Εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να προχωρήσει στην αποβολή δασμών ύψους 50 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές 1.102 κινεζικών προϊόντων, ανάμεσά τους είδη ρομποτικής, αεροναυπηγικής, βιομηχανικός μηχανολογικός εξοπλισμός για αυτοκίνητα, το Πεκίνο αντέδρασε και ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς όπως μετέδωσε κινεζικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο την Επιτροπή Δασμών του Κρατικού Συμβουλίου. Οι δασμοί ύψους 25% θα αφορούν 659 αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων και οι πρώτοι που θα επιβληθούν εκτιμώνται σε 35 δισ. δολάρια, αναμένεται να ισχύσουν από τις 6 Ιουλίου και θα αφορούν αγροτικά προϊόντα, αυτοκίνητα και αλιεύματα προερχόμενα από τις ΗΠΑ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα υποψήφια για αύξηση των δασμών αμερικανικά προϊόντα, η Κίνα έχει συμπεριλάβει τις εισαγωγές σόγιας που το περασμένο έτος έφτασαν τα 14 δισ. δολάρια.
Και αυτή όπως όλα δείχνουν θα είναι η αρχή καθώς σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, δασμοί θα επιβληθούν και σε άλλα αμερικανικά προϊόντα, οι οποίοι θα ανακοινωθούν σε επόμενο χρόνο.
ΕΧΟΥΝ… ΛΙΣΤΑ. Την ίδια ώρα και οι ΗΠΑ έχουν προαναγγείλει ότι θα επιβάλουν κι άλλους δασμούς εάν η ασιατική χώρα προχωρήσει σε αντίποινα και έτσι όλοι αναμένουν πλέον ποια θα είναι η επόμενη κίνηση. Προεξοφλώντας μάλιστα την αντίδραση του Πεκίνου, η Ουάσιγκτον έχει ανακοινώσει πως για την περίπτωση αυτή έχει ήδη συντάξει δεύτερο κατάλογο με κινεζικά προϊόντα αξίας 100 δισ. δολαρίων υποψήφια για νέους δασμούς. Η δεύτερη κατηγορία κινεζικών προϊόντων σύμφωνα με αμερικανικές κυβερνητικές πηγές θα αφορά είδη που εντάσσονται στο «Made in China 2025», ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα της Κίνας που στοχεύει στο να αναδειχθεί ηγέτιδα δύναμη σε δέκα καίριους τομείς, μεταξύ των οποίων και η ρομποτική.
Ωρες προτού ανακοινώσει την επιβολή δασμών ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι η πολιτική που ακολουθεί απειλεί να τινάξει στον αέρα το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. Από την πλευρά του ο οικονομικός σύμβουλος του Πεκίνου, Γουάνγκ Γι, υπογράμμιζε πως η Κίνα επιλέγει «τη συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη και όχι την αναμέτρηση και την αμοιβαία ζημία». Μάλιστα προκειμένου να αποφύγει τον εμπορικό πόλεμο, είχε προτείνει στις ΗΠΑ να εισάγει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα και πετρελαίου αξίας 70 δισ. δολαρίων. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Εάν επιβληθούν δασμοί στο αμερικανικό αργό, αυτό θα αποθαρρύνει τα κινεζικά διυλιστήρια να το αγοράζουν την ώρα που άλλες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες ετοιμάζονται να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους, κάτι που θα φανεί στην αναμενόμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη εντός της εβδομάδας. Η κίνηση αυτή έρχεται σαν αντιστάθμισμα της μειωμένης παραγωγής σε Ιράν, Λιβύη και Βενεζουέλα.