Τις νέες ισορροπίες τους καλούνται να βρουν στο Κίνημα Αλλαγής, μετά από μια εβδομάδα ηχηρών διαφοροποιήσεων ανάμεσα στους εταίρους.
Με αφορμή τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκαν σε διαφορετικό μήκος κύματος στο βήμα της Ολομέλειας. Πλέον, με τους τόνους να έχουν πέσει, οι δυο τους και οι υπόλοιπες συνιστώσες του φορέα ψάχνουν ένα νέο modus vivendi – έτσι ώστε να μπορέσουν να συνυπάρχουν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη. Σε κάθε περίπτωση, βέβαιες είναι οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του φορέα. Το πραγματικό ερώτημα βρίσκεται στην πρόθεση: έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν όλοι μαζί;
Τις τελευταίες μέρες, βέβαια, πολλοί ήταν εκείνοι που υπερασπίστηκαν την ενότητα του χώρου. Στις μετριοπαθείς δηλώσεις και ανακοινώσεις του Γιώργου Καμίνη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Νίκου Ανδρουλάκη –οι οποίοι, αρχικά, βρέθηκαν θετικά διακείμενοι προς την συμφωνία- προστέθηκε και η ΔΗΜΑΡ. «Η ενότητα και ο πλουραλισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η ΔΗΜΑΡ, όπως συνέβαλε αποφασιστικά στη συσπείρωση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έτσι και τώρα θα προσπαθήσει να προστατεύσει τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Το μόνο ξεκάθαρο σε αυτήν την φάση είναι πως, όσον αφορά το Μακεδονικό, στην Χαριλάου Τρικούπη αποτιμούν θετικά την παρουσία της Γεννηματά στην Βουλή. Κρατώντας ήπια, αλλά κριτική στάση απέναντι στην συμφωνία για το όνομας της γείτονος χώρας κατάφερε, εξηγούν, να συσπειρώσει ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης και παράλληλα να εκφράσει τς πολίτες που ενοχλούνταν από τα «γκρίζα σημεία», όμως δεν τάσσονταν με τις ακραίες φωνές και το «άκριτο όχι» από πλευράς ΝΔ.
Στο ίδιο πλαίσιο, η επικεφαλής μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του PES, Σεργκέι Στάνισεφ. Από το βήμα της Βουλής, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αντέδρασε για τις «υποδείξεις» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για στήριξη της συμφωνίας: «Οι εκκλήσεις τους δεν πρέπει να αγνοούν τις τραυματικές εμπειρίες της χώρας μας και της περιοχής. Έχουν τους λόγους τους να χαίρονται για την επίτευξη συμφωνίας. Το περιεχόμενο της όμως, το κρίνουμε εμείς και ο Ελληνικός λαός και κανένας άλλος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η παρουσία της στις Βρυξέλλες έχει, μεταξύ άλλων, στόχο να εξηγήσει στους ευρωπαίους συμμάχους της την συγκεκριμένη στάση. Αύριο θα έχει συνάντηση και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.