Ο γιος σας που έχει μπει στην εφηβεία μοιάζει κάποιες φορές να έχει έρθει από άλλο πλανήτη, και το γεγονός σας έχει αγχώσει τόσο, που δεν ξέρετε πλέον τι να κάνετε; Ηρεμήστε και συνειδητοποιείστε ότι το παιδί πλέον αρχίζει να μεγαλώνει, και ενδεχομένως στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τον εαυτό τουκαι να οροθετήσει την ταυτότητά τουνα λειτουργήσει με προβληματικό τρόπο, ωστόσο συνεχίζει να χρειάζεται την καθοδήγηση του γονιού, ο οποίοςθα πρέπει να τον στηρίξει.Πως λοιπόν θα διατηρήσετε την εμπιστοσύνη του έφηβου γιου σας;
Για αρχή, κατανοήστε ότι πλέον δεν θα αποφασίζετε μόνον εσείς για εκείνον. Αφήστε τον να πειραματιστεί σε ρόλο ενηλίκου, να κάνει τις δικές του επιλογές και να μάθει από τα λάθη του. Εννοείται πως θα τον έχετε υπό διακριτική παρακολούθηση.
Μην πάρετε προσωπικά μία τυχόν απόρριψη από το παιδί σας την εν λόγω περίοδο. Αμφισβητώντας την εξουσία σας διαφοροποιείται από εσάς. Δεχτείτε την κριτική του και το ότι θα σας απομυθοποιήσει στην προσπάθειά του να ανακαλύψει ποιος είναι.
Ο διάλογος με τον έφηβο γιο πρέπει να στηρίζεται στην αγάπη και στην αποδοχή. Μην τον αμφισβητείτε ως προσωπικότητα του αλλά εστιάστε στις τυχόν λάθος συμπεριφορές του και δώστε του τη δυνατότητα να τις διορθώσει.
Δείξτε του ότι είστε πάντα διαθέσιμοι για εκείνον. Βρείτε χρόνο να τα λέτε πιο χαλαρά. Για παράδειγμαο πατέρας μπορεί να πάει μαζί του για μπάσκετ. Θυμηθείτε ιστορίες από τα παιδικά σας χρόνια ή τις δύσκολες στιγμές που περάσατε ως έφηβος και πως τις αντιμετωπίσατε, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως αφορμή για να σας μιλήσει για καταστάσεις που εκείνος βίωσε.
Δείξτε στο παιδί ότι νοιάζεστε για εκείνον, τηλεφωνήστε του, ακόμη κι αν σας έχει μιλήσει απότομα.Οταν μιλάτε μαζί του να εκφράζετε τα συναισθήματα σας και να αφήνετε και εκείνον να δείξει τα δικά του, ακόμη και αν κάποια φορά αντιδράει με θυμό.
Οταν προκύπτουν προβλήματα και συγκρούσεις σε κάποια θέματα διατηρήστε την ψυχραιμία σας και συζητήστε μαζί του ήρεμα. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τι συμβαίνει και αναζητήστε μαζί του λύσεις που θα ικανοποιούν αμφότερους.Το κήρυγμα και η ανάκριση κάνουν τον έφηβο να βαριέται και να αντιδρά μόνο και μόνο για να σας πάει κόντρα.
Δείξτε του ότι τον εμπιστεύεστε αλλά ταυτόχρονα εξηγήστε του ότι οφείλετε να τον προφυλάσσεται, καθώς όντας ανήλικος κάποια θέματα ίσως να δυσκολευτεί να τα διαχειριστεί μόνος του. Αναπροσαρμόστε όρια και συμφωνίες και αφήστε κάποιους τομείς χαλαρούς, όπως το χτένισμα ή το ντύσιμο.
Μην απορρίψετε τους φίλους του ακόμα και αν δεν τους εγκρίνετε. Βρείτε έναν έμμεσο τρόπο να του δώσετε να καταλάβει ότι μάλλον δεν του κάνει καλό η παρέα τους.
Μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε πρότυπο συμπεριφοράς για τα παιδιά σας. Συνδυάζοντας την αγάπη και το αυθεντικό ενδιαφέρον σας για αυτά θα εξασφαλίσετε την εμπιστοσύνη τους και θα παραμείνετε οι άνθρωποι στους οποίους θα απευθυνθούν, προκειμένου να μιλήσουν για τυχόν «αδιέξοδα» που ίσως αντιμετωπίσουν.