Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, στον απόηχο της συμφωνίας για το Σκοπιανό και με φόντο τις δηλώσεις του Δημήτρη Καμμένου περί «ανταλλαγμάτων». Τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, λόγω και της πολιτικής κατάστασης στη Γερμανία, υποδεικνύουν «μισή» λύση για το χρέος, αν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει πως μέχρι την τελευταία στιγμή θα αλλάξουν οι ισορροπίες και οι τελικές αποφάσεις θα είναι καλύτερες.
«Οι Γερμανοί εμφανίζονται εξόχως φειδωλοί» στα μέτρα για το χρέος, αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών συμπληρώνοντας την καθοριστική παράμετρο της αντίδρασης των αγορών την επομένη της όποιας συμφωνίας. Μέχρι σήμερα πάντως οι αγορές τηρούν στάση αναμονής χωρίς εξάρσεις αλλά και χωρίς η απόδοση των ομολόγων (σταθεροποιητικές κινήσεις πέριξ του 4,5% για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο) να υποδεικνύει προσδοκίες δραστικών λύσεων. Σε χθεσινή ανάλυσή της η Eurasia επισημαίνει ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει η πεποίθηση ότι το Βερολίνο απλά θέλει να κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο για άλλα 5 χρόνια αναβάλλοντας την πραγματική συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για το επόμενο γερμανικό κοινοβούλιο και να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση αρκετή ρευστότητα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποια κρίση έως τότε. Κατά την ανάλυση της Eurasia, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα δοθούν στην Ελλάδα θα είναι μέτρια και το συνολικό αποτέλεσμα αυτών των μέτρων θα κρατήσει την Ελλάδα έξω από τις αγορές για την επόμενη δεκαετία περίπου. Το «όπλο» δεν θα είναι άλλο από ένα αυξημένο μαξιλάρι ασφαλείας. H Barclays την ίδια ώρα σε δική της έκθεση θέτει το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να επιβιώσει από πιθανές αναταραχές στις αγορές, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι η οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους αποφασιστεί τελικά θα εξαρτάται από την εφαρμογή πολιτικών και θα γίνεται σταδιακά στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.
Ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες πως «οι υπουργοί Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει οπωσδήποτε την Πέμπτη να αποφασίσουν πακέτο σημαντικών μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» ενώ σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή τονίζει ότι θα υπάρξουν μέτρα για το χρέος με μελλοντικές δεσμεύσεις πολιτικής. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup που ανάρτησε στο Twitter ο πρόεδρος του συμβουλίου Μάριο Σεντένο το ελληνικό ζήτημα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Πέμπτης.
Η τέταρτη αξιολόγηση. Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να προηγηθεί συνεδρίαση του EuroWorking Group με αντικείμενο την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι από τη λίστα των 88 προαπαιτουμένων, ένα – δυο θέματα τεχνικού χαρακτήρα θα παραμένουν ανοιχτά έως και τη συνεδρίαση του συμβουλίου, σημειώνοντας όμως ότι δεν αναμένεται να δημιουργήσουν πρόβλημα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων και τη σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης από τους δανειστές πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη, Εφης Αχτσιόγλου και Δημήτρη Λιάκου.
Η εποπτεία. Την Πέμπτη άλλωστε αναμένεται να σφραγιστεί και το ακριβές πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας με τριμηνιαίες αξιολογήσεις στη βάση ενός πλαισίου δεσμεύσεων δέκα σημείων για ένα διάστημα τουλάχιστον 2-3 ετών. Εξέχουσα θέση στο μεταμνημονιακό πλαίσιο θα κατέχει σύμφωνα με πληροφορίες η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε δραστική αύξηση του κατώτατου μισθού, παρά μόνο σε προσαρμογές τις οποίες «αντέχουν» οι ανάγκες διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η ρήτρα μη αναστροφής ουσιαστικών μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.