Στα Σκόπια, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού στις Πρέσπες, η εσωτερική πολιτική κατάσταση φαινόταν αρκετά πιο ήρεμη από την αντίστοιχη ελληνική. Μία συγκέντρωση την οποία πραγματοποίησε το αντιπολιτευόμενο VMRO – DPMNE στο Μοναστήρι (Μπίτολα) δεν είχε μεγάλη αντανάκλαση, αν και οι διοργανωτές της μιλούσαν για 20.000 άτομα που έδωσαν το «παρών».
Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στις κινήσεις των επόμενων ημερών με σκοπό την κύρωση της συμφωνίας. Αν και ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ παραμένει αμετακίνητος ότι δεν πρόκειται να υπογράψει (κάτι που επανέλαβε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Σόφια), η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ σκοπεύει να προχωρήσει στα επόμενα βήματα το ταχύτερο δυνατό, διότι χωρίς κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή δεν μπορούν να σταλούν οι επιστολές της Αθήνας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ ενόψει των Συνόδων Κορυφής του Ιουνίου και του Ιουλίου αντιστοίχως.
Σήμερα, Δευτέρα, η κυβέρνηση Ζάεφ αναμένεται να επικυρώσει τον σχετικό νόμο επί της συμφωνίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να έλθει αυτός στη Βουλή. Η τυπική διαδικασία προβλέπει ότι ο νόμος θα πρέπει αρχικά να εισαχθεί για συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων. Πρόεδρος σε αυτήν είναι ο γνωστός μας από το παρελθόν, πρώην υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Γκρούεφσκι, Αντόνιο Μιλόσοσκι. Αν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Ζάεφ να επιλέξει τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δίνοντας στο σχετικό νομοσχέδιο τη «σημαία της ΕΕ» (EU flag), με την οποία προωθούνται προς ψήφιση νομοσχέδια για μεταρρυθμίσεις που έχουν σχέση με την ΕΕ.
Το πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι ένα νομοσχέδιο δεν χρειάζεται να περάσει από επιτροπές και εισάγεται απευθείας στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.