Ο μικρός γιος σας σας ρώτησε προχθές «τι είναι το σεξ;» και «πως δημιουργούνται τα παιδιά;» και καθώς ζοριστήκατε ελαφρώς, αλλάξετε συζήτηση, κοιτώντας με νόημα τη σύζυγό σας.Αλλαξαν οι καιροί και τα ήθη από τότε που μεγαλώνετε στην μικρή κωμόπολη της επαρχίας, και που δεν μπορούσατε να διανοηθείτε ότι θα απευθύνατε ανάλογο ερώτημα στον πατέρα σας όντας και μεγαλύτερος σε ηλικία από τον γιο σας. Σήμερα τα παιδιά βομβαρδίζονται με εικόνες αλλά και συμπεριφορές σεξουαλικού περιεχομένου -μέσα από την τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα περιοδικά, τη μουσική -, πολύ νωρίτερα, σε σχέση με τη δεκαετία του ’80 και του ’90.
Αφού λοιπόν θα πρέπει να μιλήσετε στο παιδί για αυτή την τόσο σημαντική για την ζωή τους λειτουργία, και η συζήτηση που θα κάνετε μαζί τους θα τα επηρεάσει κατά τη μελλοντική προσέγγιση του σεξ, πάρτε το απόφαση όσο πιο νωρίς γίνεται και τολμήστε το. Εννοείται πως η μορφή της όποιας απάντησης εξαρτάται από την ηλικία του ερωτώμενου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κουβέντες για το σεξ με τα παιδιά σας πρέπει να προετοιμάζονται από πολύ μικρή ηλικία, υπό την έννοια ότι τα παιδιά θα πρέπει από αρκετά νωρίς να μάθουν το σώμα τους και στη συνέχεια να το αγαπήσουν. Για να γίνει αυτό έχει σημασία για παράδειγμα από όταν είναι στην προσχολική ηλικία να αναφέρεστε στα διάφορα σημεία του σώματός τους, με το σωστό όνομά τους, και όχι βαφτίζοντάς τα με διάφορα υποκοριστικά. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε όταν αναφέρεστε στο γεννητικό τους σύστημα.
Μεταξύ 6 και 10 ετών μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά πάντα με απλή και κατανοητή γλώσσαγια τα γυναικεία και τα ανδρικά σημεία του σώματος, και να τους εξηγήσετε πώς μεγαλώνουν τα μωρά μέσα στην κοιλιά, τα συναισθήματα αγάπης που δένουν το εκάστοτε ζευγάρι, αλλά και για τη σεξουαλική παρενόχληση και το ότι δεν πρέπει κανείς να αγγίζει το σώμα τους.
Για παράδειγμα στην ερώτηση «πως γίνονται τα παιδιά», μπορείτε να δώσετε την απάντηση ότι ο άνδρας έχει αναπαραγωγικά κύτταρα που τα λένε σπερματοζωάρια και η γυναίκα έχει αναπαραγωγικά κύτταρα που τα λένε ωάρια και όταν το σπερματοζωάριο ενωθεί με το ωάριο τότε δημιουργείται το παιδί.
Στη συνέχεια και πάντα σταδιακά μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά και για τις αλλαγές του σώματός τους στην προ-εφηβεία και στην εφηβεία καθώς και τις συναισθηματικές αλλαγές, και κατόπιν γιατα πρώτα ραντεβού που θα βγουν, αλλά και το σεξ -εφόσον σας ρωτήσουν ευθέως-, καθώς καιγια τα μεταδιδόμενα νοσήματα και την σημασία της προφύλαξης από την πρώτη φορά, που θα γίνει ότανθα είναι έτοιμα, και πάντα χωρίς να πιέζονται.
Σημειώστε ότι με βάση έρευνες η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καθυστερεί και για τα δυο φύλα την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, ενώ αυξάνει την πιθανότητα χρήσης αντισύλληψης.