Θα πιστεύατε ποτέ ότι ένα video game θα μπορούσε να φέρει στην Ελλάδα περισσότερο τουρισμό από 10 «Mamma Mia!» και 20 «Μαντολίνα του λοχαγού Κορέλι» μαζί; Κι όμως, από τη στιγμή που η σειρά παιχνιδιών «Assassin’s Creed», που έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατ. αντίτυπα, έχει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο και έχει επεκταθεί σε μυθιστορήματα, κόμικς και ταινίες, αποφάσισε να ασχοληθεί με την αρχαία Ελλάδα, αυτό ακριβώς θα συμβεί! Το «Assassin’s Creed Odyssey» είναι το τελευταίο παιχνίδι της σειράς που μετράει 11 χρόνια ζωής, το οποίο ύστερα από τρία χρόνια δουλειάς θα κυκλοφορήσει στις 5 Οκτωβρίου. Η Οδύσσεια του τίτλου του δεν έχει να κάνει με το ομηρικό έπος, αλλά αναφέρεται στο μεγάλο ταξίδι του ήρωα για να ενώσει ξανά την οικογένειά του, με φόντο τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Ναι, η δράση εκτυλίσσεται στο 431 π.Χ., πρώτο έτος της μεγάλης διαμάχης, ανάμεσα στη Δηλιακή Συμμαχία (υπό την ηγεσία της Αθήνας) και την Πελοποννησιακή Συμμαχία (υπό την ηγεσία της Σπάρτης) και ο παίκτης υποδύεται έναν σπαρτιάτη μισθοφόρο, που αναλαμβάνει αποστολές σε όλη την Ελλάδα, σε στεριά και θάλασσα. Για πρώτη φορά σε παιχνίδι «Assassin’s Creed» ο παίκτης θα μπορεί να επιλέξει το φύλο του χαρακτήρα του και να παίξει ως Αλέξιος ή Κασσάνδρα –το όνομα του ήρωα, που εμφανίστηκε πολλούς αιώνες αργότερα, είναι μία από τις αρκετές ιστορικές ανακρίβειες του παιχνιδιού, όπως και το «μαλάκα» που ακούμε να λέει η Κασσάνδρα σε ένα από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο YouTube.
Η ιστορική ακρίβεια όμως δεν είναι το ζητούμενο, καθώς το παιχνίδι έχει ενσωματώσει και μυθολογικά στοιχεία –σε ένα από τα προωθητικά βίντεο εμφανίζεται και ο Μινώταυρος! Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι δημιουργοί του δεν έχουν συνεργαστεί με ιστορικούς, ή δεν έχουν κάνει τη δική τους έρευνα. Αλλωστε από την επίσκεψη του Ραφαέλ Λακόστ, καλλιτεχνικού διευθυντή των παιχνιδιών, στη χώρα μας για διακοπές τον Αύγουστο του 2017 και από τις φωτογραφίες που ανέβαζε στα social media ξεκίνησαν οι φήμες ότι ετοιμάζεται «Assassin’s Creed» με αρχαιοελληνικό θέμα.
Οι ναυμαχίες είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού, με τον παίκτη να επιλέγει αν θα αποφύγει τα πλοία της Δηλιακής Συμμαχίας που πλέουν στο Αιγαίο ή αν θα τους επιτεθεί, με βροχή από βέλη αρχικά και με εμβολισμό και αποβίβαση στη συνέχεια. Στη στεριά θα δώσει μάχες μεγάλης κλίμακας, με ολόκληρους στρατούς να συγκρούονται, ή μικρότερης, με τον Αλέξιο και την Κασσάνδρα να πλησιάζουν αθόρυβα τους αντιπάλους και να τους αιφνιδιάζουν. Χρησιμοποιούν μια ποικιλία από όπλα, που έχουν από την αρχή ή αποκτούν στη διάρκεια του παιχνιδιού, με πιο χαρακτηριστικό το σπασμένο δόρυ του Λεωνίδα (οι ήρωες είναι απόγονοί του).
Η αρχαία Ελλάδα στα βιντεοπαιχνίδια
Δεκατρία χρόνια πριν από τον Αλέξιο και την Κασσάνδρα, ένας άλλος Σπαρτιάτης διαφήμιζε σε όλο τον κόσμο την ελληνική μυθολογία. Και επιμένουμε στο μυθολογία, γιατί το παιχνίδι «God of War» δεν είχε καμία σχέση με Ιστορία. Πρωταγωνιστής του ήταν ο πολεμιστής Κράτος, που υπηρετούσε τον θεό Αρη, μέχρι που εκείνος τον ξεγέλασε και τον έκανε να σκοτώσει την οικογένειά του. Στο τέλος του παιχνιδιού ο Κράτος νικά τον Αρη και παίρνει τη θέση του ως θεός του πολέμου.
Μέχρι το 2013 κυκλοφόρησαν έξι ακόμη παιχνίδια στη σειρά «God of War», με την ελληνική μυθολογία να μπαίνει στο μίξερ μαζί με έξτρα δόσεις βίας. Στο τέλος ο Κράτος δεν αφήνει θεό για θεό. Λογικό, επομένως, που στο νέο παιχνίδι που κυκλοφόρησε φέτος και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές, ο Κράτος μετακομίζει στον Βορρά και τα βάζει με θεούς και δαίμονες της σκανδιναβικής μυθολογίας.
Το «God of War» γνώρισε αρκετές απομιμήσεις όπως το «300: March to Glory» (βασισμένο στην ταινία «300»), το «Spartan: Total Warrior», «Hero of Sparta» κ.λπ. Αλλά πολλά χρόνια πριν από τα παιχνίδια δράσης, εκείνα που αγάπησαν πολύ την αρχαία Ελλάδα ήταν τα παιχνίδια στρατηγικής. Από το «Populous II: Trials of the Olympian Gods» του 1991 στο «Αge of Empires» του 1997 και από το «Age of Mythology» του 2002 στο «Rome: Total War: Alexander» του 2006, ένα σωρό τίτλοι επέτρεψαν στους παίκτες να δημιουργήσουν πολιτισμούς και να οδηγήσουν στρατούς σε μάχες.
Ειδική αναφορά αξίζει στο πανέμορφο παιχνίδι «Apotheon» του 2015, που μοιάζει να εκτυλίσσεται στην επιφάνεια ενός… μελανόμορφου αγγείου. Ο παίκτης ελέγχει τον πολεμιστή Νικάνδρεο, ο οποίος μαζί με όλους τους άλλους χαρακτήρες και τα σκηνικά είναι φιλοτεχνημένος με την τεχνοτροπία του 6ου αιώνα π.Χ.