Χωρίς προσδοκίες για μια οριστική λύση για το χρέος, με δεδομένο το αυστηρό μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση την Πέμπτη στο κρίσιμο Eurogroup, όπου όλες οι πλευρές επιδιώκουν την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και μια τελική συμφωνία.
Μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν πρόκειται να αποφασιστούν, όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». Το ΔΝΤ προτρέπει σε μάξιμουμ 15 χρόνια επιμήκυνση των δανείων του δεύτερου Μνημονίου, η Γερμανία πιέζει για τρία χρόνια και, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το νούμερο θα είναι κοντά σε υψηλό μονοψήφιο αριθμό.
Τα 4 αγκάθια.Στο πολύωρο ή και ολονύκτιο Eurogroup για την Ελλάδα της Πέμπτης αναμένεται να αποφασιστούν:
1. Κλείσιμο τέταρτης αξιολόγησης. Μέχρι χθες είχαν κλείσει πάνω από 60 προαπαιτούμενα, άλλα 20 είναι σχεδόν έτοιμα και μέχρι αύριο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί 84-85 προαπαιτούμενα από τα 88. Τέσσερα – πέντε προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι τεχνικού χαρακτήρα και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές θα βάλουν τη σφραγίδα τους ως τελειωμένα.
2. Μαξιλάρι ασφαλείας. Στο Eurogroup αναμένεται να αποφασιστεί το ύψος της τελευταίας δόσης, που θα κινείται στο επίπεδο των 10-12 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει το μαξιλάρι ασφαλείας. Μαζί με άλλα περίπου 6,4 δισ. που ήδη υπάρχουν, το cash buffer θα φτάσει στα 18 δισ. ευρώ.
3. Στόχοι πλεονασμάτων μετά το 2022. Μπρα ντε φερ αναμένεται μεταξύ των υπουργών Οικονομικών για το ακριβές ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 έως το 2060. Υπουργοί και θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν σε ακριβή νούμερα. Το ζητούμενο είναι να οριστεί ο στόχος του 2023 και το περίπου 2% να είναι πιο κοντά στο 2% ή και ακριβώς πάνω στο 2% ώστε να υπάρξει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος μετά το 2022.
4. Πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας. Θα γίνονται τέσσερις εκθέσεις τον χρόνο για την Ελλάδα, ενώ κάθε έξι μήνες θα επικαιροποιείται η λίστα με τα κριτήρια που θα εξετάζονται.