Ομως ακόμα και πριν τη συνάντησή του με τον Κιμ, ο Τραμπ είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του για τα οφέλη της παραμονής των 28.000 αμερικανών στρατιωτών στην Κορεατική Χερσόνησο θεωρώντας ότι το οικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο.
Τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες αυτές προσπάθησε να καθησυχάσει χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας στη Σεούλ. Διαβεβαίωσε ότι οι αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας θα συνεχισθούν έως την πλήρη αποπυρηνικοποίησή της. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η Πιονγκγιάνγκ, ότι η διαδικασία που συμφωνήθηκε την Τρίτη θα είναι σε παράλληλες φάσεις και αμοιβαία.
«Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν εξαιρετικά σαφής για τη χρονική σειρά της αποπυρηνικοποίησης και της άρσης των κυρώσεων», ανέφερε ο Πομπέο. «Πρώτα το ένα και μετά το άλλο».
Πάντως στην πρώτη συνάντηση που είχαν χθες στρατηγοί από τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα με στόχο να φτάσουν σε κάποιου είδους συγκεκριμένη συμφωνία δεν σημειώθηκε πρόοδος. Οι συνομιλίες, οι πρώτες εδώ και μια δεκαετία, έγιναν στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Συμφώνησαν να τηρηθεί η συμφωνία του 2004, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση στην Δυτική Θάλασσα, αλλά, ενώ συζητήθηκε η καθιέρωση μιας κόκκινης γραμμής μεταξύ των δύο στρατών, δεν κατέληξαν σε κάτι συγκεκριμένο.
Ολη αυτή η κατάσταση είναι φυσικό να έχει προκαλέσει ανησυχία σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα. «Ο πρόεδρος Τραμπ έδειξε ότι, όταν το αποφασίσει, κάνει συμφωνίες με τους αντιπάλους μας για συμφέροντα των συμμάχων μας χωρίς να το συζητά μαζί τους», παρατηρεί ο Μάικλ Γκριν, πρώην σύμβουλος του Τζορτζ Μπους.
Βέβαια, σε κάποιο βαθμό γνωρίζουν πλέον ότι όσα λέει ο Τραμπ δεν γίνονται και απτή πολιτική. Ομως σε μια εποχή κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος συγκρούεται με συμμάχους του για εμπορικά θέματα όλοι ανησυχούν πως οι δεσμοί με την Ουάσιγκτον αλλάζουν πολύ.
Για την Ιαπωνία, ο μεγαλύτερος φόβος είναι πως οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα δεν θα οδηγήσουν σε επαρκή αφοπλισμό και ότι οι ΗΠΑ σταδιακά θα αποχωρήσουν από την περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση το Τόκιο ίσως επανεξετάσει τις στρατιωτικές του επιλογές. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έχει από παλιά στόχο την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και θα ήθελε να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας που συντάχθηκε μετά την ήττα στο Β’ παγκόσμιο Πόλεμο το 1947.

Πυρηνικός πυρετός

Οι αναλυτές φοβούνται ότι εάν η Βόρεια Κορέα διατηρήσει το οπλοστάσιό της και η Κίνα συνεχίσει να ενισχύεται στρατιωτικά, τότε η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ίσως αισθανθούν την ανάγκη να αναπτύξουν και εκείνες πυρηνικά όπλα.