Μπορεί ο Μπόρις Μπέκερ να αποτέλεσε κάποτε τον πιο ακριβοπληρωμένο τενίστα της εποχής του και ακόμη να βρίσκεται στη λίστα με τους αθλητές που κέρδισαν τα περισσότερα χρήματα στην καριέρα τους (υπολογίζονται σε 63 εκατομμύρια δολάρια), ωστόσο η διαδρομή του από την στιγμή που αποχώρησε από την ενεργό δράση, υπήρξε μια διαρκής τάση προς την καταστροφή.
Αυτή, πέρα από την πανάκριβη ζωή που έκανε, ουσιαστικά ξεκίνησε όταν οι διάφορες εταιρείες στις οποίες επένδυσε κατά καιρούς «ναυάγησαν» η μία μετά την άλλη, στην συνέχεια ήρθε η εφορία στην Γερμανία να τον κατηγορήσει για φοροδιαφυγή κι έτσι βρέθηκε να χρωστάει ένα μεγάλο ποσό από απλήρωτους φόρους στο γερμανικό Δημόσιο, συν το υψηλό πρόστιμο που του επιβλήθηκε, ακολούθησε ένα πανάκριβο διαζύγιο με την πρώτη σύζυγό του, γνωστή σχεδιάστρια μόδας, που του απέσπασε, πέρα από την επιμέλεια των παιδιών, την μισή και πλέον περιουσία του σε μετρητά και ακίνητα και η καταστροφή κορυφώθηκε το 2014, όταν αναγκάστηκε να δανειστεί από Βρετανό δισεκατομμυριούχο το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ, για να μην κατασχεθεί η πολυτελέστατη βίλα του στην Μαγιόρκα, λόγω των άλλων χρεών που είχε. Το ποσό αυτό δεν κατάφερε να το αποπληρώσει, ο Βρετανός ιδιώτης μεταβίβασε την απαίτησή του για εξόφληση σε τράπεζα (Arbuthnot Latham & Co) και πλέον φτάσαμε στο σήμερα, όπου μαζί με τους τόκους το ποσό της οφειλής έχει ανέλθει στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Κι έτσι πριν μερικούς μήνες η τράπεζα κατέφυγε σε δικαστήριο του Λονδίνου, το οποίο κήρυξε την πτώχευση του Μπόρις Μπέκερ, παρά την προσπάθεια που έκαναν οι δικηγόροι του για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.
Τώρα, ο Μπέκερ αναγκάστηκε να επικαλεστεί διπλωματική ασυλία, για να αποφύγει την διαδικασία πτώχευσης. Στην ουσία ο 51χρονος πλέον Γερμανός, χρησιμοποιεί τον τυπικό ρόλο που έχει ως αθλητικός πρεσβευτής της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για αθλητικές, πολιτιστικές και ανθρωπιστικές υποθέσεις και επικαλείται την Σύμβαση της Βιέννης του 1961 για τα θέματα διπλωματικής ασυλίας. Να σημειωθεί πως αρχικά ο Μπόρις Μπέκερ είχε κάνει γνωστό ότι θα προχωρήσει σε πώληση προσωπικών ειδών και σε δημοπράτιση των τίτλων του και διαφόρων συλλεκτικών αντικειμένων, ωστόσο στην πορεία επέλεξε αυτή την τακτική. Και οι δικηγόροι του υποστηρίζουν τώρα ότι όσο διαρκεί η διπλωματική ασυλία, δεν μπορεί να γίνει καμία κατάσχεση της περιουσίας του, παρά μόνο να έρθει σε συνεννόηση ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας με τον ομόλογό του της Κεντρικής Αφρικής.
Ο Μπόρις Μπέκερ έχει δώσει την υπόθεσή του στον γνωστό δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπεν Έμερσον, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει εκπροσωπήσει τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά και τη σύζυγο του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Λονδίνο το 2006.
Στις δηλώσεις του ο παλαίμαχος Γερμανός άσος τόνισε: «Η όλη διαδικασία εναντίον μου είναι άδικη και αδικαιολόγητη. Επικαλέστηκα την διπλωματική ασυλία για να δώσω ένα τέλος σε όλη αυτή την φάρσα και να μπορέσω να ξαναφτιάξω την ζωή μου».