Το ανθρώπινο λάθος έδινε πάντα μια άγρια ομορφιά σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου και όσο πιο κρίσιμος ήταν αυτός, τόσο μεγάλωνε και το ενδιαφέρον. Αλήθεια, πώς θα είχε γραφτεί ενδεχομένως η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου αν υπήρχε το VAR στον αξέχαστο προημιτελικό Αργεντινή – Αγγλία το 1986, στο Μεξικό, ώστε να φανεί το χέρι του Μαραντόνα στο πρώτο γκολ;

Πώς θα ήταν αν ο ελβετός διαιτητής του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966 στο Γουέμπλεϊ, Γκότφριντ Ντινστ, φορούσε ρολόι με Goal-line technology και δεν χρειαζόταν να συμβουλευτεί τον βοηθό του από το Αζερμπαϊτζάν, Τόφικ Μπαχράμοφ, για το αν έχει περάσει ή όχι τη γραμμή τέρματος του Τιλκόφσκι η μπάλα μετά το σουτ του Τζεφ Χαρστ στην παράταση;

Βέβαια με το video assistant referee δεν θα είχε φτάσει ποτέ η Νότια Κορέα στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που είχε φιλοξενήσει μαζί με την Ιαπωνία το 2002.

Ο ρόλος του χρήματος

Οπως και να έχει, το VAR μπήκε στη ζωή μας και το είδαμε να παίζει καθοριστικό ρόλο ιδιαίτερα στο παιχνίδι Γαλλίας – Αυστραλίας αλλά και στον αγώνα του Περού με τη Δανία, έστω και αν οι Περουβιανοί έχασαν το πέναλτι.

«Η τεχνολογία έπρεπε να μπει και στη διαιτησία. Πλέον τα χρηματικά ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια και όταν πέφτουν τόσα χρήματα στο ποδόσφαιρο από χορηγούς, τηλεοπτικά και όλα τα συναφή είναι απαραίτητο να επενδύουν και στην τεχνολογία» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής διαιτησίας και βετεράνος διαιτητής FIFA Περικλής Βασιλάκης.

Ο ουρουγουανός ρέφερι Αντρές Κούνια δεν είδε την ανατροπή του Γκριεζμάν από τον Ρίσντον σε δεύτερο χρόνο μέσα στην περιοχή σε μια πολύ δύσκολη φάση και οι συνάδελφοί του τον ειδοποίησαν από την αίθουσα του VAR.

Είδε ξανά τη φάση στην ειδική οθόνη στο ύψος του κέντρου του γηπέδου και αμέσως πήγε στο σημείο του πέναλτι. Προς το τέλος του αγώνα στο σουτ του Πογκμπά, όπου η μπάλα βρήκε το δοκάρι και έσκασε στο έδαφος, ο ρέφερι απλώς κοίταξε το ρολόι του που του έδειξε γκολ και πήγε στη σέντρα!

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα είχε συμβεί αλλοίωση αποτελέσματος από διαιτητικές λανθασμένες αποφάσεις. Η μπάλα οριακά είχε περάσει τη γραμμή ολόκληρη και θυμίζω όπως έχω ξαναπεί παλαιότερα ότι οι βοηθοί στις γραμμές τέρματος ήταν… τουρίστες και καλώς τους έκοψε η FIFA. Αν και κανονικοί διαιτητές, σπάνια έπαιρναν πάνω τους μια απόφαση» λέει ο Περικλής Βασιλάκης, που διαφώνησε και με τον ρέφερι του αγώνα Ισπανία – Πορτογαλία, τον Ιταλό Τζιανλούκα Ρόκι, που δεν άκουσε τη συμβουλή των συναδέλφων του. «Ηταν καθαρό φάουλ του Ντιέγκο Κόστα στον Πέπε πριν βάλει το πρώτο του γκολ, αλλά είπαμε, η τελική απόφαση αν θα συμβουλευθεί το VAR ανήκει στον διαιτητή. Ο Ρόκι έκανε λάθος».

Χαμός έγινε και με τον ρέφερι Μαρτσίνιακ, που έδωσε πολύ εύκολα το πέναλτι στην Αργεντινή στην πτώση του Μέσι από τον Μάνγκνουσον και δεν έδωσε το σαφώς πιο ξεκάθαρο υπέρ του Παβόν αργότερα.

«Εκεί ήταν φανερό ότι δεν ήθελε να πάρει τη βοήθεια από το VAR ο διαιτητής και έδωσε ένα πέναλτι που δεν ήταν» προσθέτει ο Περικλής Βασιλάκης, ο οποίος υπενθυμίζει: «To VAR θα βοηθήσει πολύ χωρίς να διακόπτει ο διαιτητής συνέχεια το παιχνίδι αφού χρησιμοποιείται μόνο σε σοβαρές παραβάσεις, πέναλτι, απευθείας κόκκινες, οφσάιντ από το οποίο προέρχεται γκολ ή πέναλτι. Επίσης ο ρέφερι μπορεί να γλιτώσει ένα σοβαρό λάθος όπως το ανύπαρκτο πέναλτι που έκρινε τον τίτλο στην Ιταλία το 1990. Ή και πιο απλά λάθη όπως στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 όταν ο Αγγλος Γκράχαμ Πολ είχε αποβάλει τον Σίμουνιτς της Κροατίας στον αγώνα με την Αυστραλία, όταν όμως του έδειξε για 3η φορά κίτρινη κάρτα!».

«Θα βοηθήσει πολύ»

«Με το VAR ο ρέφερι μπορεί να γλιτώσει ένα σοβαρό λάθος, όπως το ανύπαρκτο πέναλτι του Κοντεσάλ που έκρινε τον τίτλο στην Ιταλία το 1990, Γερμανία – Αργεντινή 1-0» λέει ο Περικλής Βασιλάκης.