Η διάψευση ήρθε αμέσως. «Μπορώ επισήμως να πω ότι αυτό είναι ανοησία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Χανς Μίχελμπαχ στο Ρόιτερ. «Θέλουμε να διατηρήσουμε την ενιαία [με τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU)] κοινοβουλευτική μας ομάδα» ξεκαθάρισε ο βαυαρός πολιτικός. Είχε προηγηθεί ένα μήνυμα στο Twitter εκπομπής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Εσσης HR Tagesgeschehen που υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο. Οτι δηλαδή ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος του CSU, ανακοίνωσε τη διάλυση της ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας CDU / CSU στην Μπούντεσταγκ. «Αυτό δεν μπορεί καν να το αποφασίσει ο Ζεεχόφερ. Χρειάζεται απόφαση του προεδρείου του κόμματος CSU» εξήγησε ο Μίχελμπαχ. Και τέτοια απόφαση δεν υπάρχει.
Η διάψευση ήταν επίσημη, ωστόσο έβγαλε στην επιφάνεια την ύπαρξη μιας βόμβας στα θεμέλια της κυβέρνησης Μέρκελ: η γερμανική Δεξιά ήταν και παραμένει βαθιά διχασμένη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Και απειλεί να τινάξει στον αέρα τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό τρεις μόλις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Πέτρα του σκανδάλου είναι τα σχέδια του Χριστιανοκοινωνιστή υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να στεγανοποιήσει τα σύνορα της Γερμανίας. Ο Ζεεχόφερ θέλει να επαναπροωθούνται ήδη από τα γερμανικά σύνορα οι πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα – μέλος της ΕΕ, είτε σε Ελλάδα και Ιταλία που είναι οι πύλες εισόδου τους στην ΕΕ και τη ζώνη Σένγκεν είτε στην Αυστρία.
Η Ανγκελα Μέρκελ διαφωνεί με την εθνική, γερμανική επιλογή του Ζεεχόφερ. Η καγκελάριος θέλει μια ευρωπαϊκή λύση για την ανακοπή του ρεύματος προσφύγων και μεταναστών. «Η Γερμανία έχει μεγαλύτερη ευθύνη για λογαριασμό της ΕΕ» εξήγησε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ. «Δεν πρέπει να συμβάλουμε στην αποδυνάμωση της ΕΕ ούτε να επιτρέψουμε σε εθνικές επιλογές να δίνουν τον τόνο στην Ευρώπη» επισήμανε ο Ζάιμπερτ.
Η στάση της καγκελαρίου είναι διαμετρικά αντίθετη με τη γραμμή που ακολουθεί από την αρχή της προσφυγικής κρίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας και νυν υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ. Στο απόγειο της κρίσης 2015-2016 έκανε ό,τι μπορούσε για να κλείσουν τα σύνορα της Βαυαρίας με την Αυστρία, με ελέγχους που πραγματοποιούνται και σήμερα στη γερμανοαυστριακή μεθόριο και παραπέμπουν στα μποτιλιαρίσματα μακρινών εποχών του παρελθόντος. Ο Ζεεχόφερ είχε συμμάχους τον τότε υπουργό Εξωτερικών και σημερινό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν. Μαζί συγκροτούσαν το τρίο των σημαντικότερων πολέμιων της καγκελαρίου Μέρκελ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, Ζεεχόφερ και Μέρκελ έβαλαν τις διαφορές τους κάτω από το χαλί. Στο μεταξύ, ο Ζεεχόφερ είναι υπουργός «Εσωτερικών και Πατρίδας», όπως μετονόμασε το χαρτοφυλάκιό του, και θέλει να βάλει τη δική του σφραγίδα στη στάση της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό. Στη μάχη με τη Μέρκελ επιστρατεύτηκε και η απειλή διάλυσης της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας CDU και CSU. Τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης έχουν μοιράσει μεταξύ τους τη γερμανική επικράτεια. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κατεβαίνουν σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια πλην της Βαυαρίας, εκεί κατεβαίνουν στις εκλογές οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). Aλλά στην Ομοσπονδιακή Βουλή συγκροτούν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα CDU / CSU.
Η Ανγκελα Μέρκελ εξαρτάται απόλυτα από τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, χωρίς τους βουλευτές του CSU η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού δεν έχει την πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ. Αυτό ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση του Χριστιανοκοινωνιστή Ζεεχόφερ. Αλλά η Μέρκελ δεν θα υποκύψει εύκολα σε εκβιασμούς, ειδικά στο Προσφυγικό, με το οποίο έχει συνδέσει το όνομά της.
Παρά τον καβγά Μέρκελ – Ζεεχόφερ, η γερμανική Βουλή άλλαξε χθες τον νόμο για τη συνένωση οικογενειών προσφύγων. Από την 1η Αυγούστου η Γερμανία θα δέχεται μέχρι 1.000 άτομα τον μήνα. Η ρύθμιση αυτή αφορά συζύγους, ανήλικα τέκνα ή γονείς ανήλικων τέκνων που βρίσκονται ως πρόσφυγες ήδη στη Γερμανία. Η επιλογή θα γίνεται με ανθρωπιστικά κριτήρια.