Σκηνικό απόλυτης ρήξης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως της ΝΔ διαμορφώνεται από χθες το μεσημέρι με την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας της κυβέρνησης που κράτησε δυνάμεις στη Βουλή κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου. Στη σκιά της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ και λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για την Κυριακή υπογραφή της στις Πρέσπες, η πολιτική σύγκρουση βαθαίνει και όπως έδειξε και η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα τελευταία προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε με 154 υπέρ και 144 κατά, αλλά και οι πρώτες ώρες της κοινοβουλευτικής μάχης επί της πρότασης μομφής η χώρα οδηγείται σε συνθήκες ακραίας πόλωσης.
Ηδη, οι ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιούνται με αιχμή την συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ σε συνδυασμό και με τα συλλαλητήρια σήμερα και το βράδυ του Σαββάτου (σ.σ. νωρίς το απόγευμα σχεδιάζεται να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία επί της προτάσεως της ΝΔ) στην Αθήνα, αλλά και οι κινητοποιήσεις στην περιοχή των Πρεσπών και οι αντιδράσεις γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα που κλιμακώνοται φορτίζουν το πολιτικό κλίμα. Εξάλλου, στη Βουλή κυριαρχούσε από τη μια πλευρά, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, η κατηγορία προς τη ΝΔ ότι «πουλάει κάλπικο υπερπατριωτισμό» και από την άλλη το κατηγορώ της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «εθνική μειοδοσία» του Πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος. Οι νέες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και το αφορορόγητο που επιβεβαιώθηκαν με τα προαπαιτούμενα κάνουν ακόμη πιο βαριά την πολιτική ατμόσφαιρα.
Παράλληλα, η συμφωνία δημιουργεί νέα δεδομένα και στο πολιτικό σύστημα καθώς ενδέχεται να δημιουργηθούν άλλες κοινοβουλευτικές και κομματικές συμμαχίες, τις οποίες προσδοκά η κυβέρνηση, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες που διαπερνούν οριζόντια τόσο τη συγκυβέρνηση (δηλ. τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το Κίνημα Αλλαγής. Το πρωθυπουργικό επιτελείο επενδύει στην πόλωση και ο Αλέξης Τσίπρας με άλλοθι και την πρόταση δυσπιστίας απειλεί ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις τον πρόεδρο της ΝΔ, τον οποίο εμφανίζει ως «όμηρο» του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Από το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλεται ότι θα υπάρξει σωρεία αποκαλύψεων για τις παραχωρήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων στοονοματολογικό και λένε χαρακτηριστικά ότι ο Μητσοτάκης θα αναμετρηθεί με την οικογενειακή του ιστορία. Επίσης, ο Τσίπρας με φόντο τη συζήτηση στη Βουλή και θεωρώντας ότι θα εξέλθει ενισχυμένος με την καταψήφιση της πρότασης της ΝΔ, θα αναδείξει περισσότερο τις διαχωριστικές γραμμές, καθώς η στρατηγική του για την επόμενη μέρα είναι να εμφανιστεί όσο πιο έντονα γίνεται το δίπολο μεταξύ προόδου και συντήρησης και να αξιοποιήσει τις εσωτερικές διαφωνίες στο Κίνημα Αλλαγής για τη συμφωνία.
Στην τελική ευθεία για το τέλος του τρίτου Μνημονίου και με δεδομένο ότι δεν υφίσταται πλέον η διαχωριστική γραμμή πάνω στην οποία έγιναν οι κυριότερες πολιτικές μάχες της τελευταίας οκταετίας, ο Πρωθυπουργός επιλέγει να ορίσει ως γραμμή αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση το δίπολο «Αριστερά – Δεξιά» και «πρόοδος – συντήρηση». Βέβαια, οι προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου προσκρούουν στους ΑΝΕΛ που είναι αρνητικοί στη συμφωνία, αλλά καταψηφίζουν την πρόταση δυσπιστίας και εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Και αυτό διότι για να υπάρξει πραγματική συμμαχία με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς προερχόμενες από το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να δοθεί τέλος στη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει πολλά σε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία, θέλοντας να ενισχύσει το μήνυμά του για «εθνική υποχώρηση» και «υποθήκευση» του μέλλοντος της Ελλάδας από την κυβέρνηση. «Εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς λέτε ναι» είπε χθες στη Βουλή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει το επιχείρημα ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε άλλη στρατηγική στο Βουκουρέστι το 2008 και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το κυβερνητικό θεώρημα πως η τωρινή συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή προ δεκαετίας. Μάλιστα, από την Πειραιώς δίνουν μεγάλη έμφαση και στο γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε την πρόταση δυσπιστίας με την υπογραφή του στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή και στο οποίο καταγράφονται και οι ενστάσεις της ΝΔ για τη συμφωνία.
Στη σκιά αυτής της πολεμικής ατμόσφαιρας, μεγάλη είναι η κινητικότητα στις Πρέσπες για την προετοιμασία της συνάντησης της Κυριακής, με τις Αρχές Ασφαλείας να λαμβάνουν έκτακτα και αυστηρά μέτρα τάξης για παν ενδεχόμενο.
154 ψήφοι µε αστερίσκους
Ερωτηματικά προκάλεσε η κίνηση του Δημήτρη Καμμένου να καταψηφίσει τις νέες ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ που προωθεί η κυβέρνηση. Και μπορεί η κίνησή του αυτή να μην μπλόκαρε τις διατάξεις, καθώς τη συγκεκριμένη τροπολογία υπερψήφισε ο Χάρης Θεοχάρης, ωστόσο καταγράφηκε στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ μια ακόμα διαφοροποίηση εκ μέρους του. Νωρίτερα, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και να στηρίξει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πρόταση δυσπιστίας αλλά ο Πάνος Καμμένος διεμήνυσε πως όποιος διαφοροποιηθεί θα διαγραφεί.