Το θαλασσινό, αλμυρό, νερό λένε ότι βοηθά στην επούλωση των πληγών. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι εκείνες τις καλοκαιρινές ημέρες που ο ήλιος κρύβεται πίσω από τα σύννεφα το αντηλιακό είναι άχρηστο.
Οι ειδικοί πάλι έχουν αντίθετη γνώμη, υποστηρίζοντας ότι οφείλουμε να φιλτράρουμε τους μύθους τους καλοκαιριού ώστε να μην αντιμετωπίσουμε απρόοπτες καταστάσεις κατά τις διακοπές μας.
«Το θαλασσινό νερό της παραλίας είναι πιθανόν να προκαλέσει μόλυνση στην πληγή, παρά την εσφαλμένη εντύπωση που έχουν ορισμένοι ότι βοηθά στην επούλωσή της. O κίνδυνος αυτός οφείλεται στα βακτήρια ή μικρόβια που ενδεχομένως να περιέχει το νερό» σημειώνει η διευθύντρια Οικογενειακής Ιατρικής της Σχολής Baylor στο Χιούστον των ΗΠΑ, Isabel Valdez.
Γι’ αυτό και οι ειδικοί επιμένουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση των πληγών ή των κοψιμάτων στο δέρμα είναι το πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι. «Εάν δε η πληγή γίνει ερυθρή, η περιοχή πρηστεί ή νιώσετε έντονο κάψιμο, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν γιατρό» συνιστά η ειδικός.
Σύμφωνα δε με την ίδια, ένας ακόμη κοινός καλοκαιρινός μύθος είναι ότι τις συννεφιασμένες ημέρες δεν χρειάζεται να λαμβάνει κανείς μέτρα προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
«Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε εντατικά αντηλιακό ακόμη και αυτές τις ημέρες, καθώς το δέρμα εκτίθεται ούτως ή άλλως σε UV ακτινοβολία. Είναι δε σημαντικό το αντηλιακό να έχει SPF δείκτη προστασίας 30 και άνω».
Εξίσου σημαντικό όμως είναι να επαναλαμβάνει κανείς τη χρήση αντηλιακού εντός της ημέρας, κανόνας που γίνεται ιδιαίτερα αυστηρός για εκείνους που κολυμπούν (είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα) και για όσους αντιμετωπίζουν έντονη εφίδρωση.
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ. Οι υψηλές θερμοκρασίες – ιδίως δε όταν απολαμβάνουμε τον καλοκαιρινό ήλιο σε μια παραλία κολυμπώντας και παίζοντας καλοκαιρινά αθλήματα – είναι ο κίνδυνος της αφυδάτωσης. Συνεπώς, οφείλουμε να θυμόμαστε ότι ο οργανισμός μας «διψάει».
Πάραυτα, δεν ξεδιψούν με την ίδια αποτελεσματικότητα τον οργανισμό όλα τα κρύα ροφήματα – ιδίως δε τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προσφέρουν δροσιά, όχι όμως και την απαραίτητη ενυδάτωση.
Μάλιστα, το αλκοόλ και η καφεΐνη φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. «Είναι δυνατόν να προκαλέσουν αφυδάτωση, επειδή είναι διουρητικά, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αποβολή των απαραίτητων υγρών από τον οργανισμό» τονίζει η Valdez.
Υπό τα δεδομένα αυτά, η κατανάλωση νερού είναι η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης για τους λουομένους. Ομως πόσα ποτήρια νερού πρέπει να καταναλώνουμε; Ο γενικός κανόνας που καλό είναι να ακολουθούμε είναι: Νερό πίνουμε όταν διψάμε. Οι ειδικοί δε προσθέτουν ότι οφείλουμε να υπακούμε στα μηνύματα που στέλνει ο οργανισμός μας – εν προκειμένω της δίψας – χωρίς καθυστερήσεις.
Εναλλακτικά μπορούμε να αναπληρώσουμε τις ανάγκες μας σε υγρά τρώγοντας πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε νερό μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.
ΕΜΦΑΣΗ. Και συμπληρώνουν ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών και των ηλικιωμένων. Μία ακόμη αγωνία που μας «στοιχειώνει» κατά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι οι στομαχικές κράμπες την ώρα της κολύμβησης και μετά το φαγητό. «Είναι γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, ιδίως εάν μετά το μεσημεριανό επιδοθεί κανείς σε καλοκαιρινά σπορ, όπως είναι το κολύμπι» επιβεβαιώνει η Valdez.
Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία της πέψης απαιτεί να μεταφερθεί μεγάλη ποσότητα αίματος στο πεπτικό σύστημα και άρα να λείψει από τα άλλα όργανα του σώματος.
Σε κάθε περίπτωση, είναι εντούτοις υπερβολικό να θεωρεί κανείς ότι έπειτα από ένα ελαφρύ γεύμα ή την κατανάλωση ενός σάντουιτς δεν μπορεί να δροσιστεί στη θάλασσα. Σημασία έχει να αποφεύγονται οι υπερβολές – τόσο στην κατανάλωση φαγητού όσο και στην άσκηση που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.