Στα πρώτα συγχαρητήρια που δέχθηκαν η Αθήνα και τα Σκόπια για την επίτευξη της αρχικής συμφωνίας για το Ονοματολογικό ξεχωρίζουν αυτά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία» ανέφερε η ανακοίνωση, που χαρακτήριζε τη συμφωνία «ιστορική». Πράγματι, στις ΗΠΑ υποδέχτηκαν με ευχαρίστηση τις εξελίξεις, καθώς η επιθυμία το ΝΑΤΟ να επεκταθεί και στα Δυτικά Βαλκάνια έχει γίνει σαφής από καιρό –και η συμφωνία επιτρέπει, μεταξύ άλλων, να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες για τα Σκόπια, που ακολουθούν τον δρόμο του Μαυροβουνίου.
Είναι εμφανές όμως ότι, πέραν της συμφωνίας, τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ επενδύουν στις σχέσεις τους και με την Ελλάδα –οι ευρύτερες συμμαχίες στην περιοχή είναι, άλλωστε, διαρκής στόχος και η χώρα μας θεωρείται σταθεροποιητικός παράγοντας, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο. Παράλληλα, το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσθέτει άλλη μία παράμετρο στο θέμα, καθώς οι αμερικανικές σχέσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω και των εμπορικών δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν περνούν την καλύτερη φάση τους. Και με αφορμή το Σκοπιανό, οι επαφές των δύο χωρών έχουν αρχίσει να πυκνώνουν. Η πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον είχε ενδιαφέρον πέραν της επικαιρότητας, καθώς, μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν υπογράψει συμφωνία κοινού αγωγού με το Ισραήλ, τον μεγαλύτερο αμερικανικό σύμμαχο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ολα δείχνουν πως, στο πλαίσιο της σύσφιγξης των σχέσεων, δύο υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στη χώρα μας. Χωρίς ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο ενδέχεται να επισκεφθεί την Ελλάδα στα μέσα Ιουλίου, πριν ή μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Θεωρείται σίγουρο πως αν κάτι τέτοιο συμβεί, στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθεί και το κύριο ζήτημα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που δεν είναι άλλο από τα πυρηνικά του Ιράν. Η δεύτερη επίσκεψη, που θεωρείται μάλλον πιο σίγουρη, αφορά τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, που πιθανόν να επισκεφθεί τη χώρα το φθινόπωρο, ενόψει της ΔΕΘ. Ο Ρος θα είναι ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, αντικαθιστώντας τον Πενς.
Ο Ερντογάν. Η Ελλάδα βρίσκεται στο πεδίο ενδιαφέροντος της Δύσης για έναν ακόμα λόγο –και αυτός ακούει στο όνομα Τουρκία. Οι εκλογές στη γείτονα χώρα έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς τυχόν επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν και αναθεώρηση του Συντάγματος δίνουν απόλυτες εξουσίες στον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος τον τελευταίο καιρό επαναπροσεγγίζει τη Ρωσία. Η αγορά των S-400 από τη Μόσχα λίγο έλειψε να κοστίσει στην Τουρκία την αγορά των F-35 από την Ουάσιγκτον –από μόνο του το διπλωματικό παιχνίδι των εξοπλιστικών αποδεικνύει τη σημασία που έχουν οι συμμαχίες της Τουρκίας για την επόμενη μέρα. Από την άλλη, βέβαια, αμερικανικές πηγές διαψεύδουν ότι υπάρχει σχέδιο εγκατάλειψης της βάσης του Ιντζιρλίκ, τουλάχιστον για την ώρα. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αποκλείσει πως το αποτέλεσμα των εκλογών και η μετέπειτα τουρκική στάση ίσως θέσουν σε εφαρμογή ένα plan B.
Το σενάριο έχει μία ακόμα παράμετρο: την ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στην Ελλάδα με τη δημιουργία μιας ακόμα βάσης. Ούτε κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται πως ισχύει, καθώς η σχετική φημολογία για την Αλεξανδρούπολη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.