Πιο εύκολο κούρεμα ομολόγων για τους ιδιώτες επενδυτές και δραστικό περιορισμό των κόκκινων δανείων των τραπεζών, ώστε αυτά να μην ξεπερνούν το 5% του συνόλου, θέλουν να περάσουν Γερμανία και Γαλλία στην ευρωζώνη και σε ολόκληρη την ΕΕ.
Πρόκειται για κοινό μέτωπο Μέρκελ και Μακρόν ενόψει του σημερινού Eurogroup αλλά και της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 29 Ιουνίου με δύο κύριους στόχους. Ο πρώτος είναι να μπορούν οι κυβερνήσεις να βγάζουν στο περιθώριο επενδυτές μειοψηφίας, οι οποίοι αντιτίθενται σε σχέδια αναδιάρθρωσης χρέους –ώστε ουσιαστικά να τους αγνοούν εάν έλθει εκείνη η ώρα.
Ο δεύτερος είναι να μειωθούν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που αναμένεται ότι θα αποτελέσει πολύ μεγάλη πρόκληση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία. Στη χώρα μας τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν το 44%, στην Κύπρο ανέρχονται σε σχεδόν 39% και στην Ιταλία ξεπερνούν το 11%. Η Ιταλία έχει κάνει προσπάθειες για να μειώσει τα κόκκινα δάνεια στο ποσοστό αυτό, αλλά τώρα Βερολίνο και Παρίσι επιθυμούν να επιταχυνθεί κι άλλο η διαδικασία. Μεγάλες πωλήσεις κόκκινων δανείων σημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι τράπεζες που τα έχουν τα πωλούν με μεγάλη χασούρα. Στη Γερμανία και τη Γαλλία το ποσοστό αυτό κατά μέσο όρο είναι κάτω από 5%, αν και ορισμένες μεμονωμένες τράπεζες το ξεπερνούν.
Οι κινήσεις αυτές αναμένεται ότι θα προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω των νέων κανονισμών για τη μείωση των κόκκινων δανείων, που είναι εκτός από οικονομικό και ευαίσθητα πολιτικό θέμα. Ουσιαστικά για να μειώσουν οι τράπεζες την έκθεσή τους θα χρειαστεί να πουλήσουν μαζικά σε ξένα funds μεγάλες ποσότητες τέτοιων δανείων, όπως έκανε πρόσφατα η Ιταλία.
Οσον αφορά τα κρατικά ομόλογα και τη δυνατότητα πιο εύκολου κουρέματός τους, η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν ουσιαστικά να αλλάξουν τους όρους που αποδέχεται ένας ιδιώτης επενδυτής όταν αγοράζει ένα τέτοιο ομόλογο.
Πρόκειται ουσιαστικά για τις λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses ή CACs), οι οποίες συνοδεύουν τις εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη από το 2013 και μετά, όταν η κρίση χρέους βρισκόταν στο απόγειό της. Οπως σημειώνει το Reuters, σήμερα υπάρχουν διαφορετικά CACs για διαφορετικούς τύπους ομολόγων. Στόχος είναι αυτά να ενοποιηθούν ώστε η απόφαση αναδιάρθρωσης χρέους να γίνεται πιο εύκολη για τις κυβερνήσεις.
Επίσης, το Reuters αναφέρει πως Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν και για τους όρους με τους οποίους θα παρεμβαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Για να χορηγηθεί βοήθεια σε μια χώρα από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης ESM, το εν λόγω ταμείο θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε στοιχεία που να δείχνουν εάν το χρέος είναι διατηρήσιμο ή εάν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση.
Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στον κόσμο έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα το 2012. Κούρεμα επενδυτών αλλά μικρότερης κλίμακας έγινε επίσης στην Κύπρο το 2013.