Το ταξίδι τους έχει σκοπό. Δεν είναι απλά περιπλανητές στους ωκεανούς. Διανύουν καθημερινά εκατοντάδες ναυτικά μίλια στο όνομα της οικολογικής μετάβασης. Οι γάλλοι εξερευνητές των θαλασσών Victorien Erussard και Jérôme Delafosse ξεκίνησαν από το Σεν Μαλό της Βρετάνης για να κάνουν τον γύρο του κόσμου στο πλαίσιο μιας σύγχρονης οδύσσειας με οικολογικό όραμα: με στόχο την ανεύρεση καινοτόμων λύσεων για την υπερθέρμανση του πλανήτη και με όχημα το «Energy Observer», το πρώτο πλοίο που κινείται αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο.
Το «πράσινο» καταμαράν, το οποίο πραγματοποιεί έναν περίπλου διάρκειας έξι ετών σε 50 χώρες, κάνοντας 101 στάσεις, φτάνει στην Αθήνα σήμερα και θα παραμείνει ελλιμενισμένο στη μαρίνα του Φλοίσβου μέχρι τις 23 Ιουνίου. Είναι η 18η στάση στο γύρο του κόσμου που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 από τον Πύργο του Αϊφελ στο Παρίσι.
Οι δύο γάλλοι θαλασσοπόροι που έχουν τη σπίθα των ηρώων του Ιουλίου Βερν και την τεχνογνωσία του 21ου αιώνα μιλούν στα «ΝΕΑ» για το «Energy Observer» που διασχίζει τις θάλασσες σαν ένα πλωτό μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης. Οι αφηγήσεις τους φέρνουν στο νου εικόνες από ντοκιμαντέρ του Ζακ Ιβ Κουστό. Και δεν το αρνούνται. Μεγάλωσαν μαζί του.
«Οπως ο Κουστό, συναντάμε όλους τους πρωτοπόρους του κόσμου για να σώσουμε τον πλανήτη. Είμαστε ένα πλοίο – εργαστήριο. Εχουμε μια σπουδαία ομάδα ειδικών για να βελτιώνουμε διαρκώς το πρότζεκτ. Και τα οκτώ άτομα του πληρώματος είμαστε από το Σεν Μαλό, τον τόπο των μεγάλων εξερευνητών. Η ιδέα γεννήθηκε πριν από έξι χρόνια και κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών τη δουλεύουμε μαζί με τον Victorien Erussard» λέει στα «ΝΕΑ» ο αρχηγός της αποστολής Jérôme Delafosse.
Κατά τον ελλιμενισμό του στην Αθήνα επί πέντε ημέρες, το πλήρωμα του «Energy Observer» θα κάνει επαφές μεταξύ άλλων και με πολιτικά πρόσωπα. Προτού ρίξουν άγκυρα στον Φλοίσβο, οι γάλλοι εξερευνητές περιπλανήθηκαν στο Αιγαίο και επισκέφτηκαν ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων η Τήλος. «Εκεί συναντηθήκαμε με τους αρμόδιους φορείς και μιλήσαμε για τους κλιματικούς πρόσφυγες. Η Τήλος είναι το απόλυτο παράδειγμα στην Ευρώπη με τέλειες συνθήκες για να αποκτήσετε ενεργειακή ανεξαρτησία! Και στη Σάμο κάναμε ενδιαφέρουσες κουβέντες με την ΜΚΟ Αρχιπέλαγος που κάνει μεγάλο έργο» μας ενημερώνει ο Ζερόμ.
Καλύτερο μέλλον. «Θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που εξερευνούμε τον πλανήτη. Παλιότερα εξερευνούσαμε για να κατακτήσουμε. Τώρα για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Θέλουμε να μοιραστούμε το όραμά μας: να εξαντλήσουμε την ενέργεια της φύσης δίχως να την καταχραστούμε ή να την καταστρέψουμε» αναφέρει ο Victorien Erussard, ιδρυτής και καπετάνιος του «Energy Observer».
Και οι δύο θυμίζουν τους μεγάλους θαλασσοπόρους παλαιάς κοπής που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας. Ακτιβιστές οικολόγοι, πολέμιοι της αποικιοκρατίας, κατακτητές των βυθών που πραγματώνουν ένα παιδικό όνειρο: την προστασία των ωκεανών. Επιμένουν πως η Μεσόγειος είναι ένας τόπος – όχημα για να μετρήσουμε την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Επιδιώκουν –επαναλαμβάνουν –μια οικολογική μετάβαση για έναν καλύτερο κόσμο, για μια νέα οικονομική ανάπτυξη. Μας ενημερώνουν πως έχουν ήδη επισκεφτεί οκτώ χώρες, έχουν κάνει 16 στάσεις, διανύοντας 7.072 μίλια. Εχουν ήδη ολοκληρώσει τον γύρο της Γαλλίας και σχεδόν της Μεσογείου. «Προτού φτάσουμε Ελλάδα ήμασταν Τυνησία, Κύπρο, Ισραήλ. Θα πάμε Ιταλία, Αλβανία, Μαυροβούνιο. Θέλουμε να κάνουμε τον γύρο του κόσμου. Το 2019 θα κάνουμε τον γύρο της Βόρειας Ευρώπης, το 2020 τον γύρο της Αμερικής, το 2021 τον γύρο της Ασίας και θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή. Στόχος του πλοίου είναι η απόλυτη αυτονομία. Δηλαδή να μην έχουμε κανένα κόστος» καταλήγει ο Ζερόμ.
50 άτομα. Η ομάδα του «Energy Observer» αποτελείται από 50 άτομα: μηχανικοί, ρεπόρτερ, πλοηγοί, όλοι παθιασμένοι σε μια από τις πιο σπουδαίες αποστολές του 21ου αιώνα. Ο Victorien προτού κρατήσει το τιμόνι του ήταν αξιωματικός εμπορικής ναυτιλίας. Ο Ζερόμ είχε καταμετρήσει 20.000 ώρες κάτω από τη θάλασσα, 800 καταδύσεις με καρχαρίες και δυο μυθιστορήματα. Υπήρξε για 23 χρόνια εξερευνητής των ωκεανών, φωτογράφος μεγάλων αποστολών και κινηματογραφιστής. Ολοι τους μοιάζουν να βαδίζουν στα χνάρια του Κουστό, που συνέβαλε τα μέγιστα στον τομέα του ντοκιμαντέρ καθώς υπήρξε πρωτοπόρος στις υποθαλάσσιες λήψεις μεταξύ άλλων με το ιστορικό ωκεανογραφικό «Καλυψώ». Σαν να ενστερνίζονται απόλυτα το δόγμα του «αν θες να μελετήσεις τα ψάρια, πρέπει κι εσύ ο ίδιος να γίνεις ψάρι».
Ετσι σε εικόνες θα αποτυπωθούν και οι συναντήσεις που θα κάνει το «Energy Observer» στο πλαίσιο της οικολογικής οδύσσειας ώστε να ολοκληρωθεί η σειρά ντοκιμαντέρ «Η οδύσσεια του μέλλοντος – L’Odyssée pour le futur», που θα μεταδώσει το Canal+ τον Οκτώβριο 2018, καθώς και της παραγωγής διαδικτυακής σειράς γύρω από συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες λύσεις ως απόδειξη εφαρμογής των 17 σκοπών βιώσιμης ανάπτυξης που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 2015.

Σκαρί του 1983

Ενα παλιό σκάφος μεταμορφώθηκε σε φουτουριστικό πλοίο

Το εντυπωσιακό σκάφος κατασκευάστηκε στον Καναδά το 1983 από τον αρχιτέκτονα πλοίων Nigel Irens υπό την επίβλεψη του Mike Birch. Το μέγα καταμαράν αρχικά είχε μήκος 24,38 μέτρα, ωστόσο επιμηκύνθηκε τέσσερις φορές και σήμερα φτάνει τα 30,5 μέτρα σε μήκος και τα 12,80 μέτρα σε πλάτος! Ενα παλιό σκάφος μεταμορφώθηκε σε φουτουριστικό πλοίο χάρη στον συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενός συστήματος παραγωγής υδρογόνου χωρίς άνθρακα, από το νερό της θάλασσας.