Κατρακυλά ο «άσος» της Κροατίας στην αναμέτρηση με τη Νιγηρία που ολοκληρώνει το σημερινό πρόγραμμα (22.00). Εκτιμούν οι περισσότερες εταιρείες, αλλά και οι παίκτες του στοιχήματος (εξού και η «πτώση» του σημείου), πως η παρέα του Λούκα Μόντριτς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα μπει με το δεξί σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πως θα κάνει από νωρίς το πρώτο βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
Ο Μόντριτς όμως αυτές τις ημέρες είναι σίγουρο πως ούτε για «στοίχημα» θέλει να ακούει ούτε για οτιδήποτε σχετίζεται με… χρήμα. Κάηκε η γούνα του σουπερστάρ της Ρεάλ Μαδρίτης. Βρίσκεται από το πουθενά στη δίνη του κυκλώνα σε μια υπόθεση που ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα γύρω από την εθνική ομάδα της Κροατίας. Το μόνο καλό; Οτι δεν είναι μόνος του σε όλο αυτό. Από τον Ντέγιαν Λόβρεν (Λίβερπουλ) ώς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Νταβόρ Σούκερ. Μαζί στο ίδιο καζάνι. Σε μια υπόθεση που απειλεί ώς και με ποινές φυλάκισης τους εμπλεκομένους.
Τι έχει συμβεί: Προ ημερών καταδικάστηκαν στην Κροατία οι περίφημοι αδελφοί Μάμιτς που επί της ουσίας μάλλον ελέγχουν το ποδόσφαιρο της χώρας. Ο Ζντράβκο Μάμιτς, επί σειρά ετών αφεντικό της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, και ο Ζόραν, που αυτόν τον καιρό είναι ο προπονητής του Μάρκους Μπεργκ στην Αλ Αϊν. Εξίμισι χρόνια φυλάκιση στον πρώτο (διαφεύγει στη Βοσνία χρησιμοποιώντας το δεύτερο διαβατήριό του), 4 χρόνια και 11 μήνες ο δεύτερος (με αναστολή). Υπεξαίρεση της τάξης των 15,6 εκατ. ευρώ και μη καταβολή φόρου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από τις μεταγραφές Μόντριτς (Τότεναμ, 2007) και Λόβρεν (Λυών, 2010) οι κατηγορίες! Οσο για τους δύο άσους της Κροατίας; Αποδείχθηκε πως έλαβαν τα μισά λεφτά των μεταγραφών τους «μαύρα» και βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών τα παρέδωσαν στους Μάμιτς. Και ο Μόντριτς και ο Λόβρεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες και επί της ουσίας «κάλυψαν» τα αδέλφια, με αποτέλεσμα πλέον να διώκονται για ψευδορκία και να περιμένουν την κλήση τους προκειμένου αυτή τη φορά να καθίσουν στο εδώλιο.
Α, ξεχάσαμε να σας πούμε ότι ο Ζντράβκο Μάμιτς θεωρείται το πραγματικό αφεντικό της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας (εξού και το… μπέρδεμα του Σούκερ στην υπόθεση). Μια ωραία ατμόσφαιρα λοιπόν. Και άντε να δούμε όλο αυτό τι μετάφραση θα έχει στο χορτάρι για την Κροατία που έχει μία νίκη στα τελευταία της επτά ματς σε τελική φάση Μουντιάλ (από τον Ιούνιο του 2002 η καταμέτρηση).
Αν μπορεί να το εκμεταλλευθεί όλο αυτό η Νιγηρία (που μετρά μία νίκη στα δώδεκα τελευταία δικά της ματς σε τελική φάση Μουντιάλ, από το 1998). Γατί ποιος σάς είπε ότι οι Super Eagles είχαν την ησυχία τους αυτές τις ημέρες; Παραχώρησε μια συνέντευξη ο Γκέρνοτ Ρορ και έβαλε… φωτιά στα αποδυτήριά του. Ο γερμανός προπονητής μιλώντας στην «Die Welt» της πατρίδας του κατηγόρησε νιγηριανούς δημοσιογράφους ότι χρηματίζονται από ποδοσφαιριστές ή μάνατζερ και στη συνέχεια ασκούν πίεση ώστε οι παίκτες αυτοί να συμπεριληφθούν στις κλήσεις της Εθνικής. Ο Ρορ προσπάθησε με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της νιγηριανής ομοσπονδίας να κατευνάσει τα πνεύματα, χωρίς επί της ουσίας όμως να ανασκευάσει όσα είπε στη συνέντευξή του. «Οπως σε κάθε επάγγελμα, υπάρχουν και τα… σάπια αβγά. Τις προάλλες κάποιος μετέδωσε ότι πήρα χρήματα για να συμπεριλάβω παίκτες στην ομάδα» είπε μεταξύ άλλων. Βρε μπας και να ποντάρουμε στην ισοπαλία;