Σε αυτές τις περιπτώσεις ταιριάζουν γάντι εκείνες οι περίφημες φωτογραφίες που συγκρίνουν το «πριν» με το «μετά». Στο ένα κάδρο ο Ολυμπιακός που ξεκινά σήμερα την προετοιμασία του για την αγωνιστική περίοδο 2018-19, και στο διπλανό με το καλό ο Ολυμπιακός που τέλη Αυγούστου θα έχει πάρει την οριστική του μορφή με θέα τον ορίζοντα της σεζόν που έρχεται. Δύο ομάδες που λογικά θα έχουν πολλές, πάρα πολλές διαφορές ανάμεσά τους.

Εχουν ήδη υλοποιήσει ένα πρώτο μέρος του σχεδίου τους οι Πειραιώτες για τη νέα χρονιά, αλλά έχουν μπόλικη δουλειά μπροστά τους σε ένα καλοκαίρι υψηλών απαιτήσεων, από τη στιγμή που το σύνθημά του κωδικοποιείται στη λέξη «επανεκκίνηση». Το απόγευμα στις έξι, λοιπόν, οι πύλες του Ρέντη ανοίγουν και ο Πέδρο Μαρτίνς ως οικοδεσπότης περιμένει στο «κόκκινο δωμάτιο» του αθλητικού κέντρου τους ποδοσφαιριστές που ανήκουν αυτή τη στιγμή στην ομάδα. Οχι, το «κόκκινο δωμάτιο» δεν είναι απλά μια έκφραση που ταιριάζει στα χρώματα. Είναι η αίθουσα προβολών και συσκέψεων που υπάρχει απέναντι στα αποδυτήρια της πρώτης ομάδας, στο παλάτι του Ολυμπιακού. Ενα μικρό «σινεμά», το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για τις προβολές που ετοιμάζονται στην ανάλυση των ματς. Εκεί θα τα πουν το απόγευμα ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές. Εκεί αναμένεται ο Πέδρο Μαρτίνς να δώσει ένα πρώτο στίγμα της φιλοσοφίας του, αλλά και μπόλικες πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο που η ομάδα θα δουλέψει το επόμενο διάστημα.

Τα εργομετρικά

Και όσο για τη συνέχεια: Σάββατο και Κυριακή είναι αφιερωμένα στις «εξετάσεις». Στα εργομετρικά, που συνηθίζουμε να λέμε. Οι προπονήσεις λοιπόν θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα (18/6) και σε αυτές τις πρώτες στροφές θα πάνε ώς το Σάββατο (23/6). Την Κυριακή θα υπάρχει ρεπό και τη Δευτέρα 25 Ιουνίου οι Πειραιώτες θα αναχωρήσουν με τελικό προορισμό το Ζέεφελντ της Αυστρίας για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Σε εκείνο το ταξίδι δεν θα πάρουν «κάρτα επιβίβασης» για το αεροπλάνο… μπόλικοι από εκείνους που θα είναι σήμερα στον Ρέντη. Στην εβδομάδα που έρχεται δηλαδή θα εξελιχθεί ένα τρόπον τινά «τράιαλ», με τον πορτογάλο προπονητή να τσεκάρει όλους τους ποδοσφαιριστές που έχει στη διάθεσή του, πριν πάρει απόφαση ποιοι θα συνεχίσουν με την ομάδα και ποιοι όχι. Φυσικά, έχει ήδη έναν σχηματισμό στο μυαλό του. Ο ίδιος όμως είναι που θέλει και να κουβεντιάσει με όλους, και να τους δει όλους σε δράση πριν οριστικοποιήσει τις επιλογές του.

Δύο κύκλοι

Το βασικό στάδιο προετοιμασίας που ακολουθεί θα εξελιχθεί σε δύο περιόδους: στο διάστημα 25 Ιουνίου – 5 Ιουλίου στην Αυστρία και έπειτα στο διάστημα 13-21 Ιουλίου στο Βέλγιο.

Εννοείται πως σε κάθε κύκλο που θα κλείνει θα προκύπτουν και αλλαγές μέχρι να φτάσουμε στην τελική μορφή του ρόστερ. Μέχρι την τελική 25άδα που θα αναλάβει την ευθύνη να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στη φυσική του θέση: την κορυφή.

Οι Ερυθρόλευκοι το πρώτο τους φιλικό παιχνίδι θα το δώσουν με τη Βάτενς (30/6) στην Αυστρία, ενώ θα αντιμετωπίσουν και την Μποτοσάνι από τη Ρουμανία (4/7) επί αυστριακού εδάφους. Στο Βέλγιο η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς θα παίξει με τη Θες Σπορτ Τεσέντερλο (14/7) και την επόμενη μέρα με την Εουπεν (15/7). Το πιο ισχυρό φιλικό θα δοθεί με την Γκενκ (21/7) πριν η ομάδα επιστρέψει στη βάση της. Αρχές Αυγούστου ξεκινούν τα προκριματικά (τρίτος γύρος) του Γιουρόπα Λιγκ.