Αναθεωρεί την περίοδο του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχει στο μεταξύ κανείς, τα πράγματα φυσικά μπορούν να αξιολογηθούν διαφορετικά», λέει σε συνέντευξή του στη χθεσινή κυριακάτικη εφημερίδα «Βελτ αν Ζόνταγκ». «Αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται όταν πρέπει να ληφθούν και το δημοψήφισμα δεν ήταν για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά για το πακέτο μεταρρυθμίσεων», συνεχίζει. «Κατέληξα πάντως στο συμπέρασμα ότι σημαντικές αποφάσεις για τους λαούς μας συνδέονται με πολιτικό κόστος», σημειώνει στηρίζοντας τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στην πολιτική της για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Απορρίπτει πάντως την σύγκριση της Ελλάδας με την σημερινή Ιταλία και αποφεύγει να δώσει συμβουλές στους Ιταλούς.
Απαξιωτική είναι η αναφορά του Τσίπρα στον υπουργό Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησής του, Γιάνη Βαρουφάκη. «Συχνά έχει πει πάρα πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», λέει ο Τσίπρας για τον ισχυρισμό του Βαρουφάκη ότι οι Ελληνες μισούν τους Γερμανούς και αντιστρόφως. Πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την αποδόμηση των στερεοτύπων που αναβίωσαν στην κρίση.
Ο Πρωθυπουργός απορρίπτει πρόγραμμα στήριξης για την έξοδο της χώρας στις αγορές. «Μετά από οχτώ χρόνια κρίσης είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε οι ίδιοι ποιες μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές για μας».
Ταυτόχρονα καθησυχάζει Ευρωπαίους και Γερμανούς ότι δεν θα ακυρωθούν μεταρρυθμίσεις όπως στο Ασφαλιστικό. «Εγώ τουλάχιστον θα κάνω τα πάντα για να μην κατασπαταληθούν οι μεγάλες προσπάθειες και οι μεγάλες επιτυχίες», υπογραμμίζει. Ειδικά για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων στην οποία «στηρίχθηκε η δημοσιονομική εξυγίανση», δηλώνει: «Εκεί δεν θα επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα».
Για την πολύκροτη υπόθεση Γεωργίου, ο Τσίπρας δηλώνει: «Ποτέ δεν κρύψαμε ότι αναγνωρίζουμε τους αριθμούς του». Και παραπέμπει το ζήτημα των διώξεων εις βάρος του στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Το Eurogroup και το ΔΝΤ. Ενόψει του κρίσιμου Eurogroup στις 21 Ιουνίου συζητούνται οι λεπτομέρειες της καλύτερης δυνατής λύσης για το χρέος, λέει ο Τσίπρας, για τη διαχείριση των υποχρεώσεων της Ελλάδας με την αξιοποίηση των αδιάθετων ποσών από το υπάρχον πρόγραμμα και την επιμήκυνση της αποπληρωμής μετά το 2022.
Ειδικά για τον ρόλο του ΔΝΤ σημειώνει: «Η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για τους υπόλοιπους μήνες θα υπηρετούσε πολύ την αξιοπιστία όλων μας». Αποδέχεται επίσης τη μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας. «Θα συνεχίσουμε και μετά το τέλος του προγράμματος να συνεργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους, για να δείξουμε ότι η χώρα δεν χρειάζεται συνεχώς έλεγχο», λέει ο Τσίπρας.