Τα εύσημα του Πρωθυπουργού στο οικονομικό επιτελείο και ονομαστικά στους Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και Λιάκο κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αποτέλεσαν και την απάντηση στο γιατί δεν συνεδρίασε τελικά η ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος να συζητήσει για τα οικονομικά παρά την έγγραφη απαίτηση 36 βουλευτών τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει με τίποτα να θέσει σε αμφισβήτηση τη σχεδιασμένη πορεία μέχρι το ερχόμενο Eurogroup και τις προσδοκίες του για την παρέμβαση στο χρέος, αφού η έξοδος από το Μνημόνιο αποτελεί τον έναν (αλλά βασικό) από τους τρεις πυλώνες στους οποίους θα στηρίξει το νέο του αφήγημα μέχρι την ώρα της κάλπης.
Είναι προφανές ότι το βέτο του Πρωθυπουργού στο αίτημα του Νίκου Φίλη και των άλλων 35 βουλευτών προκάλεσε την δυσαρέσκειά τους καθώς εδραιώνεται η αίσθηση ότι όλα αποφασίζονται στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών και καλούνται μετά οι βουλευτές και το κόμμα να εγκρίνουν.
«ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ». Πολλοί από τους ανησυχούντες βουλευτές δηλώνουν σε συνομιλητές τους ότι τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε όλη τη διάρκεια της τρίχρονης προσαρμογής μοιάζουν να λειτουργούν εν κενώ, όντας προσηλωμένοι μόνο σε μεγέθη και δημοσιονομικούς στόχους και αγνοώντας την κοινωνική πραγματικότητα. «Η δυσαρέσκεια που προκαλούν οι πολιτικές που οδηγούν στην επίτευξη αυτών των στόχων, αν δεν αντιστραφούν άμεσα, θα οδηγήσουν σε εκλογική τιμωρία» υποστηρίζουν κάποιοι από τους 36 βουλευτές που έχουν ανεβεί στα κεραμίδια για τις επιπτώσεις από τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου.
Θα κατέληγε σε εσφαλμένο συμπέρασμα όποιος αξιολογούσε το αίτημα για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου) ως «καπρίτσιο» του Φίλη ή ως προσπάθεια κάποιων βουλευτών να ενισχύσουν την «ορατότητά» τους και το κοινωνικό τους προφίλ ενόψει εκλογών. Την ανησυχία τους για το πολιτικό κόστος από μειώσεις στις συντάξεις έχουν εκφράσει και στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Παύλος Πολάκης. «Με μειώσεις στις συντάξεις δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές» φέρεται να έχει προειδοποιήσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος ωστόσο μαζί με ομάδα άλλων στελεχών δίνουν περισσότερο βάρος στην αντιστροφή των πολιτικών λιτότητας και θεωρούν εκτός πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας την «υπερπροσήλωση» του οικονομικού επιτελείου στους δημοσιονομικούς στόχους.
«ΚΟΥΒΕΡΤΑ» ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ. Το Σκοπιανό πάντως, που αναδεικνύεται σε καταλύτη για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με μετατοπίσεις και συγκλίσεις για την επόμενη ημέρα, λειτούργησε ως «κουβέρτα» που σκέπασε όλα τα άλλα ζητήματα, και κυρίως συσπείρωσε όλο τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς άπαντες στην Κουμουνδούρου τάσσονται υπέρ της λύσης ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος (τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη στη Βόρεια Ελλάδα έχουν και αυτά ευθυγραμμιστεί).
Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, οι ανησυχούντες έδωσαν χρόνο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που όταν του ζήτησαν το λόγο για τις συντάξεις είπε «δεν είναι τώρα η ώρα γι’ αυτή τη συζήτηση». «Να το δούμε όταν θα είναι η ώρα», απάντησε ο Νίκος Φίλης χωρίς να αφήσει αμφιβολία ότι από τις 20 Αυγούστου και μετά θα «χτυπήσει» και πάλι για τις συντάξεις. Στην ίδια γραμμή είναι και πολλοί από τους 53 όπως και άλλοι. Κυρίως ελπίζουν ότι το πολιτικό ένστικτο του Τσίπρα θα λειτουργήσει και πάλι για να ανατρέψει τους όρους μιας επερχόμενης, κατά την εκτίμησή τους, εκλογικής τιμωρίας αν πέσει το μεγάλο ψαλίδι στις συντάξεις.