Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβεία βλάπτει σοβαρά την υγεία των οστών, με τις έφηβες να αντιμετωπίζουν κατά την ενήλικη ζωή τους σοβαρό κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης και καταγμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ειδικότερα, η μελέτη έβαλε στο μικροσκόπιο νεαρές φοιτήτριες, οι οποίες, όπως ανέφεραν, έκαναν ευκαιριακή, άμετρη κατανάλωση αλκοόλ στο Λύκειο και κατά το πρώτο έτος του Πανεπιστημίου. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι συνήθιζαν να καταναλώνουν 4 – 5 αλκοολούχα ποτά σε διάστημα μόλις δύο ωρών, κατά μέσο όρο μία με δύο φορές το μήνα.
«Ανακαλύψαμε ότι εκείνες που έπιναν συχνότερα αλκοόλ, δεν είχαν τόσο καλή οστική υγεία συγκριτικά με όσες κατανάλωναν λιγότερο αλκοόλ ως μαθήτριες. Διαπιστώσαμε ότι η επίδραση παρέμενε ακόμη και όταν λάβαμε υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία των οστών» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Joseph LaBrie, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount του Λος Αντζελες.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η οστική μάζα των γυναικών φθάνει στη μέγιστη πυκνότητα στην ηλικία μεταξύ 20 και 25, ενώ έπειτα σταδιακά μειώνεται. Συνεπώς, οτιδήποτε ανακόπτει την ανάπτυξη των οστών πριν από αυτή την ηλικία μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερη οστική πυκνότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
Για τη διενέργεια της μελέτης οι επιστήμονες εξέτασαν 87 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 20 ετών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε μέτρηση οστικής πυκνότητας. Από αυτές οι 18 παραδέχτηκαν ότι έχουν υπάρξει επιρρεπείς στην κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των οστών, όπως το βάρος, η σωματική δραστηριότητα και η χρήση αντισυλληπτικών.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι γυναίκες που έκαναν τακτικά ευκαιριακή, άμετρη κατανάλωση αλκοόλ είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη. Γιατί; Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, εξηγούν οι επιστήμονες, προκαλεί μείωση της οστικής πυκνότητας για μια σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων η κακή απορρόφηση ασβεστίου και βιταμίνης D – γνωστής και ως βιταμίνης του ήλιου που «χτίζει» τα οστά.
Επιπλέον, το αλκοόλ δρα αρνητικά, μειώνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων που είναι εξίσου σημαντικά στην ανάπτυξη των οστών – ιδίως της σπονδυλικής στήλης. Σημειώνεται ότι οι ερευνητές, παρ’ όλο που δεν εξέτασαν τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στην οστική πυκνότητα των ανδρών, εικάζουν ότι τα ευρήματα θα είναι παρόμοια και στα δύο φύλα.