Τουρκικά και Σκοπιανό
Κλίμα μετριοπάθειας και έντονου προβληματισμού. Αυτό μου μετέφερε πως επικρατούσε ο άνθρωπός μου που παρακολούθησε το event που οργάνωσε οΝίκος Ανδρουλάκηςτο απόγευμα της Πέμπτης στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Εκεί ο ευρωβουλευτής, είχε την εκδήλωση με τίτλο «Εκλογές στην Τουρκία: Η επόμενη μέρα –Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα». Αν και στα πηγαδάκια όλοι μιλούσαν για τη συμφωνία με τα Σκόπια. Παρόντες οιΚώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης ΘεοχαρόπουλοςκαιΣπύρος Λυκούδης. Τίποτε δεν πρόδιδε τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την εν λόγω συμφωνία που έχει προκαλέσει σύννεφα στο ΚΙΝΑΛ. Να το πω πιο απλά. Δεν σημειώθηκε κάποια αψιμαχία, ενωτικό ήταν το κλίμα, άστε που όπως είπα όλοι πήγαν για άλλο λόγο. Ακούστηκαν δε και πολλά ενδιαφέροντα- η αλήθεια είναι πως η εκδήλωση έπεσε – σε κακό timing αφού τρέχανε οι εξελίξεις με το Μακεδονικό. ΟΝίκος Αλιβιζάτοςγια παράδειγμα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως η Τουρκία θα μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά σε απολυταρχικό κράτος με τη συνταγματική της αναθεώρηση. Ο δε άριστα πληροφορημένος για τη γείτονα, καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Αγκυρας Χρήστος Τεάζης, είπε πως όλοι στην Τουρκία συμφωνούν με το προεδρικό σύστημα όπως διαμορφώνεται σήμερα. Γενικά πάντως, ο Ανδρουλάκης το ψάχνει πολύ στα τουρκικά.
Αγορά κατά της συμφωνίας
Δεν φαίνεται πάντως να άρεσε σε όλους η συμφωνία για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ και ΕΒΕΠΒασίλης Κορκίδηςγια παράδειγμα, εξέδωσε χθες μια καυστική δήλωση, όπου ανάμεσα σε άλλα σημείωνε πως «από το κείμενο της Συμφωνίας των Πρωθυπουργών Ελλάδος – Σκοπίων, δεν επιβεβαιώνεται ότι θα υπάρξουν αμοιβαία οφέλη, τόσο στο οικονομικό όσο και στο γεωπολιτικό επίπεδο». Ρίχνει μάλιστα κι άλλες βόμβες για το πώς θα προσδιορίζεται η εντοπιότητα των μακεδονικών μας προϊόντων ή πώς θα ανασχεθεί η εκτεταμένη αιμορραγία ύψους 800 εκατ. ευρώ της διασυνοριακής κατανάλωσης από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ. O έμπειρος παίχτης της αγοράς, εκπροσωπώντας και όλες αυτές τις δυνάμεις, παρατηρεί ακόμη πως το χρονοδιάγραμμα απαιτεί αρκετό καιρό για τη διευθέτηση πολύ σημαντικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα είναι οι εμπορικές χρήσεις. Μάλιστα.
Οπως θα ξέρετε, είμαι fan της σημειολογίας. Παρατήρησα λοιπόν, πως κατά την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη, το Σάββατο στην Ολομέλεια για τη μομφή στην κυβέρνηση και ενώ στην αίθουσα ήταν σχεδόν όλη η ΚΟ της ΔΗΣΥ, ο Σταύρος στο τέλος εισέπραξε χειροκρότημα μόνον από δύο βουλευτές: τον Γιώργο Μαυρωτά και τον συνήθη ύποπτο Σπύρο Δανέλλη. Δύσκολοι καιροί για Το Ποτάμι.