Μια μαμαδίστικη συνταγή για ένα νόστιμο καλοκαιρινό πιάτο, που απολαμβάνουμε τα καλοκαίρι, για φρέσκαλαδερά φασολάκια με πατάτες.Το μυστικό για την επιτυχία της συνταγής είναι να μην παραβράσουν τα φασολάκια, να κρατάνε λιγάκι. Δοκιμάζοντας τη σάλτσα μπορείτε να βουτήξετε και λίγο ψωμάκι.

Υλικά

1 κιλό φασολάκια φρέσκα

3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες

2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά

150 ml ελαιόλαδο

2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα φρέσκια τριμμένη

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κ.γλ. ντοματοπελτέ

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

1 δαφνόφυλλο

1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φασολάκια κόβοντας ελαφρά τα δυο άκρα και τα δύο πλαϊνά τους -αν τραβώντας έχουν σχοινάκια. Αν είναι πολύ μακριά τα κόβουμε στην μέση. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Επίσης, κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε μικρά καρέ και τις πατάτες κυδωνάτες. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα 3/4 από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.Προσθέτουμε τα φασολάκια και τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για πέντε – έξι λεπτά.Ρίχνουμε και το σκόρδο και τον ντοματοπελτέ, ανακατεύουμε και μετά από λίγο σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε τη δάφνη (προαιρετικά και λίγη κανέλα), την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και το νερό.Αφού πάρουν βράση τα φασολάκια χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο.Βράζουμε για 30 με 35 λεπτά περίπου, ελέγχοντας το φαγητό μας για να μην μείνει χωρίς υγρά, μέχρι να βράσουν αλλά να μην λιώσουν τα φασολάκια. Προς το τέλος ρίχνουμε και τον μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα ακόμη λεπτά, ώστε να εξατμιστούν τα νερά και να μείνει μια σαλτσούλα από λάδι και ντομάτα. Συνοδέψτε με φέτα και φρέσκο ψωμί.