Mόλις δύο εβδομάδες στην πρωθυπουργία της Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ βρέθηκε στο διεθνές προσκήνιο προσκαλώντας στο λιμάνι της Βαλένθια το πλοίο «Aquarius» με τους 629 απελπισμένους μετανάστες, το οποίο δεν δέχονταν ούτε η Ιταλία ούτε η Μάλτα. Με την απόφασή του αυτή ο 46χρονος Σοσιαλιστής ηγέτης ήθελε να δείξει ότι προτίθεται να υλοποιήσει τις θέσεις της Αριστεράς. Με έναν κύριο σκοπό: να διαβρώσει τη βάση του Podemos που βρίσκεται στα αριστερά του και να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.
Φυσικά, οι διαθέσεις της κοινής γνώμης μπορεί να αλλάξουν εάν υπάρξουν πολλές περιπτώσεις σαν του «Aquarius», όμως ο κεντρώος χώρος αυτή τη στιγμή είναι ερωτευμένος με τον Σάντσεθ, τον Τζάστιν Τριντό της Νότιας Ευρώπης.
Με την υπόθεση «Aquarius», ο ισπανός πρωθυπουργός δέχθηκε τα συγχαρητήρια της μισής Ευρώπης. Μαζί με την παρουσίαση της πιο φεμινιστικής και φιλευρωπαϊκής κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας του, ο Πέδρο Σάντσεθ προβάλλει μια νέα εικόνα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Ισπανίας. Θα μπορέσει άραγε να δώσει και απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα του καιρού μας –τι σημαίνει αριστερή πολιτική σήμερα στην Ευρώπη; Είναι δυνατόν αυτός ο πολιτικός που έχασε δύο εκλογές, το 2015 και το 2016, καθώς και την ηγεσία του κόμματος, πριν την ξανακερδίσει να δώσει τη λύση που αναζητά εναγωνίως ολόκληρη η ευρωπαϊκή Αριστερά;
Ο Σάντσεθ έστειλε ένα ξεκάθαρο φιλευρωπαϊκό μήνυμα με την τοποθέτηση του Ζοζέπ Μπορέλ ως υπουργού Εξωτερικών. Βετεράνος των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων των δεκαετιών του ’80 και του ’90 και στη συνέχεια πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μπορέλ είναι ένας από τους εγκεφάλους του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είναι επίσης ένας εφιάλτης για τους καταλανούς αυτονομιστές. Το μήνυμα του Σάντσεθ, έτσι, είναι διπλό. Πρώτον, επιστρέφουμε στην Ευρώπη, όπου ο Ραχόι ήταν εκτός κλίματος. Δεύτερον, δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις απαιτήσεις των αυτονομιστών, κι ας μας αποκαλεί το Λαϊκό Κόμμα «συμμαχία Φράνκενσταϊν».
Ταυτόχρονα όμως η νέα κυβέρνηση έδειξε χθες ότι είναι ανοιχτή να συζητήσει το ενδεχόμενο να μεταφερθούν πιο κοντά στο σπίτι τους οι εννιά φυλακισμένοι ηγέτες του καταλανικού αποσχιστικού κινήματος, που τώρα κρατούνται στη Μαδρίτη. Μια κίνηση καλής θέλησης προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος Μαδρίτης – Βαρκελώνης. Αλλωστε την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να άρει τους οικονομικούς ελέγχους στην Καταλωνία.
Ο Σάντσεθ θα συναντηθεί τις επόμενες εβδομάδες με τον ηγέτη της Καταλωνίας Κιμ Τόρα προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Πάντως ο νέος πρωθυπουργός, παρότι είναι πιο πρόθυμος για διάλογο απ’ ό,τι ο προκάτοχός του Ραχόι, έχει διευκρινίσει πως αντιτίθεται στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία ή απόπειρα απόσχισης.
Βασικό ζήτημα είναι επίσης η οικονομία και η αντιμετώπιση της μεγάλης ανεργίας, κυρίως των νέων. Αλλά και η τάξη των εργαζόμενων φτωχών που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης μείωσης των μισθών. Ο Σάντσεθ έχει ήδη αναφέρει επίσης πως η Ισπανία δεν θα είναι πλέον «πρόβλημα» στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής, καθώς προτίθεται να καταργήσει τον φόρο για την ηλιακή ενέργεια και να επαναφέρει τις επιχορηγήσεις στην πρωτοπόρα βιομηχανία χρήσης ηλιακής ενέργειας που διαθέτει η χώρα.