Στις 9 Ιουλίου του 2015, τέσσερις ημέρες μετά το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το γαλλικό περιοδικό Le Point κυκλοφόρησε με ένα βίαιο εξώφυλλο. Πάνω από μια φωτογραφία ενός αποφασιστικού Αλέξη Τσίπρα υπήρχε ο τίτλος: «Οι τσαρλατάνοι κατά της Ευρώπης». Ο υπότιτλος ήταν «Μια ιστορική μάχη», ενώ από κάτω υπήρχε και η φράση «Η Διεθνής των απατεώνων». Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, το περιοδικό ανέφερε τέσσερα ονόματα: Τσίπρας, Ιγκλέσιας, Μελανσόν, Λεπέν.
Με την ευκαιρία της οργάνωσης αυτού του δημοψηφίσματος, σημείωνε ο γάλλος συνάδελφος, έχουμε ακούσει χίλιες φορές ότι οι Ελληνες επανεφευρίσκουν τη δημοκρατία την οποία είχαν εφεύρει στην αρχαιότητα. Κοντεύουμε να ξεχάσουμε λοιπόν ότι την ίδια εποχή εφηύραν και τη δημαγωγία. Την πολιτική, δηλαδή, μέσω της οποίας κολακεύεις, διεγείρεις και εκμεταλλεύεσαι τα πάθη των μαζών.
Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια. Και χθες, το ίδιο περιοδικό φιλοξένησε ένα ρεπορτάζ (όχι πρωτοσέλιδο αυτή τη φορά) και πάλι για τον Τσίπρα, αλλά αυτή τη φορά με τον τίτλο «Περικλής ή αποσύνθεση;» (η λέξη που χρησιμοποιείται είναι périclite, για να κάνει λογοπαίγνιο). Αν ο προηγούμενος συντάκτης ήταν δηλητηριώδης, ετούτος έχει ποιητική διάθεση: «Στο θερινό ηλιοστάσιο, την 21η Ιουνίου, όταν ο ήλιος θα καίει στον αθηναϊκό ουρανό, η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την επανάστασή της: το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας θα τελειώνει μαζί με μια αποφασιστική σύνοδο του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο».
Θα μας τρελάνουν; Πώς ο τσαρλατάνος έγινε επαναστάτης; Πώς ο δημαγωγός που τότε κόντεψε να καταστρέψει τη χώρα με τα πειράματά του συγκρίνεται σήμερα με τον ηγέτη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας που υποστήριξε την ευλαβική τήρηση της αρχής του μέτρου; Είναι αλήθεια ότι οι ξένοι τρελαίνονται να κάνουν παρομοιώσεις με την αρχαία Ελλάδα. Είναι επίσης αλήθεια ότι κοτζάμ Γαβράς συνέκρινε τον Τσίπρα με τον Αλιέντε. Αλλά με τον Περικλή; Με τον άνθρωπο –για να είμαστε και επίκαιροι –που κατηγόρησε τον Κίμωνα στο δικαστήριο ότι έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει τη Μακεδονία;
Πίσω απ’ όλα αυτά βρίσκεται η στρεβλή εικόνα που εξακολουθεί να έχει μεγάλο μέρος του διεθνούς Τύπου για την Ελλάδα. Με την ίδια ευκολία που τότε επαναλάμβαναν εμμονικά σε κάθε φράση τους το Grexit, σήμερα μιλούν για επαναστάσεις. Το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου –σημειώνει ο αρχισυντάκτης του Le Point –ο έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει εφαρμόσει πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις! Με τέτοιες επιδόσεις, πρέπει μαζί με το Νομπέλ Ειρήνης για το Μακεδονικό να του απονεμηθεί φέτος και το Νομπέλ Οικονομίας…
Είναι γνωστό το επεισόδιο του άνδρα που ακολούθησε μια μέρα βρίζοντας τον Περικλή μέχρι το σπίτι του, κι εκείνος ζήτησε από έναν υπηρέτη του να τον συνοδεύσει πίσω ασφαλή. Να μια ωραία ιδέα για να δικαιολογηθεί κάπως η σύγκριση. Αλλά είναι πολλοί οι άτιμοι οι υβριστές, όλο και περισσότεροι, και λείπουν κι οι υπηρέτες.