Εως το 2022 οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων θεωρούνται κλειδωμένοι. Αδιαπραγμάτευτα 3,5% του ΑΕΠ. Στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα μπουν καν στον κόπο να συζητήσουν για τους δημοσιονομικούς στόχους έως το 2022. Μπρα ντε φερ όμως αναμένεται για το ακριβές ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 έως το 2060. Υπουργοί Οικονομικών και θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν στα ακριβή νούμερα. Πόσο πάνω από το 2% του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060. «Δεν θα είναι 2,5%, αλλά δεν μπορεί να είναι και 1,9%» αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών. Οσο πιο ψηλά μπει ο πήχης των πλεονασμάτων όμως, τόσο μικρότερη θα είναι η αναγκαία ελάφρυνση για να γίνει το χρέος βιώσιμο.
Η τήρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων θα αποτελεί μία από τις παραμέτρους ελέγχου της μεταμνημονιακής περιόδου. «Πρώτα από όλα πρέπει να διαφυλαχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων» δήλωσε χθες στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις εκτιμώντας ότι ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα είναι συνδεδεμένα ακριβώς με τα πλεονάσματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η χορήγηση ετήσιων δόσεων 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη διακράτησης ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες σε 4-5 ετήσιες δόσεις, με ρήτρα πλεονασμάτων και μεταρρυθμίσεων. Τα κεφάλαια αυτά μάλιστα, κατά πληροφορίες εξετάζεται να αποτελούν έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και δεν θα κατευθύνονται για αποπληρωμές χρέους, αυξάνοντας έτσι τον δημοσιονομικό χώρο.
Στο θέμα του δημοσιονομικού χώρου, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ρωτήθηκε χθες εάν θα είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ο τρόπος αξιοποίησής του ή οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε συνεργασία με τους θεσμούς. Απάντησε πως «είναι κάπως περίπλοκο θέμα», αν και έσπευσε να προσθέσει ότι κατ’ αρχάς θα είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά θα υπάρχει μια συζήτηση σε σχέση με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις, εξαιτίας του τρόπου αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου. Προσέθεσε ευθύς αμέσως δε ότι η Ελλάδα από τον επόμενο Οκτώβριο επιστρέφει στην κανονικότητα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», δηλώσεις τις οποίες έσπευσε να αναδείξει ο υπουργός Οικονομικών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι μετά το πρόγραμμα δεν θα συζητάμε πλέον με τους θεσμούς πώς θα φτάσουμε στους στόχους, αλλά αν αυτοί επιτυγχάνονται. «Το πώς θα ξοδέψουμε το υπερπλεόνασμα είναι, κυρίως, θέμα της ελληνικής κυβέρνησης» είπε.