Μπορεί μια πρόταση μομφής να σώσει μια τεταμένη πολιτική σχέση; Με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη ποτέ δεν ξέρεις. Αν η απόφαση των βουλευτών του Ποταμιού ήταν αποχή από την ψηφοφορία, οι γέφυρες με το Κίνημα Αλλαγής πιθανόν να είχαν κοπεί. «Κανείς δεν υπαγορεύει αποφάσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού», ανέφερε ο επικεφαλής του. Η κριτική στην κυβέρνηση, όμως, είναι ευρύτερη και όχι αποκλειστικά επικεντρωμένη στο Σκοπιανό. Οι μέρες από την Τρίτη έως σήμερα ήταν ατελείωτες για τα κεντροαριστερά στελέχη, καθώς μια λάθος κίνηση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Το ζήτημα, εξηγούν, υπερβαίνει τη συμφωνία αυτή καθαυτήν, καθώς τίθεται θέμα λειτουργίας και λήψης αποφάσεων μέσα στον νέο φορέα.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ. Μετά το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της Τρίτης ήταν φανερό ότι υπήρχε διάσταση απόψεων. Από το πρωί της επόμενης μέρας, εν αναμονή του κειμένου της συμφωνίας και της νέας συνεδρίασης που ήταν στα σκαριά, η Γεννηματά είχε σειρά επαφών, ξεκαθαρίζοντας πως τα αρνητικά της συμφωνίας μπορεί μεν να είναι λιγότερα, είναι όμως βαρύνουσας σημασίας. Η Γεννηματά συναντήθηκε και με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, με τον οποίο συνομίλησε και τηλεφωνικά, συζητώντας τα σημεία που αφορούσαν την εθνικότητα και τη γλώσσα. Από την άλλη πλευρά, οι Παπανδρέου, Θεοδωράκης, Καμίνης και Θεοχαρόπουλος είχαν ταχθεί καταρχήν υπέρ –και δεν άλλαξαν άποψη αφότου είδαν το τελικό κείμενο. Από τηλεφώνου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε υπόψη τον ευρωπαϊκό και διεθνή παράγοντα που προωθεί τη λύση του Ονοματολογικού. Το βράδυ της Τετάρτης, η συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν έντονη. Ανάμεσα στα πολλά, η Γεννηματά φέρεται να πρότεινε να ζητήσουν δημοψήφισμα, ιδέα που απορρίφθηκε. Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, συμφωνία δεν υπήρξε και η αποχώρηση των Θεοδωράκη, Θεοχαρόπουλου και Καμίνη δείχνει το σημείο όπου είχαν φτάσει τα πράγματα.
Μέχρι το πρωί, οι διαπραγματεύσεις για κοινή ανακοίνωση συνεχίστηκαν σε ανώτατο επίπεδο. Οι τόνοι κατέβηκαν, όμως κοινή απόφαση δεν ελήφθη, και έτσι το τελικό σχέδιο ανακοίνωσης δημοσιεύθηκε ως δήλωση της Φώφης Γεννηματά το επόμενο πρωί. Η ένταση ανέβηκε εκ νέου στη Βουλή, με τη δημόσια διαφοροποίηση του Σταύρου Θεοδωράκη, που έκανε πολλούς από τους βουλευτές της ΔΗΣΥ, ακόμα και τους πιο μετριοπαθείς, να ζητούν από τη Γεννηματά να λάβει μέτρα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με την επικεφαλής να χειρίζεται την κατάσταση με ψυχραιμία. Θεωρείται, ωστόσο, δύσκολη η συνέχιση του μοντέλου του Πολιτικού Συμβουλίου, τουλάχιστον στην τωρινή συχνότητα.
«5 ΠΡΟΣ 1»; Η διαρροή από τη Σεβαστουπόλεως μιλούσε για «5 προς 1», για ένα Πολιτικό Συμβούλιο δηλαδή αντίθετο με την άποψη της επικεφαλής. Από τη Χαριλάου Τρικούπη έθεσαν θέμα ηγεσίας, δηλαδή πλειοψηφικής και μειοψηφικής άποψης, τονίζοντας πως η Φώφη Γεννηματά είναι εκλεγμένη πρόεδρος, η οποία με τη στάση της συσπείρωσε τη βάση. Και αν όντως πέντε μέλη εμφανίστηκαν υπέρ της λύσης, η λέξη «μέτωπο» δεν επιβεβαιώνεται την επόμενη μέρα. Παρότι συνεχίζουν να τάσσονται υπέρ, η ΔΗΜΑΡ ζήτησε υπερψήφιση και δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές και ο Γιώργος Καμίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για διχαστική λογική. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με προσωπική του δήλωση, επισήμανε πως «η συμφωνία είναι μια αφετηρία», ωστόσο «υπάρχουν μπροστά μας πολλά κρίσιμα βήματα ακόμα», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «η παράταξή μας, σεβόμενη τις εθνικές θέσεις, πρέπει να κρατήσει μια μετριοπαθή στάση, να αναδείξει τα θετικά και αρνητικά του οδικού χάρτη. Η παράταξή μας δεν πρέπει να μπει στο παιχνίδι ούτε του Τσίπρα ούτε του Μητσοτάκη» (Alpha 9,89).