Τέσσερις νεκροί και οκτώ τραυματίες. Η ένταση στην Τουρκία ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου κορυφώνεται. Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ιμπραήμ Χαλίλ Γιλντίζ βρισκόταν στην αγορά της κουρδικής πόλης Σουρούτς στα νότια της χώρας, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας. Οταν ξέσπασε καβγάς των μελών της συνοδείας του με καταστηματάρχες, έπεσαν πυροβολισμοί από τους οποίους σκοτώθηκε ο αδελφός του βουλευτή και τρία άτομα από την άλλη πλευρά. Τα πράγματα δεν θα είναι πιο ήρεμα στη μία εβδομάδα που απομένει. Λίγες ημέρες νωρίτερα διέρρευσε βίντεο που δείχνει τον πρόεδρο Ερντογάν να προτρέπει αξιωματούχους του κόμματος να εκφοβίσουν Κούρδους ώστε να κερδίσουν περισσότερες ψήφους. «Εχετε τις λίστες με τους ψηφοφόρους σε κάθε γειτονιά. Κάντε ό,τι είναι απαραίτητο». Μάλιστα, ακούγεται να προσθέτει ότι εάν οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος φθάσουν στα εκλογικά τμήματα πριν από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, «οι εκλογές θα τελειώσουν πριν αρχίσουν».
«Εν μέσω μιας από τις πιο αμφίρροπες εκλογές εδώ και πολλά χρόνια», αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, «η μάχη ακόμα και για μία ψήφο γίνεται όλο και πιο βρώμικη». Καθώς μάλιστα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να μην εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή και έτσι να αντιμετωπίσει σε δεύτερο γύρο στις 8 Ιουλίου τον υποψήφιο που θα στηρίξει όλη η αντιπολίτευση, το διακύβευμα γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία σημειώθηκε μεγάλη πολιτική κινητικότητα.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επέλεξε ως αντίπαλο του Ερντογάν τον επικοινωνιακό Μουχαρέμ Ιντζέ και βοήθησε το νέο εθνικιστικό Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ να πάρει μέρος στις εκλογές «δανείζοντάς» του 15 βουλευτές. Η αντιπολίτευση δημιούργησε για πρώτη φορά μια ευρεία συμμαχία προκειμένου να διευκολυνθούν μικρότερα κόμματα να περάσουν το ποσοστό του 10% για να εισέλθουν στη Βουλή. Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα κατέρρευσε έναντι του δολαρίου, χάνοντας ακόμα και το 1/5 της αξίας της σε σύγκριση με τις αρχές του χρόνου –με αποτέλεσμα να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στα λεγόμενα Erdoganomics.
Ισχυρός. Παρ’ όλα αυτά, ο τούρκος πρόεδρος παραμένει μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα. Εχει κερδίσει σε κάθε εκλογική μάχη που έδωσε τα τελευταία 15 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Η συντηρητική εκλογική βάση του τον λατρεύει. Αυτή τη στιγμή το 90% των τουρκικών ΜΜΕ τον στηρίζει. Και παρά τις εξελίξεις, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τελικά θα κερδίσει και πάλι.
Οι αντίπαλοι. Ο πρώην δάσκαλος Ιντζέ, που εκφράζεται έντονα και θεωρείται «άνθρωπος του λαού», έχει υποσχεθεί ότι θα μετατρέψει το φαραωνικό προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας σε πανεπιστήμιο, θα περιορίσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και θα καταργήσει το αδίκημα της «προσβολής του προέδρου». «Θα μπορείτε να τουιτάρετε ελεύθερα» λέει απευθυνόμενος στους νέους. Υποψήφιος για την προεδρία είναι και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού HDP, που βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016 με την κατηγορία της συνέργειας σε τρομοκρατία. Ετσι, σε ένα σκηνικό που θυμίζει Κάφκα, ο χαρισματικός Ντεμιρτάς, τον οποίο συμπαθούν πολλοί Κούρδοι αλλά και αριστεροί Τούρκοι, διεξάγει προεκλογική εκστρατεία από το κελί του. Εάν καταφέρει, όπως έγινε στις εκλογές του 2014 να συγκεντρώσει το HDP το απαραίτητο 10% για να εισέλθει στη Βουλή, όλα δείχνουν ότι το ΑΚΡ του Ερντογάν μαζί με τους ακροδεξιούς που κυβερνούν σήμερα μπορεί ακόμα και να χάσουν την πλειοψηφία.
Η Τουρκία βρίσκεται ούτως ή άλλως σε σταυροδρόμι τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της. Οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν τα επόμενα χρόνια.