Σε δύσβατα μονοπάτια εισήλθε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ στις Πρέσπες. Το πολιτικό κλίμα είναι ήδη τεταμένο, πέρα από τα συνήθη μιας πολιτικής σύγκρουσης, και ο διχασμός είναι εντονότατος σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου. Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησής του, αλλά και την «αύρα» που θεωρεί ότι συνοδεύει τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Οι αντιδράσεις για τα «τετελεσμένα» που δημιουργεί ο συμβιβασμός με τον Ζόραν Ζάεφ σε όνομα, εθνικότητα και γλώσσα των γειτόνων κλιμακώνονται από πολλές πλευρές, ενώ το δημοσκοπικό τοπίο είναι αρκετά αρνητικό. Παράλληλα, διαμορφώνεται και μια ατμόσφαιρα μαζικής καταγγελίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που εξήλθε λαβωμένη από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή μετά την υπερψήφιση της πρότασης της ΝΔ από τον Δημήτρη Καμμένο και τη διαγραφή του από τον Πάνο Καμμένο.
Αρνητικοί 7 στους 10. Στη σκιά των διθυραμβικών σχολίων από τον διεθνή παράγοντα για τη συμφωνία των Πρεσπών και των θετικών αναφορών από πληθώρα διεθνών ΜΜΕ, ο Τσίπρας προσπαθεί να διαχειριστεί μια πολύ σύνθετη πολιτικά κατάσταση στο εσωτερικό. Εξάλλου, όπως φάνηκε χθες και από τη συγκέντρωση στο Πισοδέρι, αλλά και το Σάββατο στο Σύνταγμα, καταγράφονται αντιδράσεις σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Και αυτό διότι, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι επιτεύχθηκε ιστορικός συμβιβασμός με την ΠΓΔΜ, το 73,2% των πολιτών –με βάση και δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύτηκε χθες στο «Πρώτο Θέμα» –διαφωνεί με τη χρήση του ονόματος Μακεδονία και το 68,3% τάσσεται κατά της συμφωνίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι αρνητικοί για τη συμφωνία είναι και οι μισοί ψηφοφόροι (49%) του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κυβερνών κόμμα καταγράφει μονοψήφια ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα (9,1% έναντι 27% της ΝΔ σε Μακεδονία και Θράκη).
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκλεισε πολιτικά ρήγματα, αλλά αναδεικνύεται μια ιδιαίτερα προβληματική συγκυρία για τον Τσίπρα που καλείται να κινηθεί σε πολιτικό ναρκοπέδιο από εδώ και πέρα. Και αυτό διότι η πολιτική και κοινωνική πίεση θα εντείνεται με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως φάνηκε και από τη στάση της αντιπολίτευσης και ειδικά της ΝΔ που έκανε χθες λόγο για «θλιβερή και ντροπιαστική μέρα για την Ελλάδα». «Δεν υπάρχουν αυταπάτες, ο Τσίπρας τούς βάφτισε Μακεδόνες…» σχολίασε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά. Οπως επισημαίνει σύσσωμη η αντιπολίτευση, ο Πρωθυπουργός κατάφερε με τους χειρισμούς του να ενισχύσει τον διχασμό, καθώς δεν επιδιώχθηκε η μέγιστη δυνατή εθνική συναίνεση, και ταυτόχρονα να έχει απέναντί του το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Επικοινωνιακή αντεπίθεση. Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιπαρέρχονται αυτή την κριτική και προτάσσεται το επιχείρημα του Τσίπρα χθες στις Πρέσπες, ότι η συμφωνία είναι «πατριωτική» και μπαίνουν τα θεμέλια για μια νέα πορεία. Γι’ αυτό και επιμένουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο, όπου κυριαρχεί η εκτίμηση περί στρατηγικής ήττας της ΝΔ, ότι υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες στη συμφωνία και δεν απεμπολήθηκαν οι εθνικές θέσεις. Με αυτή την οπτική, ο Πρωθυπουργός στρέφει την προσοχή του στην αλλαγή του κλίματος και στη μετατόπιση της δημόσιας συζήτησης, ακόμα και αντιπαράθεσης, από τη συμφωνία των Πρεσπών στην οικονομία. Ηδη, από χθες ξεκίνησε η επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο εκτός από τα θετικά σημεία της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ αναδεικνύει ως ορόσημο την 21η Αυγούστου, ημέρα εξόδου από το Μνημόνιο. «Μετά τις επιτυχίες των μεταρρυθμίσεων θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις για τους αδύνατους της κοινωνίας» είναι η ενδεικτική αναφορά και στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη γερμανική «Die Welt».
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει σε πολιτικά κέρδη από μια παρατεταμένη αναταραχή στην Κεντροαριστερά με επίκεντρο και τη συμφωνία των Πρεσπών, την ίδια στιγμή που ουδείς δύναται να εκτιμήσει πώς θα εξελιχθεί η μεγάλη εσωκομματική αναταραχή στους ΑΝΕΛ, για τους οποίους πολλοί λένε ότι η συνεργασία πρέπει να λάβει τέλος και να αναζητηθούν από την παρούσα Βουλή άλλοι βουλευτές να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.