Σε περίπτωση κάποιας πάθησης ή της χρήσης φαρμάκων θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον παθολόγο, ο οποίος θα μας δώσει λύσεις ή ακόμη θα μας ενημερώσει για τις παρενέργειες που μπορούν να έχουν στην οδήγηση και τα αντανακλαστικά μας, οι χρόνιες λήψεις φαρμάκων ή ακόμη και οι έκτακτες πχ από μια ίωση
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η χρήση φαρμάκων είναι ικανή να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες στους οδηγούς, όπως μείωση των αντανακλαστικών, ζαλάδες και υπνηλία. Υπολογίζεται ότι περίπου για το 25% των τροχαίων ατυχημάτων συνευθύνεται η λήψη ορισμένων φαρμάκων, ακόμη και τον πιο …αθώων που μπορεί να πιστεύουμε ότι είναι όπως αντιβιοτικά για μια πολυήμερη γρίπη κ.α.
Yπάρχουν αρκετές κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζουν αρνητικά τις ικανότητες οδήγησης. Τα ηρεμιστικά φάρμακα (αγχολυτικά), τα αντιεπιληπτικά, τα νευροληπτικά, , επηρεάζουν την ψυχοκινητική λειτουργία του ανθρώπου και μειώνουν τον χρόνο αντίδρασης ενός οδηγού (τα αντανακλαστικά).
Τα αντιισταμινικά είναι μια μεγάλη κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως για διάφορες παθήσεις, όπως το κρυολόγημα και πολλές μορφές αλλεργίας. Κάποια από αυτά τα φάρμακα προκαλούν μειωμένες οδηγικές ικανότητες
Ακόμη και κάποια φάρμακα όπως τα αντιβηχικά, τα αντιεμετικά ή και τα αντιδιαρροϊκά – που αρκετοί τα θεωρούν «αθώα» – μπορούν να φέρουν σε καταστολή τον ανθρώπινο οργανισμό, με πιο βασική επίδραση τη μείωση των αντανακλαστικών του.