Το ποδόσφαιρο βρίθει παραδειγμάτων με από μηχανής θεούς ενός αγώνα, με διάττοντες αστέρες που ακτινοβολούν μόνο σε μία διοργάνωση και εν συνεχεία εξαφανίζονται τα φωτεινά ίχνη τους. Η καταξίωση όμως προϋποθέτει διάρκεια. Ο Κώστας Κατσουράνης εν προκειμένω είναι ο ένας εκ των δύο Ελλήνων (Γιώργος Καραγκούνης ο έτερος) με συμμετοχή σε πέντε μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού. Αγωνιζόμενος σε τρία Euro (2004, 2008, 2012) και δύο Μουντιάλ (2010, 2014) δεν εκπλήρωσε απλώς στόχους αλλά τρύπησε το ελληνικό ταβάνι. Οι αριθμοί, οι παραστάσεις και οι επιτυχίες τον κατατάσσουν στις εμβληματικές ποδοσφαιρικές φυσιογνωμίες της χώρας και φιλοτεχνούν την υστεροφημία του.
Ο σημερινός τεχνικός διευθυντής της Παναχαϊκής (συνέβαλε ήδη στην αναγέννηση εκ τέφρας των Αχαιών) μιλάει στα «ΝΕΑ» για τις μουντιαλικές εμπειρίες του και εξηγεί γιατί είναι μοναδικό συναίσθημα η συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Καταθέτει επίσης την άποψή του για την περιβόητη σύγκριση Μέσι – Μαραντόνα, στηρίζει τον «Ελληνα» Σάντος στα γήπεδα της Ρωσίας, ενώ αποδίδει τα διαδοχικά ραπίσματα που δέχονται οι Αγγλοι σε εθνικό επίπεδο στην έλλειψη ταλέντου. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «η Ελλάδα έχει ως χώρα μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ταλέντο από την Αγγλία».
Ποιες είναι οι πρώτες εικόνες ως πιτσιρικάς που έχεις από Μουντιάλ;

«Είναι από το Μουντιάλ του 1986. Ημουν επτά ετών τότε. Θυμάμαι το Βέλγιο με τον Σίφο, τη Ρωσία –τότε Σοβιετική Ενωση –με τον Μπελάνοφ και κάτι λίγο από Αργεντινή και Μαραντόνα».
Πού παρακολουθούσες τα παιχνίδια της Ελλάδας όταν πρωτοεμφανίστηκε σε Μουντιάλ το 1994;
«Πήγαινα στο σπίτι που έμεναν τα ξαδέρφια μου. Ημασταν δίπλα δίπλα. Μαζευόμασταν εκεί και παρακολουθούσαμε μαζί τους αγώνες».
Εχεις κατακτήσει Euro, έχεις παίξει σε Τσάμπιονς Λιγκ, έχεις θητεύσει στο εξωτερικό. Τι διαφορά έχει η συμμετοχή σε Μουντιάλ με βάση αυτά που αποκόμισες το 2010 και το 2014;

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στο ποδόσφαιρο. Υπεράνω όλων. Ξεπερνάει τα πάντα, γιατί μπορούν να μετάσχουν όλοι οι λαοί. Η παρουσία σε ένα Μουντιάλ είναι το όνειρο, η λαχτάρα που έχει κάθε παιδί παγκοσμίως. Είναι η πιο ξεχωριστή διοργάνωση. Μοναδική!».
Ποια μουντιαλική στιγμή δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
«Θυμάμαι με λεπτομέρειες τις στιγμές που βίωσα. Τις προετοιμασίες, τα ταξίδια, τις συγκεντρώσεις από την πρώτη μέρα μέχρι και την επιστροφή. Προφανώς δεν ξεχνώ και το πρώτο γκολ και την πρώτη νίκη με τη Νιγηρία το 2010. Δεν είναι όμως μόνο οι αναμνήσεις εντός αγωνιστικού χώρου. Δεν θα ξεχάσω όλη τη γιορτή που ζούσαμε. Παίζαμε σε εκπληκτικά γήπεδα και δεν μπορούν όσοι δεν το έχουν ζήσει να καταλάβουν την ατμόσφαιρα που επικρατεί. Αλλο να το βλέπεις από την τηλεόραση, άλλο να το βιώνεις. Συναντάς διάφορους λαούς, βλέπεις διαφορετικές κουλτούρες. Ακόμα και ο διαιτητής μπορεί να είναι από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Η όλη προετοιμασία φαίνεται φαντασμαγορική».
Εχεις κρατήσει κάποιο μουντιαλικό ενθύμιο;

«Εχω τις φανέλες που φόρεσα στους αγώνες και μπάλες. Είχα κρατήσει και την μπάλα από την πρώτη νίκη με τη Νιγηρία, αλλά μου τη ζήτησε ευγενικά ο Τοροσίδης, που ήταν και ο σκόρερ, και φυσικά τού την έδωσα».
Με δεδομένη την απουσία της Ελλάδας, έχεις προτίμηση σε κάποια άλλη χώρα για την κατάκτηση του τροπαίου το 2018;
«Εχω μια συμπάθεια στην Ιταλία, αλλά απουσιάζει. Στηρίζουμε όμως Πορτογαλία, επειδή ο Φερνάντο Σάντος είναι σαν Ελληνας».
Θεωρείς ότι υπάρχει κάποιο ισχυρό φαβορί στην εφετινή διοργάνωση;

«Οχι… Οι παραδοσιακοί διεκδικητές συν την Πορτογαλία έχουν τις πιθανότητές τους για διάκριση».
Ποια χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει την έκπληξη;
«Ισως το Βέλγιο».
Γιατί ο Μέσι δεν μπορεί να κερδίσει έναν τίτλο με την Αργεντινή, αφού έχει παίκτες εγνωσμένης αξίας δίπλα του;

«Γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα έχουμε στο μυαλό μας στην Ελλάδα. Κατεβαίνουν κι άλλες ομάδες στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μέσι έχει παίξει ήδη σε έναν τελικό και θεωρώ ότι είναι υπερβολικά πετυχημένος. Αν δεν είχε φτάσει σε τελικό, να το συζητούσαμε».
Η σύγκριση με τον Μαραντόνα…
«Ο Μέσι προσπαθεί για τη χώρα του, για τον εαυτό του, για τους συμπαίκτες του. Δεν σημαίνει ότι είναι χειρότερος από τον Μαραντόνα αν δεν κατακτήσει το Μουντιάλ ούτε καλύτερος αν τα καταφέρει. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ποδοσφαιριστών άλλης εποχής. Αυτά είναι για να συζητάει ο κόσμος. Γενικά κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να γίνει σύγκριση στο ποδόσφαιρο ακόμα και μεταξύ ποδοσφαιριστών της ίδιας περιόδου. Και θα εξηγήσω τι εννοώ. Υπάρχουν πολλοί παίκτες υψηλού επιπέδου, αλλά πάντα καταγράφονται διαφωνίες για το ποιος είναι ο καλύτερος. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ σύνθετο. Πάντα θα κάνει κάποιος κάτι που δεν κάνει ο άλλος. Οπότε ο κόσμος θα διαφωνεί για το ποιος είναι ο καλύτερος και θα έχει και επιχειρήματα. Δεν θα μπορεί να πείσει ο ένας τον άλλον».
Γιατί η Εθνική Αγγλίας αποτυγχάνει κατά κανόνα, αφού έχει προηγμένο πρωτάθλημα;

«Πρώτον, επειδή δεν είναι μόνο γηγενείς οι παίκτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα και, δεύτερον, διότι ως χώρα δεν έχει ποδοσφαιρικό ταλέντο. Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ταλέντο από την Αγγλία. Απλώς οι Αγγλοι είναι πολλά χρόνια μπροστά σε οργάνωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν ταλέντο. Από την άλλη όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερη μαγκιά, ακόμα μεγαλύτερο το επίτευγμά τους. Μια χώρα χωρίς ιδιαίτερο ποδοσφαιρικό ταλέντο να έχει το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Να το έχουν καθαρίσει, να κλείνουν ασύλληπτα τηλεοπτικά συμβόλαια και να επιδεικνύουν τρομερή οργάνωση».
Πώς σου φαίνεται το Μουντιάλ χωρίς Ιταλία;

«Συμβαίνει… Δίκαια αποκλείστηκαν από τη Σουηδία. Δύσκολα πάντως θα επαναληφθεί, γιατί ποδοσφαιρικά είναι μεγάλη χώρα».
Πόσο ιδιαίτερη είναι η ζωή των ποδοσφαιριστών σε περίοδο μεγάλων διοργανώσεων;
«Οι παίκτες προσπαθούν να είναι συγκεντρωμένοι. Εχουν έναν σκοπό και πρέπει να βάλουν τον εαυτό τους μέσα στο σύνολο. Είναι ξεχωριστή εμπειρία. Αλλάζεις χώρα, πόλεις και βλέπεις ότι οι γύρω σου σε σέβονται και προσπαθούν να σου παρέχουν τα πάντα για να μην έχεις πρόβλημα. Σου δίνουν αυτοπεποίθηση και νιώθεις ότι συμμετέχεις σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού».

Δεν έχουμε τους κατάλληλους στην ομοσπονδία

Για πρώτη φορά μετά το έπος του 2004 η Ελλάδα απουσιάζει από την τελική φάση δύο διαδοχικών διοργανώσεων (Euro 2016, Παγκόσμιο Κύπελλο 2018). «Δεν έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους στην ομοσπονδία για να οργανώσουν την Εθνική» είναι η εξήγηση του Κώστα Κατσουράνη.

Γιατί κατά τη γνώμη σου δεν προκρίθηκε η Ελλάδα στο τελευταίο Μουντιάλ;

«Δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω για το αγωνιστικό. Θεωρώ όμως ότι δεν έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους εκεί που πρέπει: στην ομοσπονδία. Δεν διαθέτουμε τους ανθρώπους που θα οργανώσουν την Εθνική. Υπάρχουν κάποιοι που δεν ξέρουν τι σημαίνει Εθνική».

Για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια η Ελλάδα απουσιάζει από δύο σερί μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού. Παρήλθε οριστικά η χρυσή εποχή; Τι χρειάζεται για να επιστρέψει στα χρόνια της ακμής;

«Δεν ξέρω αν παρήλθε η χρυσή εποχή. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η Ελλάδα πάσχει από παράγοντες. Δεν έχει παράγοντες που να ξέρουν από ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει τεχνογνωσία και τα πράγματα είναι δύσκολα».