Μουντιάλ 2018. Με 32 ομάδες, ποδοσφαιριστές που σε όλη τη διάρκεια της σεζόν έδωσαν το άπαν των δυνάμεών τους και τώρα καλούνται να ξεπεράσουν εαυτούς και να φτάσουν στη διάκριση. Αντέχουν; Και αν ναι, πόσο; Θα προκύψουν τραυματισμοί; Επίσης, το σεξ χρειάζεται ή πρέπει να απαγορευτεί διά ροπάλου στους αθλητές εν καιρώ αγώνων;
Για όλα αυτά, αρμοδιότερος όλων να απαντήσει είναι ο καταξιωμένος ορθοπεδικός και γιατρός της ΑΕΚ Παντελής Νικολάου. Αλλωστε, μπορεί να κάνει προσέγγιση από διάφορες οπτικές γωνίες, με δεδομένο ότι έχει διατελέσει ποδοσφαιριστής και παράγοντας, ενώ είναι στο διηνεκές γιατρός!
«Αν θέλουμε να εξετάσουμε τον τομέα του σεξ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν μπορούμε να δούμε πού υπάρχει το πρόβλημα. Αλλωστε, για δύο ή τρεις εβδομάδες μπορούν να μείνουν οι ποδοσφαιριστές μακριά από το σεξ. Δεν είναι δα και κάτι φοβερό. Θα έλεγα πως περισσότερο μοιάζει σ’ εμένα ένα “παιχνίδι» του επαγγέλματος. Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε και τη συνολική κούραση. Κατά τη γνώμη μου, το σεξ δεν επηρεάζει, αν είναι μέσα σε φυσιολογικά όρια. Ακόμη και την προηγουμένη ενός αγώνα μπορεί να υπάρξει, αρκεί να γίνεται με τη σύντροφο του ποδοσφαιριστή»!
Δεκτά αυτά, δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ότι κάποιες ομάδες θα προχωρήσουν περισσότερο. Τι γίνεται τότε;

«Ολα είναι θέμα σωστού προγραμματισμού. Το αν και πότε θα γίνει σεξ. Στο διάστημα ανάμεσα σε παιχνίδια δεν αποκλείεται να έχουμε. Να δει ο παίκτης τη σύζυγο ή τη σύντροφό του».
Στα δικά σας τα χρόνια πώς ήταν η κατάσταση;

«Τότε, θυμάμαι, υπήρχε ιδεοληψία σχετικά με το θέμα αυτό. Ηταν πολύ λάθος όπως το βλέπω τώρα. Ισως μάλιστα και να δημιουργούσε η αποχή ψυχολογικό πρόβλημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνεύρεση μέσα σε νορμάλ όρια δεν καταπιέζει, αλλά δημιουργεί θετική διάθεση και καλή ψυχολογία στους αθλητές».
Θα μπορούσαμε να κάνουμε προγνωστικά για το Μουντιάλ;
«Εκτιμώ ότι μπορεί να εξελιχθεί σε διοργάνωση των εκπλήξεων. Οι περισσότερες φίρμες έχουν καταπονηθεί σε όλη τη σεζόν από τις υποχρεώσεις των ομάδων τους. Αρα, ίσως επικρατήσουν οι πιο φρέσκες ομάδες. Οι παραδοσιακές δυνάμεις δεν αποκλείω να μην πάνε τόσο καλά και βλέπω το Βέλγιο να προχωρά αρκετά».
Επιστροφή στο ιατρικό κομμάτι. Τραυματισμός προβλέπεται στη σπουδαία αυτή διοργάνωση;
«Εχουμε εδώ να κάνουμε με το χρονικό διάστημα που διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα παλαιότερα χρόνια, άρχιζε νωρίτερα. αν δεν κάνω λάθος. Αυτό δείχνει ότι οι ποδοσφαιριστές έχουν πολύ περισσότερα παιχνίδια στα πόδια τους και συνεπώς ο κάματος είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με το παρελθόν. Οσο αυξάνονται οι υποχρεώσεις τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος ενός τραυματισμού. Θα φανεί στην πορεία. Τολμώ δε να επισημάνω ότι θα το δούμε και στο μέλλον, στην αρχή των διοργανώσεων. Στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ. Οι αγώνες είναι συνεχείς. Το ποδόσφαιρο αναμφίβολα δεν είναι το ίδιο. Το διάστημα ξεκούρασης είναι μικρό, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος και παραμονεύουν τραυματισμοί. Δεν είναι μόνο οι αρθρώσεις. Πιο εύκολα θα δούμε μηνίσκους και χιαστούς αν είναι καταπονημένοι οι τετρακέφαλοι ή οι οπίσθιοι μηριαίοι».
Πώς μπορεί κάποιος ή κάποια ομάδα να το αντιμετωπίσει όλο αυτό;

«Ασφαλώς με σωστότερο προγραμματισμό. Δεν έχουμε να κάνουμε με ηθοποιούς, αλλά με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε πολλούς αγώνες. Ο χρόνος ξεκούρασης πρέπει να είναι κοντά στις έξι εβδομάδες. Το θέμα είναι πως το άθλημα έχει αλλάξει, ζητεί περισσότερο αθλητές και όχι τεχνίτες, ενώ, όσο μεγάλο κι αν είναι το ρόστερ ή όσο εκτεταμένο κι αν θεωρείται ένα rotation, η κόπωση υφίσταται».

Η περίπτωση του Σαλάχ

Ζητάμε από τον Παντελή Νικολάου να κάνουμε μία ξεχωριστή αναφορά στην περίπτωση ενός παίκτη που όλοι υποστηρίζουν ότι διαθέτει τις ικανότητες να λάμψει στα γήπεδα της Ρωσίας. Ο Σαλάχ θα μπορούσε να συνεχίσει μετά τον τραυματισμό του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τον Σέρχιο Ράμος; Πολλά ειπώθηκαν για το γεγονός. Θα έπρεπε να κάνει ένεση;

«Ο Σαλάχ φάνηκε αμέσως ότι τραυματίστηκε. Εκτιμώ ότι ούτε με ένεση θα συνέχιζε. Ναι μεν παίζουν τα πόδια και όχι τα χέρια, αλλά τα χέρια είναι που καθοδηγούν το σώμα. Χτύπησε στον αριστερό ώμο. Εξάλλου, θυμάμαι και στο Μουντιάλ του ‘70 να είχε τραυματιστεί ο Μπεκενμπάουερ στον ώμο, συνέχισε, αλλά δεν ήταν αυτός που θα μπορούσε στον αγώνα της Γερμανίας με την Ιταλία».