Παρακολουθούμε, όντως, το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου; Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος αν τελικά το Ποτάμι θα αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής. Ο Σταύρος Θεοδωράκης προανήγγειλε την σύγκληση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) την 1η Ιουλίου, όπου θα ληφθεί και η τελική απόφαση. Τι λένε, όμως, τα στελέχη; Στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη της Σεβαστουπόλεως, όπου συμμετείχαν περίπου 40 συνεργάτες, στελέχη που συμμετέχουν οργανωτικά στο Κίνημα Αλλαγής και βουλευτές, ακούστηκαν τα πάντα -εισηγήσεις για αποχώρηση, αλλά και πολλές φωνές υπέρ της παραμονής, παρά τα προβλήματα.
Γιατί, όντως, πρόβλημα στις σχέσεις του Θεοδωράκη με την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής υπάρχει και έγινε σαφές στην διαχείριση της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Το θέμα που τίθεται, ωστόσο, ξεπερνάει αυτή καθαυτή την συμφωνία, καθώς στο Ποτάμι κάνουν λόγο για ζητήματα ευρύτερης λειτουργίας, θεωρώντας πως η Γεννηματά αποφασίζει μόνη της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αντίθετη άποψη των συνιδρυτών του νέου φορέα. «Θα μείνουμε μόνο αν αυτή η ένωση δυνάμεων εγγυάται τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που θέλουμε. Φοβούμαι όμως ότι οι τελευταίες αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα αλλά και ο τρόπος που λαμβάνονται κινούνται στον αντίποδα της κοινής μας δέσμευσης – όλων μας, και της Φώφης Γεννηματά – ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι ένα ΠΑΣΟΚ plus», ανέφερε ο Θεοδωράκης σε συνέντευξή του (iefimerida).
Από την Χαριλάου Τρικούπη εκπέμπουν μήνυμα κανονικότητας. Προχωρούν, δηλαδή, ως έχουν με τις εκλογές της Κυριακής για τις τοπικές οργανώσεις και την εκδήλωση της Δευτέρας, με θέμα τις επενδύσεις και την οικονομία. Από την πρώτη στιγμή, έχουν τονίσει πως η Γεννηματά, η οποία εξελέγη επικεφαλής, έχει τον τελευταίο λόγο σε ζητήματα κεντρικής πολιτικής.
Στις Βρυξέλλες, Φώφη Γεννηματά και Σεργκέι Στάνισεφ συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Η Γεννηματά ξεκαθάρισε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) πως «δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία» του για την συμφωνία επί του Ονοματολογικού. Επεσήμανε πως το θέμα της εθνικότητας, της γλώσσας και η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ πριν την συνταγματική αναθεώρηση «συντηρούν τα προβλήματα και δεν οδηγούν σε ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση». Εκείνος από την πλευρά του, τόνισε πως η τωρινή συγκυρία, με την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ στην γείτονα χώρα, είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος. «Υπάρχει κυβερνητικός εταίρος» για να στηρίξει την συμφωνία, απάντησε εκείνη, σχολιάζοντας πως δεν είναι υπέρ μιας «συμφωνίας-βιτρίνας». Με τον πρόεδρο του PES φαίνεται πως συμφωνεί και η Σοσιαλιστική Διεθνής υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, η οποία σε ανακοίνωσή της «καλωσορίζει την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων (…) παρά τις δεδομένες δυσκολίες».